IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво значи реформата на Dax?

Това не е просто колекция от най-големите публични компании в Германия, от тях инвеститорите очакват и определено качество

08:16 | 06.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Играчка бик е поставена на стълб на фондовата борса Deutsche B&ouml;rse във Франкфурт на Майн, Германия. <em>Снимка: EPA/ARMANDO BABANI</em></p>

 Играчка бик е поставена на стълб на фондовата борса Deutsche Börse във Франкфурт на Майн, Германия. Снимка: EPA/ARMANDO BABANI

Случаят с Wirecard никога не бива да се повтаря. Когато отдавна стана ясно, че финансовият отчет на компанията се основава на лъжи и измами, даже дори когато доставчикът на платежни услуги вече бе подал молба за защита от несъстоятелност и цената на акциите бе само сянка на самата себе си, акцията все още бе във висшата лига на Deutsche Börse: във водещия индекс Dax.

Регламентите направиха просто невъзможно за пазарния оператор бързо да изхвърли скандалната компания от Dax. Смущаващо за Deutsche Börse, смущаващо за имиджа на цялата германска икономика в света.

Сега фондовата борса иска да реагира на това с реформа на своето семейство индекси. Наред с други неща, тя има за цел да даде възможност компаниите да бъдат изключени бързо от Dax, ако не представят тримесечни отчети или дори целия годишен финансов отчет, или ги представят твърде късно. Това би помогнало в случая с Wirecard.

Фондовият пазар пита инвеститорите


Няколко други предложения, които сега борсата представи, също показват, че тя разбра нещо важно: Dax не е просто колекция от най-големите листнати компании в страната. Не, инвеститорите очакват също така, че включването в топ индекса и добавянето към фирмата на класификацията “компания от Dax" е свързано с определено нейно качество, пише в свой анализ Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Разбира се, борсовият оператор не може да контролира или дори да предотврати, ако утвърдени корпорации като Volkswagen или Deutsche Bank получат парите си чрез измама. Други надзорни органи отговарят за това. Но е логично, че борсата сега се опитва да поддържа Dax малко по-чист - чрез по-строги правила и по-голяма гъвкавост. Всеки, който не иска да изплаши напълно малките инвеститори от фондовия пазар, трябва да гарантира, поне в най-горния сегмент (Dax), спазването на основните правила.

Ще бъдат ли напълно размесени картите на борсата? Едва ли. Най-голямото нововъведение, предложено от борсата, е разширяването на Dax от 30 на 40 члена. Така би вкарало в топ индекса някои средноголеми компании, но тяхната относително ниска пазарна стойност едва ли ще измести тежестта там.

Един от основните проблеми обаче не би могъл да бъде разрешен: В и без това твърде индустриалния DAX ще влязат повече химически и фармацевтични компании. Разширяването едва ли допринася за по-голяма диверсификация. В същото време второстепенните акции в M-Dax, на които много професионални инвеститори гледат като на по-интересния пазарен сегмент, ще бъдат отслабени още повече.

В това отношение има широк спектър от мнения за предложенията на борсовия оператор. Какво наистина ще се промени в края на консултацията, все още не е ясно. Но е добре, че фондовата борса пита инвеститорите. Те вече могат да дадат мнението си за предложенията, които в крайна сметка, да се надяваме, ще доведат до по-високо качество в Dax. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още