Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Китай, а не Америка, ще реши съдбата на планетата

Пристрастеността на Пекин към въглищата и авторитарната му система обаче означават, че страната трудно ще поеме глобалното лидерство в областта на климата

Китай, а не Америка, ще реши съдбата на планетата

Снимка: Bloomberg

Доналд Тръмп се превърна в злодея в сагата за изменението на климата. На Световния икономически форум в Давос американският президент изигра съвършено ролята си, заклеймявайки климатичните застъпници като „гибелни пророци“, докато тийнейджърката активистка Грета Тунберг наблюдаваше от публиката, пише Гидиън Рачмън за Financial Times. 

Още по темата
Ако обаче погледнете числата - за разлика от театрото - става ясно, че битката за контрол над климатичните промени сега зависи много повече от това, което се случва в Китай, отколкото в Америка. Според Съюза на загрижените учени, сега Китай отговаря за генерирането на 29 на сто от глобалните емисии на въглероден диоксид в сравнение с 16 на сто за САЩ, около 10 на сто за ЕС и 7 процента за Индия. Дори на база глава от населението китайците сега отделят повече парникови газове от европейците и то от 2014 г. насам.

Както администрацията на Тръмп обича да изтъква, емисиите на парникови газове от Америка всъщност са намалели през миналата година, макар и само с 2,1 на сто. Това до голяма степен се дължи на факта, че производството на електроенергия от въглища в САЩ рязко е спаднало и сега е на нивото от 1975 г. Китай, за разлика от това, продължава да отваря нови електроцентрали, работещи на въглища.

Въпреки това климатичният скептицизъм на администрацията на Тръмп (отричане, ако предпочитате) е от значение. САЩ бяха водещи в изграждането на повечето важни международни институции и споразумения, които оформиха сегашния световен ред. Ако се откажат от глобалните усилия за борба с изменението на климата, други ще трябва да осигурят лидерството за постигане на международна сделка.

Пристрастеността на Китай към въглищата и авторитарната му система обаче означават, че на комунистическата страна ще й е трудно да поеме глобалното лидерство по въпросите на климата. Европейците са отдадени по темата, но вероятно им липсва организацията и международното влияние, за да поемат отговорността. Дискусията в ЕС за налагане на „трансграничен въглероден данък“ - по същество облагане на вноса от силно замърсяващи страни - може да доведе и до остри търговски спорове, които ще затруднят още повече постигането на международно споразумение.

Някой ще трябва бързо да осигури лидерство, защото идната година ще бъде решаваща за международните усилия относно климата. През ноември Великобритания ще бъде домакин на COP26, последната среща на високо равнище на ООН за климатичните промени. Това ще бъде особено важна среща, тъй като от участващите страни се очаква да признаят, че обещанията, които направиха съгласно Парижкото климатично споразумение от 2015 г., са недостатъчни за постигане на целта за ограничаване на глобалното затопляне. На срещата на върха в Глазгоу през ноември те трябва да се ангажират с по-амбициозни и подробни цели за намаляване на парниковите газове.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

2
 
3
 
3
преди 1 година
Мдамм... И FT ойде у ряката... Още един от символите на консервативния капитализъм окончателно даде лев мигач... :lol:

До #2 - абсолютно си прав, но в това няма нищо лошо - левичарството винаги е било в съзнанието на прогресивни, образовани и умни хора. Проблемите с него винаги са възниквали в технологията на неговата трансформация от философско-политически и идейни убеждения в обществено-икономическа доктрина. Тя и нейното налагане, независимо дали е 1917 или 2017, неизменно се нуждае от революция и насилие над неубедените - някога е трябвало да бъде откровено физическо, а сега - малко по-лустросано и опаковано в демагогия, защото този път не масите ще налагат волята си на Капитала, а точно обратното - част от Капитала чрез левичарска идеология ще наложи повсеместната си власт и благодат над “нуждаещите се” ... ;) :lol:
4
 
9
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
Авторът на статията дрънка пропаганда. Всъщност неокомунизма, зелените елфи джендър идеологията са заедно. На тях им пречи демокрацията и свободните общества. Хората много бързо забравиха теоретиците на комунизма. Помните ли как се създава революционна ситуация, разбирай климатичен апокалипсис. След това идеолозите завземат властта и се връщаме в 1917г.
6
 
8
 
1
0pk
преди 1 година
Комунизмът победи, другари и другарки! На другия полюс са зелените елфи, а по средата някви джендъри с либерални нагласи - това е положението в глобален мащаб. :]

Още от Анализи
Май се очертава да е доста волатилен за пазарите