IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се случва след края на жизнения цикъл на соларните панели?

Голяма част от модулите може да бъде рециклирана, но разходите все още са големи, пишат от БАР

18:00 | 17.01.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През последните две десетилетия големите соларни паркове се превръщат във все по-често срещана гледка по света, пишат от Българската асоциация по рециклиране (БАР). Те са сочени като един от чистите начини за производство на енергия.

Какво обаче се случва след края на жизнения цикъл на соларните панели?

Оборудването на соларните паркове има дълъг живот - около 30 години. Това означава, че вече е време да се замислим за тяхното оползотворяване. Прогнозите в сектора са, че около 10 млн. тона отпадъци от соларни панели годишно ще бъдат генерирани глобално до 2050 година.

Повечето материали, използвани в конструкцията на тези модули, не са токсични. Някои са благородни метали, като сребро и телур. Типичният соларен панел е 76% тегловно стъкло, 10% полимер, 8% алуминий, 5% силиций и 1% мед.

В продуктите се използват и следи от сребро, калай и олово. Междувременно в тънкослойните модули панелът е направен от тънки филми от полупроводници, отложени върху стъкло, пластмаса или метал, осигуряващи гъвкавост за функционални приложения.

Дори и тези панели да попаднат на сметища, е малко вероятно те да окажат негативно влияние върху човешкото здраве директно, коментират експертите от БАР. Те визират и доклад на Международната агенция за енергетика (IEA), според който оловото в панелите възлиза на една десета от прага на ниво риск, определен от Агенцията за опазване на околната среда на САЩ.

Фотоволтаичните модули биха могли да представляват повече от 10% от глобалния тонаж на електронните отпадъци до 2050 г. Прогнозата е, че кумулативните глобални отпадъци от фотоволтаични панели до 2050 г. ще бъдат между 60 млн. и 78 млн. тона.

Китай, САЩ, Индия, Япония и Германия ще произведат най-голямо количество фотоволтаични отпадъци - общо към 50 млн. тона в следващите 30 години.

Използваните панели могат да имат стойност за препродажба, особено ако са на по-малко от 20 години. Препродаденото оборудване често се придвижва към собствениците на жилища, компаниите, търсещи резервни части, потребителите извън мрежата и купувачи, търсещи изгодната покупка.

Други панели се използват за осигуряване на безплатни слънчеви системи на маргинализираните общности в развиващите се страни.

Какви са реалностите за рециклиране на тези модули днес?

Разходите за рециклиране на този материал са твърде непосилни - днес просто няма достатъчно обем за постигане на икономии от мащаба. Редица предприятия обаче инвестират ресурси с убеждението, че иновациите могат да доведат до ефективност.

First Solar, американски производител на тънкослойни модули със съоръжение за рециклиране на място, например има програма за връщане, при която клиентите плащат за рециклиране на материали.

Според Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA) най-малко 85-90% от теглото на слънчевия панел (по-специално алуминий и стъкло) могат лесно да бъдат рециклирани от традиционно съоръжение за рециклиране.
Очакваните фотоволтаични отпадъци през 2030 година биха генерирали 60 млн. долара за възстановяване на суровини само в САЩ.

Тези прогнози не включват никакви разпоредби или стимули за потребителите, които биха могли да бъдат въведени в закон. Но предизвикателствата за рециклиране също предстоят.

Европейското законодателство за електронните отпадъци беше изменено през 2012 година, за да включи фотоволтаични модули. То задължава компаниите да събират и рециклират своите продукти, както и да гарантира финансовото бъдеще на управлението на фотоволтаични отпадъци.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
Какво се случва след края на жизнения цикъл на соларните панели?------------------------------------------------------------------------как кво, купуваш си нов на кредит, а още не си изплатил стария .... :)) Те така е с тия зелени боклyчaрници Ефективност = 0 и само платингяс до откат ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 7
xapoznai
преди 3 години
Спокойно вече са икономически изгодни и не е необходимо да се дотират, а само да се използва произведената енергия на момента. По-големи потребители вече си строят за собствени нужди просто защото е изгодно. И стават все по-добри панелите. Скоро ще има бум и без субсидии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
kane
преди 3 години
Защо по цял свят се дават дотации за солари по покривите на частните стопани и семейства, а у нас се дават само на бизнеси мастити?По целия развит свят държавата дава до 50% от стойността на инсталацията. Дори в страни много по на север от нашата.Соларите бяха много преди колите на ток, но в бг това не се случва все още, следователно и колите на ток няма да се случат докато не се напълнят покривите със солари. .. изобщо сме с десетилетие пое назад
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 11
zelka007
преди 3 години
плоското стъкло по принцип има наредба за него и се рециклира , поне в ЕС е разрешен проблемът . алуминиевите шини и медните кабели в панелът също се извличат . това са лесните работи и без специална технология . останалите неща са трудното и скъпо нещо . най-напред са едни финландци , успели са да извлекат и възстановят 95% в промишлен мащаб , pv cycle май бяха ... едни французи и те работят активно по темата ...cyclop ... маските са текстилен *** , има си правила и ред и за него ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 4
cyclop
преди 3 години
Ако добавим и батериите на електромобилите, бъдещето изглежда все по-екологично. И може да насипем милиарди хирургически маски и ПЦР-тестове отгоре, за декорация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още