IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какъв е печелившият ход за Америка, ако Русия разиграе китайската карта?

Сега Китай и Русия се сближават още повече, предполагайки по-трайни уговорки, които може да се окаже трудно предизвикателство за Вашингтон

17:48 | 22.07.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Едно от поразителните предупреждения в неотдавнашна бяла книга на Пентагона за нарастващата стратегическа заплаха от Русия е, че нейният президент Владимир Путин може да направи „точно обратното на Никсън" и да разиграе своя версия на „китайската карта" със Съединените щати - има се предвид стратегията на бившия американски президент за противопоставяне на тези двама противници един срещу друг.

До неотдавна всякакви отношения между Русия и Китай можеха до голяма степен да бъдат омаловажени като брак по сметка с ограничено влияние върху американските интереси, посочва в. New York Times в свой материал, цитиран от БТА. Но откакто западните държави наложиха санкции на Русия, след като тя нахлу в Украйна през 2014 г., китайските и руските власти все повече обединяват усилията си, отнасят се с пренебрежение към демокрацията от западен тип и се представят като алтернатива на следвоенното лидерство на Америка. Сега Китай и Русия дори се сближават още повече, предполагайки по-трайни уговорки, които може да се окаже трудно предизвикателство за Съединените щати.

„Ако Москва и Пекин станат още по-близки, световната система тотално ще се промени, а това ще засегне американското влияние върху нея", написа преподавателят във Военноморската академия Джон Акуила в доклада, подготвен и с помощта на служители на министерството на отбраната и други анализатори.

Най-новото доказателство за затоплянето на връзките беше една среща в Москва миналия месец, на която Путин благодари на китайския лидер Си Цзинпин, че е направил възможно търговският обмен между двете страни да достигне над 100 милиарда долара през 2018 г. - с 30 процента повече от предишната година, и косвен упрек към търговското противопоставяне на Америка с Китай. Двете страни подписаха повече от 24 споразумения. Срещата се състоя малко след като Си нарече Путин своя „най-добър и близък приятел".

Двамата лидери са се срещали почти 30 пъти от 2013 г. Наскоро Русия се съгласи да продаде на Китай най-новите си военни технологии, включително ракети земя-въздух С-400 и изтребители Су-35.

Китай и Русия периодично провеждат съвместни военни учения от над десет години, но през 2012 г. започнаха военноморски маневри в Средиземно море, а миналата есен проведоха в Сибир най-големите според Русия военни игри от десетилетия. Планират и в бъдеще редовно да организират общи учения.

Топенето на ледовете създава нови възможности за петролни и газови сондажи и неотдавна изследователи от двете страни се договориха да открият съвместен арктически проучвателен център. Те често гласуват еднакво в Организацията на обединените нации и имат сходни позиции за Иран и Северна Корея. И двете стават доста по-активни в Близкия изток, където Русия се опитва да си възвърне статута на водеща сила, а Китай се опитва да изгради отношения с енергийни доставчици като Иран.

Бялата книга на Пентагона и доклад на Центъра за стратегически и международни изследвания предупреждават, че Съединените щати и техните съюзници не предприемат достатъчно бързо действия, за да се противопоставят на усилията на Русия и Китай за дестабилизиране с тактики, присъщи на „сивата зона" - използване на прокси войски, на политическа и икономическа принуда, дезинформация, кибероперации и заглушаващи технологии срещу американски сателити.

В обръщението си за състоянието на държавата през февруари Путин изрази увереност, че връзките с Китай ще увеличат сигурността и благоденствието на Русия, особено след като обвърза плана си за Евразийския икономически съюз с амбициозната китайска инициатива „Един пояс, един път" - гигантска инфраструктурна програма, замислена да свързва Китай с Азия, Африка и Европа.

