IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво значи победата на републиканците за Фед?

Желанието за по-строг мониторинг върху дейността на централната банка може да предизвика защитната й реакция

08:31 | 06.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Фед е изправена пред трудни времена. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Фед е изправена пред трудни времена. Снимка: Getty Images News

След като републиканците придобиват мнозинството в Сената на САЩ, се очаква политическата турбулентност за  централната банка на САЩ, Федералния резерв, вероятно да се изостри още повече. И сега Фед често е критикувана от доминираната от републиканците Камара на представителите.

Водещи мениджъри от финансовата индустрия смятат, че доминиран от републиканците Сенат ще контролира по-силно лихвената политика на централната банка и надзора ѝ над дейността на най-големите доставчици на финансови услуги в страната. От началото на финансовата криза през 2008 г. републиканците загубиха мнозинството си в Сената. Кризата на международната финансова система обаче вкара Федералния резерв и неговата власт все повече в светлината на прожекторите, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

„Ако републиканците спечелят Сената и по този начин контролират както Камарата на представителите, така и Сената, то за Федералния резерв и неговите членове в бъдеще ще важи само една дума: Внимавайте!“ казва Камдън Файн, председател на Независимата асоциация на банкерите на Америка (Independent Community Bankers of America) (по това време все още не бяха оповестени официалните изборни резултати). Неговата лобиста група представлява предимно общинските банки. 

Сред желаните от републиканците промени по отношение на Фед има закони, които предоставят възможността за по-строг мониторинг на решенията на централната банка за лихвените проценти. Така например се настоява за преглед от страна на Конгреса – нещо, което Фед отхвърля категорично. Много членове на републиканците настояват също Федералният резерв да използва математическа формула, на която да основава своите решения за лихвените проценти, или да се фокусира повече върху овладяването на инфлацията, а не върху взаимодействието между инфлацията и безработицата.

За много републиканци неконвенционалните мерки, които Фед предприе през последните години, за да насърчи американската икономика, са непонятни. През миналата седмица Федералният резерв обяви края на своята двугодишна програма за изкупуване на облигации, известна и като „количествени облекчения“. Критиките на републиканците обаче не отшумяват. Мнозина в партията настояват, че Фед сега бързо следва да повиши лихвените проценти и да намали общите активи на централната банка, които сега са нараснали до близо 4,5 трлн. долара.

При доминиран от републиканците Сенат вероятно Ричард Шелби от Алабама ще поеме ръководството на банковата комисия на камарата, която съблюдава дейността на Фед. А Шелби „не е фен на централната банка“. Досега той често я критикуваше заради нейната регулаторна роля в навечерието на кризата. По време на дискусиите за закона Дод-Франк през 2010 г., с който Конгресът реформира регулациите на американския финансов бранш, той се застъпваше за това, на Фед да ѝ бъде отнето правото да надзирава банките.

Сенаторът Шелби изрази предпазливост и през 2011 г., че Фед може би ще тръгне в "грешна посока", ако започне трета програма за "количествени улеснения" (за изкупуване на американски дългови книжа от вторичния дългов пазар). А наскоро той гласува и против кандидатурата на Джанет Йелън да поеме председателството на Фед, като се аргументира с факта, че тя се е съгласила с политиката за изкупуване на облигации. Според Шелби тази парична политика може да доведе до постоянна висока инфлация и други проблеми за икономиката. "Последното нещо, от което нашата икономика се нуждае точно сега, е инфлационна заплаха", посочва Шелби.

Не се очаква обаче републиканците лесно да наложат своите искания. Президентът на САЩ Барак Обама може да наложи вето на всичко, което ограничава свободата на решенията на членовете на Фед. Но едни непрекъснати враждебни изслушвания в Конгреса, при които всяка стъпка на централната банка ще бъде следена под лупа, както и нови законодателни инициативи, биха принудили Фед да предприеме едно защитно поведение.

„Това ще промени динамиката по важни начини... и по страшен начин от гледна точка на  Фед", казва Карън Петру от Federal Financial Analytics. Компанията му съветва банките по политическите въпроси.

В съобщение до клиентите си наскоро Петру предупреди, че победа на републиканците може да увеличи съпротивата на Конгреса срещу налагането на нови паричнополически средства, т. нар. овърнайт споразумения за обратни изкупувания (overnight reverse repurchase agreements, или ON RRP). С тяхна помощ Фед планира да увеличи краткосрочните лихви.

Републиканското мнозинство в двете камари може да ускори и приемането на законовата инициатива на сенатора Рон  Пол за одит на Фед - „Audit the Fed“. Инициативата му за одит набра скорост, след като централната банка похарчи трилиони долари в спешни заеми по време на финансовата криза. Законопроектът на Пол получи през 2009 г. подкрепата на 320 от 435 членове на долната камара на американския конгрес и част от предложенията в него намериха място в закона Дод-Франк за финансовата реформа, приет през 2010 г. Републиканецът от Кентъки настоява дебатите по паричната политика да бъдат представяни и пред Конгреса. Той възнамерява и да възобнови усилията си за пълна ревизия на функциите на централната банка.

Сенатор Тед Круз от Тексас, потенциален кандидат за президент за изборите през 2016 г., нарече наскоро законопроекта на Пол „една от десетте мерки, които трябва да бъдат приложени с предимство, когато републиканците поемат мнозинството в двете камари“. Шестима от десетимата републиканци в банковата комисия на Сената са сред тези 31, които публично защитават текста.

Законопроектът на Пол предвижда независимата надпартийна сметна палата Government Accountability Office да получи пълен достъп до дейността на Фед, включително до преговорите относно паричната политика, и впоследствие да изготвя доклади за Конгреса.

Фед вече така или иначе е подложен на регулярна одиторска проверка. Според някои наблюдатели институцията вече е променила поведението си заради оказвания натиск, след като политиката става все по-агресивна в преследване на целта за по-значителен икономически растеж.

Понастоящем сметната палата разглежда само дейността на Фед, но не и парично-политическите решения или споразуменията с чужди правителства или други централни банки по паричната политика. Документите на Фед се одитират от външната фирма, а резултатите се публикуват в годишния отчет на Централната банка.

През септември законът беше приет в Камарата на представителите, но след това Хари Рийд, бившият лидер на демократичното мнозинство в Сената, блокира гласуването. Подобна блокада обаче скоро няма да е възможна.

Ръководителите на Фед, начело с Джанет Йелън, отклоняват закона на Пол, тъй като се опасяват за политическата независимост на централната банка. „Много бих се обезпокоила по отношение на такъв закон, който би изложил Федералния резерв на краткосрочен политически натиск, което може да се отрази и на независимостта му“, заяви Йелън през ноември 2013 г., когато бе представена след номинацията ѝ за председател на Фед пред Конгреса. Според нея и сега „Фед е една от най-прозрачните централни банки в света“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още