Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Какво се крие зад мащабния технологичен проект за 2 трлн. долара на Пекин?

Китай планира да впрегне мощта на своите големи технологични компании, като в същото време ангажира властите на отделните провинции

Какво се крие зад мащабния технологичен проект за 2 трлн. долара на Пекин?

Снимка: Eduardo Leal/Bloomberg

Когато наскоро китайският премиер Ли Къцян представи годишния доклад за работата на китайското правителство в Пекин, т. нар. „нова инфраструктурна инициатива“ беше поставена на първо място в дневния ред. Фразата се появи в медийното пространство и когато Huawei Technologies и Baidu разкриха своите бизнес перспективи в началото на тази година.

Но каква точно представлява тази инициатива, която се очаква да генерира повече от 2 трлн. долара инвестиции през следващите пет години?

Nikkei Asia Review представя пет основни момента в този амбициозен план на Китай. 

Още по темата

Каква е новата инфраструктурна инициатива на Китай?

Инициативата всъщност не е съвсем нова - концепцията беше разкрита през декември 2018 г., когато Пекин определи „развитието на нова инфраструктура като изкуствен интелект, индустриален интернет и Интернет на нещата“ като правителствен приоритет за следващата година.

Наскоро инициативата получи нов фокус. На 4 март президентът Си Дзинпин заяви пред Постоянния комитет на Политбюрото на Централния комитет на Китайската комунистическа партия (ККП), че Пекин ще ускори инвестициите в нови инфраструктурни програми - знак, че правителството дава приоритет на тази инициатива в ерата след коронавируса.

За разлика от конвенционалните инфраструктурни проекти, като например изграждането на пътища и пристанища, новата инфраструктурна инициатива е съсредоточена върху технологиите. Трите ѝ основни области на акцент са: изграждане на инфраструктура за информационни технологии от ново поколение като 5G мрежата; подобряване на съществуваща инфраструктура и създаване на инкубатори и рамки за насърчаване на научните изследвания, развитието на технологиите и разработването на нови продукти.

По какво се различава тази инициатива от Made in China 2025?

Това не е първият път, когато Пекин изразява желанието си да насърчава технологиите. Made in China 2025, националната политика, за която се смята, че е основният източник на напрежение между Вашингтон и Пекин, също дава приоритет на високотехнологичните сектори, вариращи от 5G мрежи през роботика до космическото пространство.

Основната цел на този план обаче е да намали зависимостта на страната от вносни компоненти и да засили местното ноу-хау в производството на високотехнологични продукти. Като изисква от местните фабрики да закупуват най-малко 70% от основните компоненти от китайски доставчици до 2025 г., всъщност Пекин създава търсене на произведени в Китай чипове, сензори и много други технологични продукти.

Новата инфраструктурна инициатива, от друга страна, се фокусира върху внедряването на високотехнологични продукти, без да се уточнява откъде трябва да идва технологията. Всъщност, за да привлекат повече участници, китайските политици заявиха, че ще обмислят да отворят някои сектори, контролирани от държавата, за частни компании.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Жените се превърнаха в новите врагове на държавата в Полша