Като се има предвид неговата икономическа, военна и технологична траектория, съчетана с авторитарния му модел, именно Китай, а не Русия е по-голямото предизвикателство за американските цели в дългосрочен план. Това означава, че американският президент Тръмп с право се опитва да изгради по-здрави отношения с Русия и да я отдалечи от Китай. Но неговият подход е несръчен и на моменти дори в противоречие с американските интереси и ценности. Америка не може да се стреми към по-близки отношения със съперническа сила с цената на игнориране на нейната намеса в американската демокрация. Но дори през Студената война Съединените щати и Съветският съюз често постигаха напредък в едно направление на своите отношения и същевременно оставаха в конфликт в други аспекти.

Съединените щати и Русия могат да разширят своето сътрудничество в Космоса. Съединените щати вече зависят от руските ракети, за да стигат до Международната космическа станция. Те също така могат да продължат да работят в тясно сътрудничество в Арктика като членове на Арктическия съвет, договорил правно обвързващи споразумения, уреждащи операциите за издирване и спасяване и реагирането при петролни разливи. А могат да подновят и сътрудничеството в контрола върху въоръженията, особено като удължат новия договор СТАРТ. Обнадеждаващо беше, че висши служители на Държавния департамент се срещнаха със свои руски колеги два пъти през последните седмици, включително в Женева миналата сряда, макар да нямаше непосредствен признак, че двете страни са постигнали някакъв напредък по контрола върху въоръженията и други важни въпроси.

Като се има предвид тяхната история, Китай и Русия може никога да не стигнат до официален съюз. Двете бяха разделени от война и идеологически съперничества и дори сега се съревновават за влияние в Източна, Централна Азия и Арктика. Различните им траектории също биха затруднили постигането на съюз. Китай е изгряваща сила и доминиращият партньор; Русия е в упадък. Китай има втората по големина икономика в света; руската дори не е в първите 10.

