IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да очакват зелените централи след бума през 2020 г.?

Един от най-съществените фактори за развитието на сектора през тази година е очакването за ново поскъпване на соларните панели

19:44 | 08.01.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

2020 беше годината на възобновяемата енергия - зелените централи бяха във възход на фона на свитото потребление заради коронавируса и политиката за намаляване на въглеродните емисии. Очакванията са бумът да продължи и през 2021 година, пише Bloomberg.

Основният двигател на процеса е започналата през миналата година трансформация. Вече и Китай има нагласата да се включи в политиката за въглеродна неутралност (до 2060 година), което се отрази върху плановете за нови соларни и вятърни мощности в страната.

Ето и какво ще окаже влияние върху ВЕИ-сектора през следващите 12 месеца, според анализите на Bloomberg.

Новините от соларната индустрия в САЩ през 2020 година са и добри, и лоши. Инсталациите на жилищните сгради намаляват - през второто тримесечие е отчетен антирекорд от 20% спад, но като цяло в страната през миналата година са инсталирани 19 гигавата нови соларни мощности.

Увеличават се новите соларни централи и в Китай, въпреки затварянето на страната в първите месеци на 2020 година. Очакванията са, че интересът към тях ще продължи в следващите поне пет години.

Производството на електроенергия от слънцето в страните в Европа също се увеличава. В Испания, една от страните с най-голям потенциал в този сектор, е произведена 15 гигаватчаса електроенергия от соларни паркове, което е с 60 на сто повече спрямо 2019 година. А в страната са инсталирани едва 1/3 от мощностите, които има европейският лидер Германия и потенциалът е огромен.

Плановете обаче могат да бъдат спънати от очакванията за ново поскъпване на соларните панели.

Една от причините за бума в соларната индустрия е подобряване на технологията и намаляването на цените. Но Bloomberg очакват панелите да поскъпнат отново. Причината е затварянето на два от заводите в Китай заради експлозия и наводнение. Така само за два месеца цените на панелите се повишиха със 75%.

Повишение има и заради нова технология на слънчевите панели - бифокални, което позволява да бъде събирана слънчева енергия от двете страни на панела. Търсенето на този тип панели расте, а производството им има лимит на този етап и това повишава и цената на продукта.

На този етап поскъпването на панелите не се отразява върху продажбите, но това е лоша новина за компаниите, които са заложили на по-ниска цена при проектиране на соларните паркове.

През 2020 година Великобритания отчете рекорд - 67 дни без енергия от въглищни централи. Това се случва за първи път от началото на индустриалната революция. Окуражена от тази тенденция страната реши да затвори мръсното производство на електроенергия до 2025 година и ще разчита на енергията на вятърните паркове.

Нещо повече премиерът Борис Джонсън обяви, че ще забрани продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили в страната от 2030 година. Страната ще инвестира 1 млрд. долара през следващите 10 години за технологии за улавяне на въглеродните емисии.

Като цяло през 2020 година възобновяемите източници в Европа са във възход и бавно започват да изместват изкопаемите горива. През първата половина на миналата година ВЕИ-централите са осигурили 40% от потребената в ЕС електроенергия. В същия период централите, разчитащи на изкопаеми горива, са произвели 34% от електроенергията.

Безконтролното увеличаване на зелени централи обаче е заплаха за системата. Пример е Австралия, където е широко разпространена практиката за соларни панели на покрива - почти 30% от жилищните сгради са с подобни съоръжения. Заради свитото потребление през периоди на годината обаче повечето централи в страната работеха под своя капацитет и това доведе до ръст на цената, а в допълнение и до претоварена мрежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
технологиите си се развиват , в това число и зелените централи като част от технологичното развитие на света , а старите технологии в музеите ... като този камион с парен двигател например ... https://***.youtube.com/watch?v=YslEmZeuALAа за дребните заядливи човечета под мен , дето им тропат шрапнели от залпа на аврора в лейките , остава само алфа тв и бялата златка да им продухва синусите ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
studioaa
преди 3 години
Няма да има бум на зелената енергия - вместо това ще има колапс и спасителни планове с пари на данъкоплатеца и от печатницата за да се спасяват пробитите зелени каци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
първо псувни и сетне дърво ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Какво да очакват зелените централи след бума през 2020 г.? Бум-бум!След коронобесието ще има зеленоистерия.Е те тогава!След 2025-та....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още