Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Какво да очакваме от САЩ в годината на президентски избори

Политически игри, още вливане на ликвидност и все същите проблеми пред растежа очаква икономистът Нуриел Рубини

През последните няколко месеца за икономиката на САЩ излизат по-добри от очакваното данни. Създаването на работни места набира сила. Активността при производството и при услугите се увеличава, дори жилищният сектор показва признаци на живот. Потреблението пък продължава да бъде относително стабилно.

Въпреки позитивните данни обаче икономическият ръст на САЩ ще остане слаб и под историческия си тренд през 2012 година. Каква е причината да не се вярва на всички позитивни новини, изредени по-горе?

Отговорите дава професорът по икономика Нуриел Рубини.

На първо място – доходите на американските потребители остават под натиск, имуществото им се обезценява, дълговете им ги притискат. Разполагаемият доход се увеличава бавно – въпреки реалния спад на възнагражденията и основно като резултат от данъчни отстъпки и трансферни плащания.

Това не е устойчив модел – в някой момент трансферните плащания ще трябва да бъдат намалени, а данъците – увеличени заради стремежа за ограничаване на бюджетния дефицит. Актуалните данни за потреблението се влошават в сравнение с тези отпреди няколко месеца, което е доказателство, че продажбите по празниците са били незадоволителни.

В същото време увеличението на работните места е твърде незначително, за да пречупи цялостната тенденция при безработицата и заплащането. САЩ имат нужда от създаването на поне 150 хил. работни места, при това в продължение на доста месеци, за да може нивото на безработица да се стабилизира.

Над 40 на сто от безработните вече са такива от доста време, което ограничава шансовете им някога отново да намерят прилична работа. На този фон реалността е, че компаниите търсят всякакви начини, за да съкратят разходите за заплати.

Увеличаването на неравенството в доходите също е ограничител пред ръста на потреблението, тъй като доходите се изместват от онези с по-висока пределна склонност към потребление (работниците и хората с по-ниски доходи) към онези с по-висока пределна склонност към спестяване (фирмите и богатите домакинства).

Освен това увеличението на капиталовите разходи и ръстът при жилищното строителство ще приключат, а перспективите за 2012 година са доста бледи с оглед изтичането на някои данъчни отстъпки. Компаниите изчакват с производството, а недостатъчното крайно потребление държи ниско нивото на натоварване на производствения капацитет.

Прогнозите са, че по-голямата част от капиталовите разходи ще бъде насочвана към технологии, спестяващи разходите за труд, което също не вещае добра картина за пазара на труда.

В същото време дори след шестгодишен спад на цените на жилищата, секторът е в кома. С оглед факта, че търсенето на нови жилища се е стопило с 80% спрямо предкризисния пик, понижаването на цените вероятно ще продължи и през 2012 година, тъй като предлагането продължава да надвишава търсенето.

До 40%, или 20 млн., от домакинствата с ипотека може да приключат годината с дълг по ипотеката, който надвишава стойността на имота. По всяка вероятност ще продължи и омагьосаният кръг принудителни отнемания – по-ниски цени на имотите.

Това няма как да вещае значително подобрение на потребителското доверие.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Германия се тревожи заради коронавирусния дълг