IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще стане, когато Лондон активира чл. 50 от Договора за ЕС

Преговорите между ЕС и Великобритания по "развода" вероятно ще започнат не по-рано от юни или юли

20:19 | 14.03.17 г. 1
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Вече е ясно, че премиерът на Великобритания Тереза Мей ще съобщи официално на своите европейски партньори в последната седмица на март, че страната ще напусне Европейския съюз (ЕС), пише в свой анализ европейското издание Politico.

Така, само с едно писмо, с една дума ще бъде сложено началото на края на 40-годишното сътрудничество в политическата и икономическата сфера. Какво обаче следва след това?

Великобритания ще има две години, за да договори условията за излизане от общността. Този срок е предвиден в чл. 50 от Договора за ЕС (в редакцията от Лисабон – б.ред.). След като изтекат тези години, независимо дали има сделка, или не – страната вече няма да е в състава на ЕС.

Всъщност двете страни няма да имат 2 години, а не повече от 18 месеца, защото постигнатите споразумения трябва да бъдат одобрени от британския парламент и от Европейския парламент.

Официалното писмо, с което Лондон ще съобщи за намерението си да напусне ЕС, трябва да бъде връчено от британския посланик в общността Тим Бароу. На този етап обаче в британското правителство нямат яснота как ще извършат тази процедура, твърдят източниците на Politico.

Според информацията на изданието се обмисля ролята на „пощальон“ да изиграе Дейвид Дейвис – официалният преговарящ за Brexit от британска страна. Вероятно той ще връчи писмо от името на Тереза Мей, изготвено изцяло в позитивен тон.

До момента председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск коментира, че ще се нуждае от само 48 часа, за да отговори на заявката на Лондон с проект на план за преговорите.

Вероятно през април ще бъде насрочена извънредна среща на лидерите на ЕС, на която ще присъстват всички без британския премиер, за да бъдат уведомени официално за решението на Великобритания. Датата трябва да бъде подбрана внимателно заради предстоящите избори във Франция. Първият тур е насрочен за 23 април, а вторият – за 7 май. Затова и френски висши чиновници настояват извънредното заседание да бъде в края на май.

Крайното решение за мандат на преговорите ще дойде именно на тази среща – независимо дали ще бъде през април, или през май. И след това преговорите ще могат да започнат – по изчисленията на Politico, през юни или юли.

Официално те ще бъдат между Великобритания и Европейската комисия, която ще представлява 27-те останали държави в общността. Вероятно повечето дискусии ще се проведат в Брюксел, коментира Дейвид Дейвис. Някои от важните моменти ще бъдат обсъждани и на национално ниво, в съответната столица.

Ако не бъде постигнато решение по какъвто и да било проблем на техническо ниво, той ще бъде отнасян до лидерите на ЕС и ще се търси политически компромис. И всичко в крайна сметка ще опре до парите – много чиновници в Брюксел вярват, че Великобритания трябва да плати сметката и предварителните разчети сочат, че става въпрос за 53 млрд. евро.

Темата за Brexit можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
dr.5rov
преди 7 години
Хубав политически сериал може да се направи по тази история. Може още сега да започне да се излъчва и действието да се развива според хода на преговорите. Ако режисьорите и сценаристите са добри може да стане интересен и увлекателен, с неизвестен край екшън, трилар, хорор и фантази семеен сериал :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още