IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай, Египет и Индия са най-добре представящите се развиващи се пазари за 2014

Водещите индекси в Гърция, Унгария и Русия изгубиха най-много сред борсовите измерители на 23-те държави, попадащи в състава на широкия индекс MSCI EМ

16:27 | 13.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай, Египет и Индия са най-добре представящите се развиващи се пазари за 2014

Пазарите в Китай, Египет и Индия са най-добре представящите се сред развиващите се икономики през 2014 г. Водещите индекси в Гърция, Унгария и Русия пък изгубиха най-много сред борсовите измерители на 23-те държави, попадащи в състава на широкия индекс MSCI Emerging Markets.

14 борсови индекса изпратиха 2014 г. на положителна територия, като 9 от тях записаха ръстове от над 13%, показват изчисленията на Investor.bg на база данни на Bloomberg и Yahoo Finance. Други 9 индекса пък отчетоха спадове, като най-съществен бе той за основния гръцки индекс ASE.

Китайският водещ индекс Shanghai Compositе отбеляза най-силния си годишен ръст от 2009 г. насам на фона на спекулациите, че правителството ще предприеме сериозни мерки, за да стимулира втората по големина икономика в света. Индексът бе най-добре представящият се не само сред развиващите се икономики, но и в целия свят.

През 2014 г. бенчмаркът увеличи с 54,21% стойността си, като почти целият растеж бе постигнат основно през втората половина на годината. Не само водещият китайски борсов индекс, а и като цяло – азиатските индекси получиха тласък от свиването на лихвите в Китай.

На 24 ноември Китайската централна банка неочаквано понижи основните си лихвени проценти за първи път от повече от две години. Централната банка намали едногодишния лихвен процент по кредитирането с 40 базисни пункта до 5,6% и понижи едногодишния депозитен показател с 25 базисни пункта.

На 8 декември 2014 г. Shanghai Composite прекоси границата от 3 000 пункта за пръв път от три години. Оборотът на борсата в Шанхай пък прехвърли 1 трлн. юана (162 млрд. долара) също за пръв път. Освен това Китай задмина Япония и се превърна във втория по големина фондов пазар в света.

Египет също се оказа добра дестинация за инвестиращите в акции, възнаграждавайки ги с възвръщаемост от 31,6%. Политическата стабилност се завърна в страната, както и икономическите реформи, чиято цел е да заздравят държавните финанси и да подобрят бизнес средата. Освен това водещият индекс CASE записа най-силен ръст сред борсите в Близкия изток.

Основният борсов измерител в Индия – SENSEX, навлезе в 2015 г. с ръст от 29,93%. Чуждестранните инвеститори купиха индийски акции за 16 млрд. долара заради очакванията, че икономическият растеж ще се съживи, след като премиерът Нарендра Моди спечели парламентарните избори през май с огромна подкрепа. Икономиката на Индия все още е изправена пред редица предизвикателства. Целта на политиците за 2015 г. е да стимулират промишления сектор чрез повече инвестиции.

Топ 5 по покачване през изминалата година допълват Турция и Филипините. Борсата в Индонезия е на шесто място с растеж на индекса JCI от 22,3%.

Последна актуализация: 23:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още