IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ни казва цената на златото?

Ценният метал може да се окаже показател не само за модните инвеститорски увлечения, но и за по-широките икономически очаквания

10:44 | 03.10.19 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Златото носи пазарна прозорливост. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Златото носи пазарна прозорливост. Снимка: Ройтерс

Многократно цитираното отхвърляне на инвестиционните добродетели на златото от легендарния инвеститор Уорън Бъфет е просто: металът „нито е от голяма полза, нито е съзидателен“. Оракулът от Омаха обаче може би греши. Златото непрекъснато предлага полезно проникновение, ако се вгледате достатъчно внимателно, пише за Financial Times Парас Ананд, ръководител на управлението на активи за Азиатско-Тихоокеанския регион във Fidelity International.    

Златото като инвестиция не носи нищо и не генерира паричен поток, така че цената му до голяма степен се определя от вторичния пазар. С други думи, то струва само това, което хората са готови да платят за него. Цената му е нараснала с почти една пета от началото на годината до около 1470 долара за тройунция.

В този смисъл златото е първият непечеливш еднорог, набирайки милиарди от инвеститорите много преди технологичните стартъпи да се появят на сцената. Очевидната разлика между технологичните ентусиасти и златните маниаци е, че малцина от вторите се вълнуват от разрушаващи индустриите платформи. Напротив, те гледат на златото като на съвършения анти-разрушител - застрахователна полица срещу дефлация на цените на активите.

Традиционно цените на златото получават малко ефирно време при обсъжданията на "сериозната" инвестиционна стратегия. Но дори и да нямате намерение да обмисляте вложение в злато, има стойност в това да следите цената, тъй като тя може да бъде интересен сигнал на фона на нарастващия шум от макроикономическите данни.

Ръстът на пасивните и систематични инвестиционни стратегии доведе до мащабни промени в структурата на финансовите пазари през последното десетилетие. Междувременно намесата на централните банки и много промененият регулаторен пейзаж повишиха значението на „нефундаменталното“ инвестиране - инвестиционни решения, които не се основават на анализ на стойността на актива, базиран на бизнес или икономически фундамент.

Резултатът е, че все по-често решенията за покупка или продажба на ценни книжа се основават по-малко на представите за стойност и повече на несвързани функционални нужди. Днес има по-малко информация в цените, защото има много по-малко мъдрост в тълпите. В отговор на това е по-важно от всякога инвеститорите да разчитат на фундаментален анализ, търпелив капитал и умишлено да игнорират краткосрочните колебания на цените.

Сред всички тези промени, пазарната структура, която най-малко се е променила, е златото. Тъй като никога не е имало концепция за фундаменталната му стойност, то никога не е било купувано и продавано на тази база, като неговите основни ценови двигатели остават последователни. И така, възможно ли е на днешния пазар златото да е рядък източник на мъдрост?

Ако е така, това е контрираща мъдрост. Движението на цената на златото през последното десетилетие обърка очакванията дори на най-отдадените му фенове. В годините непосредствено след финансовата криза много златни маниаци се настроиха за бичи пазар, който така и не настъпи.

