Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Какво се крие зад плановете на Турция за настъпление в Сирия?

Анкара очевидно е напът да започне нова военна офанзива в страната, в която се води гражданска война. Целта вероятно е кюрдската милиция YPG

Какво се крие зад плановете на Турция за настъпление в Сирия?

Сирийският художник Азиз ал-Асмар работи върху графити надпис, свързан с войната в Украйна на стена в Идлиб. Снимка: EPA/YAHYA NEMAH ATTENTION

Неведнъж турският президент Реджеп Тайип Ердоган е обявявал нова военна офанзива в съседна Сирия. Сега обаче Анкара изглежда изпълнява заплахата си. Целта вероятно е - както и при подобни военни операции досега - да се отблъснат кюрдските милиции.

Защо точно сега - докато в Украйна бушува руска агресивна война, а Турция, член на НАТО, спори с отбранителния алианс за членството на Швеция и Финландия? Ето един преглед на по-важните въпроси и отговори.

Какви са интересите на Турция в Северна Сирия?

Турция подкрепя бунтовнически групи в гражданската война в Сирия. Сирийският президент Башар Асад на свой ред е подкрепян от Русия. От 2016 г. насам Турция вече бе извършила няколко военни офанзиви в Северна Сирия и бе окупирала гранични райони там.

Освен борбата с терористичната милиция „Ислямска държава" (ИД), основната цел е да се изтласкат от границата сирийските кюрдски милиции YPG („Сили за защита на народа"), които Анкара смята за заплаха. Турция е постигнала частичен успех в това отношение: Понастоящем турските военни, с подкрепата на бунтовниците, контролират района западно от река Ефрат около градовете Африн и Джараблус, както и района източно от реката между граничните градове Тал Абиад и Рас ал Айн.

Още по темата

Сирийските демократични сили (SDF), ръководени от YPG, контролират големи територии, включително по границата с Турция. От 2012 г. кюрдите създават самоуправление (в региона Рожава).

Междувременно контролираната от кюрдите зона по турската граница се свива: в момента милициите държат района около Кобане и граничната зона в североизточната част на страната. Автономната кюрдска област е трън в очите на Ердоган. Той се опасява, че подобен модел може да подсили желанието за автономия на кюрдското малцинство в Турция.

YPG: Каква е ролята на кюрдската милиция?

Турция отъждествява YPG със забранената Кюрдска работническа партия (ПКК). ПКК е отговорна за многобройни нападения в Турция и се счита за терористична организация в САЩ и Европа. Турция се бори с ПКК не само в собствената си страна, но и в Ирак, където се намира щабът на ПКК. Анкара настоява Западът да включи и YPG в списъка на терористичните организации. YPG обаче е близък съюзник на САЩ в Сирия, например в борбата срещу ИДИЛ. През 2014 г. YPG отблъсква атаката на Ислямска държава срещу сирийско-кюрдския град Кобане.

Какво планира да направи Турция сега?

Турция вероятно ще съсредоточи настъплението си в района на изток от Ефрат. Проправителствените медии например пишат, че турските военни искат да отблъснат кюрдските милиции още повече, като по този начин свържат две области под турски контрол.

Ердоган вече даде ясно да се разбере какво възнамерява да направи: той иска да проникне на дълбочина до 30 километра на сирийска територия. Целта е създаването на това, което Турция нарича „зона за сигурност". Ердоган обвинява YPG, че бойците ѝ нападат Турция от Сирия. Кюрдските милиции отхвърлят това и обвиняват Турция в „провокация", за да оправдаят нападението.

Какво представлява тази зона?

Идеята не е нова. Още по време на военната операция срещу YPG в Северна Сирия през 2019 г. Турция искаше да създаде зона по границата си, от която да се изтеглят всички кюрдски милиции.

От гледна точка на Турция тази зона, която е дълбока около 30 километра, трябва да се простира от река Ефрат на изток на повече от 400 километра до границата с Ирак. По това време настъплението на Турция, което беше критикувано в международен план, беше спряно със споразумения със САЩ и Русия. Беше постигнато съгласие, че бойците на YPG ще трябва да се изтеглят от граничните райони. Все още обаче не е ясно кои точно области са засегнати от договорката.

Турция също така иска да използва зоната, за да презаселва сирийци там. Около 3,7 милиона сирийски бежанци живеят в Турция. Тъй като настроенията в страната по отношение на бежанците се влошиха значително, Ердоган е подложен на натиск и във вътрешен план. Той неколкократно заяви, че иска да изпрати сирийците обратно - на доброволна основа.

Какво общо има планираната военна операция с разширяването на НАТО?

YPG играе важна роля и в спора за разширяването на НАТО. Турция обвинява Швеция, че подкрепя кюрдската милиция. Правителството в Стокхолм отхвърля това. Според експертите решението за разполагане на военни сили по границите със Сирия точно в този момент едва ли е случайно.

Ердоган вижда своя шанс, защото Русия - важен играч в Сирия - в момента е ангажирана с агресивната война в Украйна, казва Салим Чевик от Центъра за турски изследвания (Cats) в Берлин, цитиран от DPA. От друга страна, той използва „картата си на вето" в НАТО, за да убеди САЩ да направят отстъпки по казуса със Сирия.

Как ще бъдат възприети в страната планираната офанзива на Ердоган в Сирия и позицията му по отношение на разширяването на НАТО?

Ердоган, чийто рейтинг в проучванията на общественото мнение се понижава година преди изборите, може би се надява и на някакъв вътрешнополитически стимул. В миналото операциите в Сирия винаги са предизвиквали одобрение към президента.

Голяма част от турското общество не оспорва факта, че YPG и ПКК представляват реална заплаха. Президентът вероятно ще спечели точки и с кръстосаните си удари в НАТО. Според проучване почти половината от турското население смята, че отбранителният съюз е отговорен за войната в Украйна. А образът на силен лидер, който се противопоставя на Запада, се харесва на турската общественост.

По материали на DPA и Ройтерс

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

6
 
3
 
1
преди 1 месец
Докато в Украйна бушува руска агресивна война, Ердоган обявява военна операция. Да пием за журналистическия интегритет. На погребението му.

Още от Анализи
CFA програмата се бори да възстанови статута си