Все пак те могат да намерят повече общи цели, допълнително заплашвайки западните интереси. Необходимо е Америка да сплоти своите демократични съюзници, а не да им се кара, и да представи по-уверена визия за своя политически и икономически модел.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 4 години
Начи, сравнявайки се с теб направо съм спец по русия. Вярно, че цифрите са докарани до прираст, но той е вследствие на притока на имигранти, които взема руско гражданство. Имигрантите са етнически руснаци от Украйна, Казахстан и останалите бивши републики. По-голямата част обаче са мюсюлмани от Узбекистан, Таджикистан, Киргизстан и който ....стан се сетиш. През последните години обаче икономическата привлекателност на русия намаля и отново започва загубата на население.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 4
michaelis12
преди 4 години
Да Стоене знаем, че си русофоб ама поне да беше погледнал от кумова срама у Гоглата защото не Руслямистана, а Буллгаристана е с намаляващото население, малко ама на плюс ние малко повечко ама на минус .... BulgariaPopulation growth rate: -0.7% annual change (2017) World BankRussiaPopulation growth rate: 0.1% annual change (2017) World BankТва е резултат от Путлеризма, а у нас от Американската окупация резултата е геноцид 30г. .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 3
dr.5rov
преди 4 години
Превратът се случи след като под наблюдението и посредничеството на ЕС протестиращи и президент се споразумяха да има избори след 6 месеца (доколкото си спомням). ЕС стана гарант на това споразумение. Точно защото ЕС беше гарантът за провеждане на честни и демократични избори в Украйна, станахме свидетели на прослувутата фраза Fu*k the EU от страна на Нюланд. А превратът започна, когато протестиращите започнаха да си разотиват. Колкото до Китай - да, те не са някакви ненадминати и всемогъщи същества. Имат и ще си имат много трудности като новообявила се супер сила. Ще добавя и още нещо по повод проблемите на САЩ с Китай. Сега, когато Тръмп влезе в търговска война с Китай, за мене поне е ясно неговият стремеж да "подобри" отношенията с Русия. Знаейки, че ще има сблъсък с Китай, той се е опитвал да отдалечи Русия от Китай като я приближи до себе си и ако не друго, то поне да я направи неутрална в този спор, но му попречиха. Защо? Тази практика се използва още от древността. Византия е най-близкият пример за това. Ако се готвиш да влезеш в битка с някого, то първо се стремиш да отдалечиш неговите потенциалните съюзници. Какво представлява пакът Рибентроп-***? Подсигуряване на това СССР да остане неутрален докато Германия воюва с Франция и Англия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 30
korn
преди 4 години
Путин имаше възможност и желание в началото да превърне Русия в една богата държава с модерна икономика и да осигури най накрая добър живот за изстрадалия руски народ който освен мизерия и войни не знае нищо друго. Дали самия той откачи или беше подтикнат от някой друг да забърка кашите през последните години не се знае. Фактите са че днес Русия е в най тежкото си положение.Освен заплахата от Запада, имаме един Китай който именно Запада превърна бавно и методично в мега сила. Тръмп всъщност официално провъзгласи Китай за новата супер сила и остава Русия в миманса. Руснаците вече има един много опасен нов съсед с който трабва да внимават и много да се съобразяват. Другата опасност идва от Турция, която също започва да се превръща в голяма сила и вече гази в руска Сирия, сваля руски самолети но въпреки всичко Путин е принуден да мълчи. Икономикита на Търция и Китай изцяло заисят от Запада и Русия не е от особенна важност за тях. Като цяло можем да заключим че, днес Русия наистина е заобградена от всякъде, но не от НАТО а от всички на които им е писнало от азиатските диваци. Путин ще продължи да дрънка ядрени оръжия и никой няма да нападне Русия, просто диваците ще бъдат изолирани до като се очовечят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 30
Стоян Петров
преди 4 години
Какъв преврат??? Украинците искаха споразумение с ЕС което управляващите денонсираха. Вместо това Янукович им предложи почти интеграция с русия, за да му отпуснат 15 млр долара заем. И в какво толкова се превърна Китай след като два месеца не може да се справи с протестите в Хонконг? Радетелите на "мъртвия" либерализъм превзеха местния парламент и провесиха знамето на бившия " колониален" владетел зад президиума. И колко века ще му са необходим да си върне Тайван??? И най-вече нужно ли е това? САЩ безспорно губят позиции, но това е естествения ход на историята. И отговора на въпроса защо е елементарен - те превърнаха целия свят в Америка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 2
dr.5rov
преди 4 години
По повод на подобна статия вече коментирах, че глупавата конфронтация на САЩ при Обама доведе до грандиозна стратегическа грешка от страна на САЩ, която позволи на Китай само за пет години да изгрее високо над хоризонта. Понякога си мисля, че Китай е използвал всичките си лостове на влияние в САЩ за да го тласне към това.Какво беше положението преди преврата в Киев? Русия неистово се стремеше да остане в орбитата на Европа и САЩ. Тя наистина си беше много голяма, но регионална сила, както я определи Обама и нищо повече и го съзнаваше това. А Китай просто беше една голяма фабрика на стоки за целия свят и не помисляше да води своя игра. Както се казва - налягаше си парцалите и чакаше сгодния момент. И американците й го поднесоха на тепсия. Последиците ги виждаме сега. Нещо повече, сега Русия и Путин се оказаха в една уникална позиция - да станат балансьора в новия световен баланс на силите. Вече ясно се виждат опитите на запада да се сближи с Русия. Вероятно тази тенденция ще продължи, макар пропагандното говорене за пред публиката да се запази, но в затихваща фаза. Е разбира се, може елитът на САЩ сами да са избрали тази игра за да има истинско голямо предизвикателство пред САЩ за да не се разкапят от бездействие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 42
Стоян Петров
преди 4 години
русия е 146 милиона с намалящо население и 30% мюсюлмани. САЩ е с 320 милиона население нарастващо с 1 милион всяка година. Китай има около 1.4 милиарда население, но всъщност никой не знае защото в селските райони никога не е броено прецизно. И искате да ни убедите, че една деградирала държава като русия, ще реди пасианси и ще поставя тези колоси спрямо нея в каквито си иска пози. Това е е смешно. И още по-смешни ставате с търговията-да русия изнася за Китай, но въглеводороди, електричество, дървесина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още