IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай и Русия скачат в дълбокото, за да разгърнат влиянието си в Афганистан и региона

Големият руски брат Пекин ще свири там първа цигулка, според анализатор

11:11 | 19.08.21 г. 10
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Yan Cong/Bloomberg</em></p>

Снимка: Yan Cong/Bloomberg

Талибаните в Афганистан прекрояват геополитическата карта на Азия и предоставят на Китай и Русия - двама от най-верните стратегически съперници на Америка - възможност да проектират своята власт след хаотичното изтегляне на Вашингтон, казват анализатори за FT.

„Китай се възползва от безотговорното поведение на [САЩ], което дълбоко подкопава международния имидж на САЩ и отношенията между Вашингтон и неговите съюзници“, коментира Джу Йонбяо, съветник на китайското правителство по Централна Азия и професор в университета в Ланджоу.

Аркадий Дубнов, политически анализатор и експерт по Централна Азия в Москва, изразява подобно мнение. „Можем да приведем нашите интереси [с Китай] в противопоставяне на САЩ”, казва той. „Това, което е добро за нас, е лошо за американците, това, което е лошо за нас, е добро за американците. Днес положението е лошо за американците и затова е добро за нас“, посочва той.

Талибаните обявиха победа в неделя, 15 август, след като президентът на Афганистан Ашраф Гани избяга от страната след края на почти 20-годишното присъствие на ръководената от САЩ коалиция. Афганистанската армия, въпреки годините на обучение и инвестиции от страна на НАТО, едва оказа съпротива и бунтовниците бързо навлязоха в Кабул.

Цената на най-дългата война в Америка са над 3 хил. загубени живота на представителите на американската и други армии в Афганистан. Убити са и 47 хил. афганистански цивилни и най-малко 66 хил. афганистански военни и полицаи. Трилиони долари бяха добавени към националния дълг на САЩ, тъй като Вашингтон пое тежестта на финансирането на войната.

Първите индикации предполагат, че Китай - потенциално подкрепен от Русия, Пакистан и някои други правителства, ще възприеме съвсем различен подход, според дипломати и експерти. Малко вероятно е Пекин да разгърне военна сила, а вместо това ще използва дипломатически и икономически стимули, за да подтикне талибаните към пътя на мирното възстановяване.

„Надяваме се, че талибаните в Афганистан ще обединят всички страни и ще създадат политическа рамка, която да отговаря на националните условия на Афганистан и поставя основата за дълготраен мир в страната“, коментира Ген Шуан, заместник-постоянен представител на Китай в ООН.

Висши азиатски дипломати, пожелали анонимност, посочват пред медията, че Пекин е готов да натрупа стотици милиони долари финансиране за реконструкцията на критичната инфраструктура в Афганистан. Китайските инвестиции в ресурсни проекти потенциално биха могли да последват възстановяване на реда в икономиката на Афганистан, казват китайски експерти.

Пекин е готов да признае талибаните като официални управляващи на Афганистан. Страната може да работи в ООН, за да търси прекратяване на определянето на талибаните като „терористична“ организация, макар че постигането на това би изисквало сътрудничество на САЩ, което ще е трудно постижимо и засега се счита за по-дългосрочна цел, допълват дипломати.

От Пекин са кристално ясни, че предоставянето на евентуални стимули зависи от придържането на талибаните към основните цели на Китай.

Фан Хонда, учен и експерт по Близкия изток в Шанхайския университет за международни изследвания, посочва, че след неотдавнашните срещи на високо равнище талибаните „сега трябва напълно да разберат позицията на Китай“. Най-важният приоритет е а се гарантира, че Афганистан не се превръща в „огнище“ за терористични сили, които заплашват Китай.

Основните опасения на Пекин са свързани с групи като Източнотуркестанското ислямско движение, което се състои от уйгурски бойци. Те се противопоставят на китайските репресии в северозападната провинция Синдзян, където Пекин държи около 1 милион уйгурски и други мюсюлмански малцинства в лагери за интернирани.

Според изчисленията на Съвета за сигурност на ООН групите през миналата година наброяват до 3500 бойци, някои от които са базирани в райони на Афганистан, граничещи с Китай. Както ООН, така и САЩ ги определят като терористи от 2002 г. Миналата година Вашингтон обаче се отказа от тази квалификация.

