IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е подготвила Германия за Европа през 2022 г.?

Новото "светофарно" правителство в Берлин ще играе на пас с Франция в постигането на общоевропейските цели, като същевременно ще "чисти" икономиката

16:30 | 07.01.22 г. 9
<p>
	<em>Снимки:&nbsp;Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Bloomberg</em></p>

Снимки: Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Bloomberg

Новото германско правителство издигна реформирането на Европейския съюз (ЕС), както и на собствената си икономика и общество, в основен приоритет. Тази година ще покаже колко бързо и колко много от този план иска да осъществи управляващата коалиция и колко добре ще се координира с ключовия си съюзник Франция, пише Euractiv.

Акцентът върху ЕС стана ясен още в документа за коалиционно споразумение между социалдемократите, зелените и свободните демократи. Европа заема видно място в почти всяка глава от споразумението.

След като Франция стана домакин на председателството на Съвета на ЕС на 1 януари, Германия започна да настоява за по-суверенен ЕС – идея, близка до сърцето на френския президент Еманюел Макрон – и иска да открие нови пътища за реформиране на блока, заедно с Франция.

„Успехът на Европа е нашата най-важна национална грижа“, заяви пресният канцлер Олаф Шолц в първото си изявление като глава на правителството в средата на декември. „Европейската политика се превърна в основна част от нашата вътрешна политика“, добави той.

Предстоят обаче големи предизвикателства на европейско ниво – особено по отношение на реформата на бюджетните правила на ЕС и въпросите за върховенството на закона с фокус върху Полша и Унгария.

У дома Германия ще се съсредоточи особено върху зеления и дигитален преход „за да постави правилния курс към бъдещето“, посочва Шолц, добавяйки, че „Германия ще осъществи прехода към климатично неутрално и дигитализирано общество през това десетилетие".

Суверенна Европа

Берлин има особено голямо желание да напредне по темата за европейския стратегически суверенитет, като увеличи способността си да действа в глобален контекст и да бъде по-малко зависим от други играчи в области като енергийните доставки или цифровите технологии.

Амбициите на Германия са тясно свързани с тези на Франция, която ще постави специален акцент върху стратегическия суверенитет на ЕС по време на своето председателство.

1 1

„Става дума за това как можем да направим Европа силна, европейски суверенитет във всички съпътстващи измерения“, сподели Шолц по време на своето посещение във Франция в средата на декември.

Новата коалиция иска да насърчи сътрудничеството с демократичните държави с единомислие, които споделят демократичните ценности на ЕС, и да даде възможност на ЕС да се конкурира в „конкуренцията на системите“ с авторитарните държави.

Един от основните инструменти за засилване на стратегическата автономия на блока е „Стратегическият компас“, който има за цел да развие способностите на Европа, за да подобри капацитета на ЕС да действа глобално.

Компасът беше представен по време на германското председателство на ЕС през 2020 г. и се очаква да бъде финализиран по време на френското председателство през март.

Друга промяна, за която германското правителство ще настоява, е да се използва по-често гласуването с квалифицирано мнозинство при външните отношения на ЕС. „Искаме да използваме възможностите на Договора от Лисабон за това“, подчерта Шолц през декември.

„Трябва да стане правило това, че ние в Европа можем да решаваме с квалифицирано мнозинство в Съвета, дори в области, където това не е така днес. Това не е загуба, това е победа в суверенитета“, добавя той.

Последна актуализация: 07:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
чекай и аз да ти ударя по един минус ... :))) ... че обикновено те подминавам ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
И 100000000 минуса да нацъкате, това няма да направи Германия нито независима, нито неокупирана от САЩ. С над 173 военни обекта, кой от кой по-сериозен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Оо, винаги! Само дето са още окупирана държава = разбирай куче на каишка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 7
zelka007
преди 2 години
"европейски суверенитет във всички съпътстващи измерения" ... четете ли чeбурашки ... ?! ... да ви обясня на обикновен език ... 2 ядрени самолетоносача с по 30-40 изтребителя 6 поколение - наименованието на прототипът е NGWS . всеки от тях с по 6 автономни атакуващи дрона , собствена европейска геостационарна позициониращо-насочваща система имаме ... пращаме самолетоносач да осигури периметъра където си поискаме и после закарваме нефтените/газовите платформи да си точим квото ни требва и колкото ни требва ... :))) ... на тва му се вика суверенитет ... а чeбурашките в сибир , да се учат на ред и диета , и там телковите решения не важат ... :))) ... зануленият не ги брои за документи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
Pyramid
преди 2 години
Третият райх не се състоя. Дали не действат да правят четвъри?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
julian12
преди 2 години
Нищо добро не чака Европа с такива ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
tetris12
преди 2 години
да не е някой мустакат чичко :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
Kolio7
преди 2 години
Техни светофар вече ще засвети само червено така че червените пак ще спасяват света от нещо дето го няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Дано не са нови поразии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още