Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Какво да очакват британските пазари при различните сценарии за Brexit?

Според някои кредитори евентуална всеобхватна търговска сделка би увеличила значително стойността на паунда, което ще се отрази негативно върху индекса FTSE

Какво да очакват британските пазари при различните сценарии за Brexit?

Британският премиер Борис Джонсън (вляво) и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен (вдясно). Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Британските политици и лидерите на Европейския съюз (ЕС) се стремят да сключат търговска сделка относно Brexit в последния момент, която ще сложи край на политическите сътресения, поразили финансовите пазари, след като британците гласуваха да напуснат ЕС преди повече от 4 години, пише Ройтерс.

Евентуален (неочакван) неуспех да се постигне съгласие по темата между страните може да сложи край на борсовото рали във Великобритания, което започна след последните положителни данни около ваксината срещу COVID-19.

Изглежда че пазарите не са силно позиционирани към паунда, държавните облигации или акциите, което означава, че и двата сценария – излизане от преговорите със или без сделка – ще имат краткосрочно влияние върху търговията.

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен заяви в петък, че двете страни са постигнали по-голям напредък в преговорите през последните дни, но остава въпросите за правата за риболов, гаранциите за лоялна конкуренция и начините за разрешаване на бъдещи спорове. 

Още по темата

Ройтерс представя три ключови сценария за британските финансови активи:

Всеобхватна сделка

Най-оптимистичният сценарий за двете страни, всеобхватна търговска сделка, все още е възможен, като анкетирани от Ройтерс икономисти оценяват шанса за подобен развой на 40%.

Финансовите пазари обаче не очакват този резултат, а пет банки споделят, че изненадващо споразумение ще предизвика 5-процентен скок в стойността на паунда до 85 цента спрямо еврото.

Бенчмаркът FTSE 100 ще бъде ударен, ако паундът поскъпне, тъй като компаниите, листнати в индекса, получават по-голямата част от приходите си извън Обединеното кралство.

Екстремното рали при британските държавни облигации след референдума за Brexit вероятно ще изчезне, тъй като търговската сделка ще облекчи несигурността, натежала върху перспективите за растеж във Великобритания.

Ограничена сделка

Считан за най-вероятния резултат от преговорите сред пазарните анализатори.

Такъв тип сделка, която може да се случи в последния момент с удължаване на преходния период, би помогнала за поддържането на стойността на паунда около текущите нива. Но облекчението ще бъде смекчено от икономическата действителност, като натискът, причинен от разпространението на COVID-19, при всеки опит за икономическо възстановяване.

Подобни притеснения превърнаха британските акции в най-слабо представящия се основен пазар през 2020 г.

Въпреки че паундът е прибавил 2,5% към стойността си този месец, това до голяма степен се дължи на слабостта на долара. При частична сделка за Brexit стойността на паунда, в най-добрия случай, ще нарасне до най-високото си ниво през септември от 1,3481 долара за паунд.

Без сделка

Сценарият без сделка би представлявал удар за инвеститорите, които от месеци залагат на някаква форма на споразумение.

Това може да доведе до спад в стойността на паунда с 7% от сегашните нива до 95 цента спрямо еврото, за последно наблюдавано през март, посочват кредитори.

Въпреки че въздействието върху експортно ориентирания FTSE 100 ще бъде смекчено от валутния спад, откъсването от огромния единен пазар на ЕС за Великобритания ще предизвика спад в стойността на банковите акции и компаниите, фокусирани върху местния пазар.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Заслужено ли са пренебрегвани малките акции днес?