Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Какво следва след края на халифата?

Америка е изправена пред две заплахи след победите си в Мосул и Ракка

Какво следва след края на халифата?

Снимка: архив Ройтерс

Това бе продължителна война, с много ужаси. Но три години след като Абу Бакр ал-Багдади се появи на амвона на джамията „Нури“ в Мосул, за да призове всички мюсюлмани да се присъединят към халифата му, „Ислямска държава“ (ИДИЛ) претърпя два смазващи удара.

В Ирак джихадистите почти загубиха Мосул, те взривиха „Нури“ в последното си гнездо на улична съпротива. Ако е жив, Багдади може да е избягал в Сирия. Но и там ИДИЛ е зле. Подкрепяни от САЩ, бойци навлязоха в стария град на Ракка и сирийската крепост на ИДИЛ скоро ще падне. 

Още по темата

Със загубата на най-големите градове мистиката на джихадистката „държава“ бе разбита, пише в свой анализ The Economist.

ИДИЛ се превръща просто в една гадна милиция и може и да се преобрази в мъглява терористична групировка като „Ал Кайда“. Светът би трябвало да е опиянен от упадъка ѝ. ИДИЛ извърши неописуеми варварства - от масови обезглавявания до сексуално поробване, и вдъхнови джихадисти да избиват невинни в Европа и другаде. Америка умело водеше кампанията, предоставяйки обучение и подкрепа, оставяйки местните съюзници да водят сухопътните битки.

Само че какво идва след халифата? Никой не знае, а най-малко пък Доналд Тръмп. Той все още не е назначил хора на почти 200 работни места в чужбина и в националната сигурност и правенето на политика в администрацията му не функционира. Това е тревожно. Оставена на течението, Америка е изправена пред две опасности: едната е вакуумът, който позволява на джихадистите да се прегрупират, както направиха неколкократно в Ирак, другата е да бъде засмукана в регионална война, която би влошила всичко.

Кървавата баня в Близкия изток е съставена от много конфликти: бунтове срещу потисниците във властта, които не успяха да получат легитимност или да създадат просперитет; битки между съперничещи си форми на исляма; регионални надпревари между Саудитска Арабия, Иран и Турция и съперничество между Америка и Русия.

В сърцевината ѝ е чувството на сунитските араби, че са ограбени, чието най-гротескно проявление е ИДИЛ. Така че САЩ се нуждаят ог многоизмерна стратегия, съчетаваща военни, политически и икономически средства, имаща предвид сложната геополитика, която подхранва хаоса. Няма никакъв признак, че администрацията на Тръмп е заета с подобно мислене. При първата си визита в чужбина – в Саудитска Арабия, той бе честван от арабски и мюсюлмански лидери и нагостен с богати договори в отбраната. В замяна, изглежда, прие светогледа на Саудитска Арабия – и с това ускори кризата сред американските съюзници в Залива. Окуражени, Саудитска Арабия и ОАЕ (заедно с Египет и Бахрейн) отрязаха сухопътните, морските и въздушните връзки с Катар. Те обвиняват богатото на газ кралство, което подслонява най-голямата американска база на ВВС в района, че подкрепя тероризма (обвинение, което често се отправя и към саудитците).

Още по темата: Анализи Мосул Ракка ИДИЛ

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (13)

   1| 2    
0
 
36
 
13
преди 3 години
Няма профилна снимка
Мисля, че твърде рано погребахме халифата. И докато ИДИЛ, разположена на конкретни части от Леванта, губи територии, то виртуалния халифат има много разпръснати поддръжници. Именно виртуалния халифат набира наемници и терористи в Европа и не само там.
Да не бързаме да погребваме халифата, че не е ясно в какво ще възкръсне, както стана след погребението на Ал Кайда и бурната радост след смъртта на Осама.
1
 
41
 
12
michaelis12 до: Стоян Петров
преди 3 години
Стоене фместо да философстваш, земи помогни на твойте ора у Тексас, че се издавиха там да го ***. Наказа ги Господ Сашови за злодеянията си по света ..... кат каам аз, че нема неплатена сметка на тоя свет ама никой ми не верва .....
10
 
32
 
11
преди 3 години
Няма профилна снимка
русо.филистици
8
 
32
 
10
преди 3 години
Няма профилна снимка
Разочаровам съм от теб! Обеща да евеш и учиш всички ***, докато ги вкараш в правия път. Доколкото виждам евеш учиш, евеш учиш, нито си ги наевал, нито научил! Мисля че си го сторил единствено да си направиш кефа, но не и да обърнеш грешните им душици в праведната вяра.
1
 
47
 
9
michaelis12 до: Стоян Петров
преди 3 години
мда още малко и швепс на клечка ..... :)) треаше мреаше, руснаците дойдоха видяха, изпотрепаха ги и победиха, резултат - Асад е още на власт ..... :)) Победата се пише на руслямистите, американците са слаби войници и винаги са били такива .... :))

Още от Анализи
Не съзидателно разрушение, а ускорена адаптация