През юли външният министър на Китай Уън Ий се среща с ръководителя на политическата комисия на афганистанските талибани Абдул Гани Барадар. „Афганистанските талибани имат изключителна искреност да работят за постигане на мир“, казва се в китайско изявление, публикувано след срещата. „Афганистанските талибани никога няма да позволят на никакви сили да използват афганистанската територия, за да извършват действия, вредни за Китай. Афганистанските талибани вярват, че Афганистан трябва да развие приятелски отношения със съседните страни и международната общност“, пише още в изявлението.

Китай също призовава за подкрепа други регионални играчи, като Русия и Пакистан, с които Пекин поддържа силни отношения. Напускането на САЩ обаче промени стратегическите сметки толкова драстично, че трябва да се поставят нови неудобни условия.

С американските войски в Афганистан Русия не трябваше да се тревожи за сигурността по границите на своите съюзници от Централна Азия. Сега Москва, която започна обречена инвазия в Афганистан през 1979 г., се готви да възприеме по-активна позиция. Дипломатически това също трябва да угоди на талибаните и страни като Китай и Пакистан, според Андрей Серенко, ръководител на Центъра за съвременни афганистански изследвания.

„Най-вероятно ще трябва да си сътрудничи с Китай. Китай вече има всички козове. Китай влияе върху Пакистан, Китай запазва позициите си в Афганистан, те държат талибаните отговорни“, допълва той. „Така че руската стратегия по отношение на Афганистан сега ще зависи от Китай, тя ще се приспособява към Китай все повече и повече. По-големият брат - Пекин, ще свири тук първа цигулка“, заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 2 години
дали ?Afghanistan is one of the richest mining regions in the world, holding untapped mineral wealth and rare Earth elements estimated at roughly $3 trillion
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
https://***.forbes.com/sites/hanktucker/2021/08/16/the-war-in-afghanistan-cost-america-300-million-per-day-for-20-years-with-big-bills-yet-to-come/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
https://***.marketwatch.com/story/the-cost-of-americas-two-decades-in-afghanistan-01629071727
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
(Estimated amount of direct Afghanistan and Iraq war costs that the United States has debt-financed as of 2020: $2 trillion.)https://apnews.com/article/middle-east-business-afghanistan-43d8f53b35e80ec18c130cd683e1a38f
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
Айде и аз да ти преведа нещо: според оценката (или по-скоро преценката) на някакъв мега супер-дупер световно известен анонимен тролдебил с неизяснен пол, възраст и занимание, прекарващ основно времето си в дрищене из сайтове с безплатна опция за писане на коментари под статиите, на колко ли възлизат разходите на UnkleSAm in Afghanistan?Щото BBC News се позовава именно на световно неизвестния Brown University и посочваименно сума, надхвърляща $1трлн. - https://***.bbc.com/news/world-47391821
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Да ти го преведа - според оценката (или по-скоро преценката) на някакъв световно неизвестен университет...струвало еди колко си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
mrynmryn
преди 2 години
According to estimates by Costs of War Project at Brown University, United States has spent more than $2 trillion on the war in Afghanistan. This includes the direct funding cost of $800 billion and $83 billion to train the Afghan army.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Иначе по темата - в Афганистан няма нищо. Единствения интерес на гъ.зоръките пияници и жълтите е да изпращат инасочват мигранти към Европа и радикални ислямисти по белия свят. А белия свят отдавна трябва да е видял какво представляват тези и да им врътне кранчето. Храни куче да те лае е положението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Доста евтин пасквил. " Трилиони долари бяха добавени към националния дълг на САЩ, тъй като Вашингтон пое тежестта на финансирането на войната". Аха, явно войната е струвала трилиони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
китай се наигра в Африка където ще има да взима при това много, наигра се и с с един пояс един път където реално нищо, сега вече се наиграва със Сирия и Афганистан. На фона на БВП на китай загубите наистина са незначителни, но те идват да ни напомнят, че има възможни и невъзможни неща. За разумните хора е ясно, че афганските проблеми не могат да се решат, те трябва да се изживеят. китай не може да асимилира уйгурите, въпреки че всеки трети от тях е бил в лагер, сега щели да свирят първа цигулка в Афганистан. Може, но господ-другарите в пекин трябва да са наясно, че партитурата е гадна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още