Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Каква сделка иска Борис Джонсън с ЕС?

Британското правителството не иска да поеме обратно контрола от ЕС, но иска да има правото да го направи

Каква сделка иска Борис Джонсън с ЕС?

Британският премиер сочи посоката. Снимка: Bloomberg

Борис Джонсън ще сключи всеобхватно споразумение за свободна търговия с Европейския съюз (ЕС) тази година и сделката ще бъде по-добра от всяка друга политически осъществима опция, спекулира Крис Джайлс за Financial Times.

Още по темата
Това е смело и може би безразсъдно предвиждане, идващо през седмицата, в която премиерът се уви в знамето на Великобритания, пусна нов евфемизъм за ситуация без сделка („Австралия“) и изложи визия, предназначена да раздразни Брюксел и да се хареса на националистическите британски настроения. Началото на новите преговари с ЕС е моментът да пренебрегнем несъстоятелната символика „Владей, Британия!“, да игнорираме това, което Джонсън изглеждаше, че обещава и вместо това да прочетем това, което всъщност каза.

Лесно е да не се съгласим с основната позиция на Лондон от втория етап от преговорите за Brexit, но поне веднъж позицията е ясна. Правителството не иска да поеме обратно контрола от ЕС, но иска да има правото да го направи. То прие, че Великобритания ще плати икономическа цена за тази привилегия, но знае, че разходите ще бъдат трудни за изчисление дори след десетилетия.

Лондон взе решение да издигне търговски бариери срещу ЕС, да плати цената и да се надява избирателите да омаловажат резултатите. Тъй като Джонсън толкова често отхвърля по-близките отношения, това е най-добрата възможна сделка.

И така, когато финансовият министър Саджид Джавид каза на компаниите, че ще трябва да се „приспособят“, тъй като „няма да приемаме правила“, това е напълно съвместимо с онова, което той заяви няколко дни по-късно - че Обединеното кралство няма да промени регулациите си „в името на отделянето". Може да изглежда странно правителството да добавя разходи и неефективност без никакви политически цели, но трябва да признаем, че това е истинският смисъл на Brexit.

Вижте речта на премиера. Голямото искане на Джонсън е за споразумение, „подобно на канадското“. Забележете, че той не иска същата сделка, което би било неприемливо за ЕС. „Подобно” е гъвкава дума.

Конкретиката следва същия модел. Най-агресивният пасаж на премиера изглежда отхвърли настояването на Европейската комисия за клаузи за „равни правила на играта“ в евентуалното бъдещо споразумение. Те са предназначени да попречат на Обединеното кралство да подкопае единния пазар на ЕС, като фукционира като офшорно данъчно убежище, където компаниите се възползват от разхлабени екологични правила, калпави трудови стандарти и субсидии.

С претенциозен жест Джонсън отрече Обединеното кралство да следва такъв път и добави: „Не е необходимо споразумение за свободна търговия, което да включва приемането на правилата на ЕС относно политиката по конкуренция, субсидиите, социалната защита, околната среда или нещо подобно, точно колкото и ЕС не трябва да бъде задължен да приема правилата на Обединеното кралство."


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
12
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Статия, която не казва нищо!

Още от Анализи
Ще бъде ли проблем публичният дълг след края на кризата с коронавируса?