Последна актуализация: 13:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 7
Бидонойл
преди 4 години
Златото не е пари, парите не са злато. Дори в далечното минало, много преди хартиените банкноти, само много малка част от златото се е използвало за пазаруване. За тази цел са служили монети от по-евтини метални сплави. Когато някоя държава е емитирала истински златни монети, хората просто са ги претопявали в кюлчета и съхранявали за запазвене на богатството си. А парите не са инвестиционен актив - те са обменно средство. Посредник между труда ти - който има присъща стойности и нужните ти потребителски стоки, които също имат присъща стойност. Но парите не е нужно да имат такава - те са просто посредник. Достатъчно е държавата и централните банки да гарантират, че са законно платежно средство, останалото се крепи на доверието на хората в тези институции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 25 rate down comment 1
dr.5rov
преди 4 години
Златото е "реликт от миналото" както го определи преди години един топ централен банкер, а ние упорито не искаме да се разделим с него. Това, което винаги ме е озадачавало е, че каквото и колкото да си приказваме за златото и за това, че времето му е минало, то най-големите купувачи и притежатели на този "реликт" са точно централните банки. Има някакво разминаване между говорене и реалност. Когато видя как централните банки изхвърлят златото от трезорите си, тогава ще повярвам в неговия край.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 0
deaf
преди 4 години
Печатането на пари може да се контролира. Друг въпрос е дали тези "отгоре" го разбират или не са се продали. Ако срещу напечатаното се получи овеществен труд на истинската му цена и след това продуктите от този труд се разпределят справедливо и са полезни,то това мощно ще стимулира БВП. Обаче ако се наруши едно от горните услови,ще се отприщи инфлацията. (Инфлацията за мен е падане на цените на стоките. Нищо друго.) Разбира се трябва да се отчете и евентуално враждебно действие на някоя държава,която ни мрази. Като се замисли човек,крипто валутата има същите проблеми като официалната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 15
SS-23
преди 4 години
А пробвал ли си да купиш хляб със злато? Продавачът моментално ще извади златарската си везна...---Щото и той е със групово мислене ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 19
SS-23
преди 4 години
Затова трезорите на банките са претъпкани със злато---Защото, както сам казваш - на Индивида е натрапено груповото мислене, а от там казват, че златото е "голЕма работа". Знаейки, че Индивида така мисли, защото така му е набито в тиквата, логично е лихварят да трупа злато когато еФтино, за да го шитне на Индивида, когато е скъпо, който Индивид ще иска да го купи, защото идва криза, а "златото е убежище", понеже така са му казали същите тия лихвари!Семки или злато - изборът е ваш---Семки, щото като ги опека със сол - страшна вкусотия, а златото освен да си го ... лъскам за да стане още "по-красиво", за друго не се сещам кво да го правя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 9
Бидонойл
преди 4 години
А пробвал ли си да купиш хляб със злато? Продавачът моментално ще извади златарската си везна... Чиста сделка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 7
pinoccio
преди 4 години
Индивидуалното мислене никога не е отстъпвало така брутално на груповото. Цивилизацията ни е достигнала днешните висоти благодарение на груповото мислене. В същото време индивидът не бил никога толкоз невеж, колкото е в наши дни - индивидът борави с познанията на групата, с познанията на другите - яде картофи, но не знае как да отгледа картоф. А златото е парите на отделния човек. Парите на груповия човек са финансовите деривати, за които отделният човек няма и грам представа. Затова са деривати, защото произхождат от едно единствено място - златото, а се разклоняват на хиляди финансови инструменти, които имат претенцията, че нямат нищо общо със златото. Затова трезорите на банките са претъпкани със злато, а на борсата го търгуват като последната слънчогледова реколта. Семки или злато - изборът е ваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 2
deaf
преди 4 години
Каква валута е биткойна когато ако отида в магазина и поискам да купя един хляб ще ми откажат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 8
SS-23
преди 4 години
1. Като имаме напредвид, че в Природата няма "пари" и те са мисловна конструкция на Човека, а "бога" за Човека това е Спекулата ("пазара"), то следва простичкият извод, че златото е инструмента на Спекулата!2. С битият кон , дето за нищо не става, като инструмент за плащане, ще видиш какво ще се случи занапред! Нещо, което е твърде ограничено като количество и твърде скъпо за масите - губи ценност за тях! Запомни тези мои думи! А като се има напредвид скоростта на транзакция на битият кон ... съдбата му е ясна!3. Не съм икономист, но от моя поглед твърдя, че ако не беше "печатането", хората по света щяха да се избият, щеше да има социални бунтове, войни и каквото се сетиш ... защото нямаше да има "пари" за всички! Минуса на печатането е, че то става срещу лихва, т.е. срещу "дълг"! Е то от там идва всичко...4. Гледай като се "закотвиш", да не те потопи котвата ... "Котва", котва, ама цената и я мериш във фиат..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 12
I
преди 4 години
Златото е пари, всичко останало е кредит. (Дж. П. Морган)Златото е парите на бог.Биткойн е парите на хората.Валутите без покрите са парите на централните банкери.Златото е котва в бурни времена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още