IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво означава провалът на споразумението между ЕС и Швейцария?

Конфедерацията прекрати преговорите между двете страни – ето и по-важните въпроси и отговори

13:51 | 27.05.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/FABIO FRUSTACI</em></p>

Снимка: EPA/FABIO FRUSTACI

През тази седмица Европейската комисия за пореден път подчерта колко дълготрайни и близки са отношенията на ЕС с Швейцария. И двете страни са важни търговски партньори.

От гледна точка на Брюксел се подразбираше от само себе си, че те ще задълбочат и преди всичко ще модернизират отношенията си с рамково споразумение, което е почти въпрос на формалност. Но швейцарският премиер Гай Пармелин обяви в сряда, че преговорите са се провалили.  

Ето и най-важните въпроси и отговори за провала на рамковото споразумение:

За какво бяха преговорите?

От години ЕС и Швейцария преговарят за ново споразумение, което трябва да постави отношенията им на нова основа. То би обединило и модернизирало съществуващите договори. Настоящото споразумение за свободна търговия датира от 1972 г. Съществена разлика в съвременните споразумения: не се предвижда Швейцария автоматично да приема новите разпоредби на ЕС. Това трябва да се решава поотделно на регулярна база.

Повече от 120 други споразумения регулират отношенията. Никое от тях не създава основата за еднакви условия, което е много важно за ЕС във всички негови споразумения - равни възможности за всички участници на пазара. Също така няма механизъм за уреждане на споровете, както е предвидено в съвременните търговски споразумения.

Защо преговорите се провалиха?

Готовността на Швейцария да постигне споразумение с ЕС очевидно беше слаба. Представител на ЕК заяви, че Комисията е положила много усилия, за да представи добре разработени предложения. Това не се е случило обаче от швейцарската страна. Правителството там казва, че се е занимавало сериозно с предложенията на Брюксел, но настроението в Швейцария към съюза като цяло е доста скептично.

От години ЕС обвинява Швейцария в забавяне на рамковото споразумение. Премиерът Гай Пармелин принадлежи към дясната популстка партия SVP, която се изказва срещу интеграцията с ЕС. Но в крайна сметка сделката се провали не само заради съпротивата на SVP. Социалдемократите и профсъюзите разкритикуваха открити въпроси за така наречената защита на заплатите, с която конфедерацията осигурява сравнително високото спрямо ЕС ниво на заплатите в Швейцария.

Фактът, че швейцарците прекъснаха преговорите, вместо просто да ги оставят на пауза, показва, че те не виждат шанс за споразумение въпреки дългогодишните преговори. Освен това в Швейцария винаги съществува риск рамковото споразумение да бъде отменено с референдум.

Какво конкретно предвиждаше съдържанието на договорите?

Важен спорен момент са т. нар. съпътстващи мерки за свободно движение на работници. Ако например европейските компании изпращат работници в Швейцария, те не трябва да се заплащат под нивото на швейцарските заплати. ЕС искаше да смекчи тези разпоредби, гласи опасението на швейцарските синдикати. ЕК обаче гледа на това като на нарушаване на конкуренцията.

Споразумението едва ли би променило нещо по някои спорни въпроси, но те все пак са изиграли някаква роля за швейцарците. Например гражданите на ЕС могат да получат социална помощ в Швейцария, ако останат без работа там.

Сега Швейцария искаше да се увери, че няма да има наплив от безработни. ЕС пък искаше да гарантира, че швейцарските кантонски банки и доставчиците на електроенергия вече няма да получават държавна помощ и че чуждестранните занаятчийски предприятия вече няма да са в неравностойно положение.

Фактът, че Европейският съд е най-висшият орган в механизма за уреждане на спорове, също изигра важна роля. Това притесни и много адвокати. Това беше и спорна точка по време на преговорите между ЕС и Великобритания за споразумение след Brexit. Съдът на ЕС обаче има значително по-високи правни стандарти от арбитражните съдилища, предвидени с търговското споразумение.

Какви последици ще има провалът на споразумението?

Ще има пряка последица в медицинската област. Тъй като от сряда в ЕС са в сила нови разпоредби за медицинските изделия, съответната глава от договора с Швейцария трябва да бъде коригирана. Швейцарските медицински изделия, които биха могли да представляват риск, сега трябва да преминат през процес на одобрение в ЕС - значително допълнително усилие за производителите.

Следвайки този модел, през следващите години може да пострадат други части на вътрешния пазар. Европейският съюз предупреждава, че няма да има нови споразумения и че по-старите споразумения може да не бъдат актуализирани.

Това усложнява дейността на швейцарските корпорации в ЕС. „Без модернизиране на съществуващите споразумения отношенията между Швейцария и ЕС може да ерозират с течение на времето“, пише във вътрешен за ЕК документ. 

Какво няма да се промени?

Нито един съществуващ договор не се отменя. Така Швейцария, както и досега, си остава вътрешен за ЕС пазар и ще гарантира свобода на пътуванията.

Какво да очакваме?

Засега темата е затворена и от двете страни. ЕС не вижда причина да продължи да се застъпва за Швейцария. И двете страни подчертаха обаче, че се интересуват от добро сътрудничество, а също и от по-малки споразумения. Започналите преговори за достъпа на Швейцария до европейския пазар на електроенергия и за споразумение за здравни услуги засега обаче се замразяват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
korn
преди 2 години
Именно, това е правилото за свободно движение на капитал и хора в ЕС. Ако швецарците го спазват, проблеми няма да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
mrynmryn
преди 2 години
От работници, до "работници" има разлика, имам познат, който работи за швейцарска фирма, но живее в Германия и е доволен, излиза му по-евтино и веднъж месечно само ходи до офиса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
korn
преди 2 години
Швейцарските банкери ще го играят големи до като са удобни на европейските банкери. Това е само едно напомняне какво ги чака ако не спазват правилата на играта. Статута им на офшорка дадем им след войната бързо може да бъде променен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още