IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ни казва за глобализацията фокусът на Байдън върху конкуренцията

Администрацията му започна да доказва връзката между инфлацията и корпоративната мощ

18:56 | 31.01.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Джо Байдън, почти от началото на своето управление, зае по-твърда позиция по отношение на конкуренцията от всеки президент на САЩ, който се помни. Той назначи антитръстови защитници във Федералната търговска комисия, Министерството на правосъдието и Белия дом. Издаде изпълнителна заповед относно корпоративната концентрация миналия юли, съдържаща 72 различни разпоредби, предназначени да ограничат влиянието на огромните компании, пише Рана Форухар за Financial Times.

Голяма част от битката на Байдън е свързана с издигане на позицията на работниците в американската икономика и създаване на по-равни условия за малките и средни иноватори. Но администрацията също така започна да доказва връзката между инфлацията, която в момента е на 40-годишен връх (7% през декември на годишна база - бел. прев.), и корпоративната мощ.

През юли 2021 г. Белия дом поиска от Федералната морска комисия да разследва увеличенията на цените от големите корабни компании. През декември Белия дом каза на Министерството на земеделието на Съединените щати да проучи дали големите преработватели на месо повишават цените на храните, създавайки уеб портал за производителите да съобщават за нелоялни търговски практики и влагайки 1 милиард долара от Американския спасителен план за подпомагане на по-малките независими производители.

Неотдавна сенаторът Елизабет Уорън подложи на разпит председателя на Федералния резерв Джей Пауъл за ролята, която компаниите играят, когато става въпрос за инфлацията. „Пазарната концентрация позволи на огромните корпорации да се скрият зад твърденията за увеличени разходи, за да повишат маржовете на печалбата си“, каза тя наскоро при изслушването му за втори мандат. Самият Байдън се насочи към месопреработвателната индустрия, като каза: „Тези компании могат да използват позицията си на посредници, за да вдигат цените за хранителните магазини и в крайна сметка домакинствата.

Това е лесен аргумент. Конкретно преработката на месо, но като цяло големите селскостопански компании, станаха силно концентрирани през последните десетилетия, водени от Wall Street и собствената мисия на земеделското министерство да поддържа цените на храните ниски (политически остатък от ерата на депресията). Ковид подчерта как индустрия, която твърди, че се ръководи от ефективност, създаде две отделни вериги за доставки, една за хранителните магазини и друга за ресторантите - част от причината хората да се редят на опашка в магазините и цените на храните да се покачват, дори когато фермерите трябваше да изхвърлят стоки.

Смущенията във веригата за доставки, не само в хранително-вкусовата, но и в много други индустрии, допринасят за инфлацията. Но пряката причинно-следствена връзка между корпоративната концентрация и инфлацията е по-трудна за доказване. Има някои добри изследвания от учени, включително Стивън Салъп и Фиона Скот Мортън, които показват как консолидацията може да доведе до смущения по време на стрес, причинявайки недостиг и скокове на цените. Точно това видяхме през последните две години. Но има много други противоположни тенденции, като дефлационното въздействие на платформите на технологичните гиганти като Amazon (въпреки че може да твърдите като мен, че монополната власт и по-ниските цени могат да съществуват успоредно).

Последна актуализация: 13:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
и борсата... и там трябва да разследвате! и яките регулации!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още