Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Какво предстои за криптовалутите през 2022 година?

Разбирането на това какво мотивира хората да приемат биткойн е предизвикателство за изследователите

Какво предстои за криптовалутите през 2022 година?

Снимка: Pixabay

От една страна новите крипто приложения като незаменими токени (NFT) придобиха популярност, като продажбите на тези цифрови активи поставиха нови рекорди в големите аукционни къщи. Второ, биткойн направи крачка към масовото приемане, като големи уебсайтове като Expedia и Microsoft приемаха монетата като средство за размяна. Трето, през септември Ел Салвадор стана първата страна в света, която прие биткойн като законно платежно средство.

Има още много примери за това как пазарът на криптовалути се е разширил само през последната година, пише в анализ на Bloomberg TV Bulgaria. С този нарастване на активността какво предстои през 2022 г. за криптовалутите?
Има три основни области, в които криптовалутите ще се засилят през следващата година: по-голямо приемане на биткойн като средство за плащане, засилен регулаторен контрол и нарастване на NFT активността.

Възприемането на биткойн

Разбирането на това какво мотивира хората да приемат биткойн е предизвикателство за изследователите. Скорошно проучване предполага, че пет основни фактора допринасят за вероятността някой да използва биткойн:
- доверие в системата;
- онлайн информация от уста на уста;
- качество на наличните за транзакции уеб платформи;
- предполагаем риск на инвестициятаОчаквания относно представянето на биткойн.

Други проучвания добавят повече нюанси към този аргумент, като разглеждат пола, възрастта и образователното ниво като еднакво важни фактори.

Условията в крипто пространството правят все по-вероятно биткойн да стане мейнстрийм в близко бъдеще.

Първо, има повишена активност в онлайн общности като Twitter и Reddit, където дори крипто начинаещите могат да обменят информация с опитни инвеститори, за да получат съвети от уста на уста относно прогнозите за цените и стратегиите за търговия.

Второ, има експлозия на нови крипто-борси — или платформи за търговия, където човек може да обменя фиатна валута за крипто — и големи инвестиции в технологичната инфраструктура на съществуващите борси. Тези инфраструктурни инвестиции разшириха достъпа до крипто пазарите и също така предизвикаха интереса на институционалните инвеститори.

Институционално участие, регулаторен контрол

През изминалата година институционални играчи като Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) – кредитното звено на Европейския съюз – заеха позиция по отношение на крипто.

През април ЕИБ издаде цифрова облигация от 100 милиона евро в блокчейна на Ethereum. Goldman Sachs, Banco Santander и Société Générale също участваха в издаването. Изследванията посочиха институционалното приемане като повратна точка за широкото приемане на криптовалути и изглежда, че бързо се насочваме натам.
Като цяло, повишената наличност на точки за продажба, които приемат биткойн като средство за размяна и институционална инвестиция в пространството, вероятно ще доведе до по-голямо приемане на биткойн като метод на плащане през 2022 г.

След криптовалутите, децентрализираното финансиране (DeFi) се счита за следващата граница във финтех. DeFi предоставя възможност за създаване на децентрализирани системи, които разчитат на технологията за "разпределена книга" за улесняване на заемите между партньори, създаване на нови финансови ценни книжа като стабилни монети или дори предлагане на нови модели на корпоративно управление.

Изглежда, че регулаторите също обръщат все повече внимание. През ноември Европейският съвет – органът, който определя политическите приоритети на Европейския съюз – обяви позицията си относно рамката на пазарите на крипто активи (MiCA), която ще осигури повишена регулаторна яснота по отношение на криптоактивите и DeFi.

През същия месец Съветът на управителите на Федералния резерв, Федералната корпорация за гарантиране на депозити и Службата на контролера на валутата на Съединените щати изготвиха съвместно изявление, в което обявиха, че ще изготвят набор от политически директиви относно крипто.

Изследователите посочват липсата на регулация като основна бариера за масовото приемане на крипто. Повишеният правителствен надзор, съчетан с хода на няколко държави да разгледат цифрови версии на своите национални валути, вероятно ще доведат до много повече регулаторна дейност през 2022 г.

Повишаване на активността на NFT

2021 г. донесе нова вълна от продажби на NFT. NFT може да предложи доказателство за собственост, например, на дигитално изкуство по същия начин, по който физическото платно може да предложи доказателство за собственост върху картина на Винсент Ван Гог.

Въпреки че NFT започнаха като начин за формализиране на собствеността върху дигиталното изкуство, оттогава те се разшириха, за да включват други видове цифрова собственост, включително цифрови недвижими имоти.

Продажбите на NFT поставят нови рекорди - скорошна продажба събра 17,1 милиона долара в Sotheby's. В резултат на това аукционната къща стартира Metaverse, пазар само за NFT, за да улесни продажбите на дигитални произведения. 

Още по темата

Тъй като се появяват нови NFT приложения, това пространство вероятно ще продължи да нараства през 2022 г.
Измами и спекулации

Въпреки тези инвестиционни възможности, крипто инвеститорите трябва да бъдат скептични към твърденията, които четат в онлайн общностите. Като минимум, крипто ентусиастите трябва да направят надлежна проверка, преди да инвестират.

Това, което със сигурност ще се появи през 2022 г., са нови измами и схеми. Вземете, например, криптовалутата SquidGame, която се възползва от популярното шоу на Netflix, но беше измама. Или фалшивата Banksy NFT, която се продаде за 244 000 британски лири.

Не точно измама, криптовалутата Omicron придоби голяма популярност за няколко дни с появата на новия вариант на коронавируса.

Изследванията върху поведението на инвеститорите на дребно показват, че някои са силно податливи на „страха от пропускане“.

Поради това може да е трудно да откажете съвет от вашия фризьор или братовчеда на най-добрия си приятел относно следващата гореща крипто възможност. Въпреки това, крипто инвеститорите трябва да се образоват за технологиите и основите на финансовите пазари, ако искат да се включат разумно.

В крайна сметка криптовалутата остава спекулативна и не е за всеки.

 

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

4
 
1
 
2
преди 4 седмици
гръмне..
4
 
4
 
1
преди 4 седмици
Предстои долара да глъмне 24-та, 25-та година бабабар с всички шиткойни.

Още от Анализи
Путин трябва да се страхува от цената на една война с Украйна