Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Какво ако Dax се разшири до 50 компонента?

Включването на повече технологични компании би модернизирало германския фондов пазар, смята анализатор

Какво ако Dax се разшири до 50 компонента?

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Коронавирусът промени света: за летене в наши дни почти не може и да става дума, собствените ни четири стени се превърнаха в център на живота ни. Точно това отразява все по-силно водещият германски индекс Dax: Deutsche Lufthansa отпадна от индекса на 30-те най-ценни и най-търгувани компании на борсата. Авиокомпанията бе заменена от берлинската група за недвижими имоти Deutsche Wohnen.

Това звучи актуално на епохата, но компаниите на бъдещето от областта на дигитализацията и технологичните иновации трудно могат да бъдат намерени в Dax 30, въпреки че те също получават силен тласък и в реалната икономика, и на борсата. В лицето на софтуерната група SAP, производителят на чипове Infineon и повече от противоречивия доставчик на платежни услуги Wirecard обаче, в Dax са представени само три технологични стойности, пише в свой коментар за германския икономически всекидневник Handelsblatt Андреа Кюнен.

Най-голямо тегло в Dax продължават да имат фармацевтични и химически групи – в лицето на Bayer, BASF, Covestro и Merck. Автомобилната индустрия също е свръхпредставена с четирите компании - Daimler, BMW, Volkswagen и Continental. Ето защо някои инвеститори жигосват Dax като индустриален музей на германската икономика.

Още по темата

Зад всичко това се крие и голяма доза завист. В САЩ технологични гиганти като Facebook, Amazon, Netflix, Microsoft или компанията майка на Google – Alphabet, дърпат широкия борсов пазар нагоре. Те са основната причина за факта, че през последните десет години Dax се развива доста по-слабо от американските фондови борси.

Германия, разбира се, няма Силициева долина, пише още Кюнен. В някои технологични сектори германските компании имат слаба перспектива да станат лидери. Да вземем например търсачките: пазарният дял на Google от над 90 процента в Германия оставя конкурентите без шанс.

В Германия обаче също има иновативни компании в областта на дигитализацията и технологиите. Някои от тях се представят добре и на фондовата борса. Независимо от това, те са листнати само във втората и третата лига на германските фондови борси, т.е. в индексите MDax и SDax и в технологичния подиндекс TecDax.

Това едва ли ще се промени в обозримото бъдеще. Техният борсов оборот и най-вече пазарната им капитализация са твърде ниски. Освен това компаниите могат да преминат в Dax само ако в същото време има подходящ кандидат за изпадане.

Иновативните компании биха имали реалистичен шанс да преминат в Dax само ако той бъде разширен, например до 50 компонента. Тогава компании като биотехнологичната група Qiagen, онлайн доставчикът на храна Delivery Hero, доставчикът на софтуер за видеоконференции и софтуер за поддръжка Teamviewer или онлайн търговецът на дрехи Zalando също ще могат да се надяват на преход в Dax. Подобна промяна би била добре дошла за модернизацията на целия германски фондов пазар, заключава анализаторът на Handelsblatt.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
В условията на Covid-19 трябва да се подкрепят хората, а не работните места