Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Какво е бъдещето на газопроводите след края на газа?

Нидерландия спира добивите от най-голямото газово находище в Европа и се чуди какво да прави с инфраструктурата

Какво е бъдещето на газопроводите след края на газа?

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

През 2022 година Нидерландия ще спре добива на природен газ и пред страната изниква въпросът какво ще се случи с 15 хил. километра газопроводи и газовата инфраструктура, пише Bloomberg. За нидерландската държавна компания NV Nederlandse Gasunie отгворът е водород. Компанията започна проучване дали газовата инфраструктура, която управлява може да се използва за пренос и съхранение на водород.

Нидерландия се нуждае от водород, ако иска да се откаже от природния газ, смятат в NV Nederlandse Gasunie. "Това ще е възможност страната да си върне позициите, които имаше на газовите пазари", коментира и Катринус Йепма от Университета в Гронинген.

Още по темата

В Нидерландия се намира най-голямото газово поле в Европа - "Гронинген". Страната реши да спре добива от него, въпреки критиките, след серия от земетресения. В допълнение правителството има намерение да намали емисиите въглероден диоксид наполовина през това десетилетие и фокусът вече е към зелени източници, а не към изкопаемите горива.

Със свитите през последните години добиви приходите от продажба на газ за страната намаляват до 140 млн. евро през 2020 година, спрямо над 10 млрд. евро преди десетилетие. Страната загуби и един от гигантите в тази област - Royal Dutch Shell, която мигрира към Лондон, след като нидерландски съд ѝ нареди по-амбициозно намаление на емисиите, а най-големият пенсионен фонд в страната съобщи, че ще продаде активите си в компании, чиято дейност е свързана с изкопаеми горива.

Към момента 80% от енергийното потребление в страната се покрива от изкопаеми горива. Но и замърсяването в Европа става все по-скъпо - квотите за въглеродни емисии, търгувани в схемата ETS, поскъпнаха рекордно в края на миналата година. Очакванията са тенденцията да продължи и през зимните месеци, когато континента разчита основно на газ за отопление, въпреки енергийната криза, обхванала Европа.

Всички тези обстоятелства правят зелените енергийни източници все по-привлекателни. Зеленият водород например става атрактивна алтернатива на природния газ и очакванията са, че до 2050 година ще бъде по-евтин от природния таз.

По данни на Европейската комисия зеленият водород може да покрие поне 1/4 от енергийните нужди на света до 2050 година. Продажбите на водород могат да достигнат стойност от 630 млрд. евро годишно. Плановете на Брюксел са до 2030 година в общността да бъдат изградени 40 гигавата инсталации за производството на водород.

Зеленият (беземисионен) или синият (нискоемисионен, тоест произведен от природен газ с улавяне на емисиите) водород ще бъде решението за тежката индустрия и транспорта, за които в момента няма много алтернативи на изкопаемите горива. Но очакванията са, че той няма да бъде икономически по-изгоден поне до 2030 година. В момента производството на зелен водород е четири пъти по-скъпо от природния газ.

Но освен производството остава въпросът и за преноса на водорода. Според анализите голяма част от съществуващите днес газопроводи трябва да бъдат модернизирани, за да могат да изпълнят тази функция. Проучванията показват, че при преноса на водород през сегашната инфраструктура има изтичане на метан, който е дори по-опасен за атмосферата, отколкото е въглеродния диоксид.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

2
 
4
 
9
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
В детските ми години беше много популярен един скеч на Мирча Кришан за краставицата. Какъвто и въпрос да му е зададен, отговорът се свеждаше до описание на краставицата, независимо дали е за международното положение или за производството на джапанки.Като чета постовете под статията стигам до същото. Независимо каква е темата, всичко се свежда или до "пияните рашани" или до "краварите". Предполагам, че просто има готови текстове, които трябва да се вмъкнат на подходящо място. Даже ми идва идея за такива макети. :)
1
 
4
 
8
doba до: korn
преди 3 месеца
kornдо:Императорът, като ти дойдат новите сметки за ток може и това да стане. Винаги съм се чудел, че на Запад продават затоплящи ръкавички, годни за лаптоп и затоплящи стъпалата стъпенки. Ще ни докарат до това и тук види се...
5
 
2
 
7
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Ватенката кърти с простотия, той е елементарен като кварк :)
2
 
5
 
6
korn до: Императорът
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Импе ,ти още преди няколко месеца предупреди че в Европа, ще стоим на тъмно и студено. Пиша ти сега със замръзнали пръсти, батерията ми пада, няма ток брат. Много е страшно в Европата, пратете нещо за ядене от Москвата.
8
 
3
 
5
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Ето, първи изтърбушляк изскимтя. :)))

Още от Анализи
Вятърът на промяната: Как вятърните турбини ще помогнат на климата и на Украйна