Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Китай има своите проблеми

Икономическият му растеж вероятно ще се забави драстично на фона на застаряването на населението и свиването на работната сила

Китай има своите проблеми

Снимка: Bloomberg

Хората са оправдано разтревожени от Китай. Той руши Хонконг, загубвайки международното доверие в този процес, което затруднява сключването на бъдещи сделки с ръководството му. Китайската външна дипломация в стил „разделяй и владей”, особено към страни, по-малки от САЩ, е агресивна и незряла. Икономическата стратегия на Си Дзинпин, в която държавата играе водеща роля, се върна към маоисткия модел, като поставя частното предприемачество под контрола на Комунистическата партия и експлоатира външнотърговските отношения с чужбина.

Подкрепям усилията да се изкара наяве това възмутително поведение - и да се работи с партньорите и съюзниците на САЩ, които до голяма степен са съгласни с нас - за да се разработи възможно най-ефективният подход за справяне с него, пише за Wall Street Journal Джордж Шулц, министър на финансите при Никсън и държавен секретар при Рейгън.

Още по темата
Американците отдавна подценяват напредъка на Китай и амбициите на неговите лидери. С неохота приемам, че днешният Китай е различен от този, с когото някога съм работил конструктивно. Но докато работим в настоящето, трябва да разгледаме и бъдещите отношения със страна, която е изправена пред значителни вътрешни структурни проблеми, свързани с развитието ѝ. Следващите 20 години в Китай едва ли ще повторят предходните 20.

Вземете работната сила. Ръстът на брутния вътрешен продукт е резултат от нейния растеж и този на производителността в страната. Дън Сяопин веднъж ми обясни как изобретателността и упоритата работа на китайците ще доведат до огромен напредък, предвид пазарната либерализация. Това се съчета с бума на налични работници - прилив на младежко население плюс миграция от селото към града. Китайският БВП нарасна от 11% от този на САЩ през 1997 г. до 63% две десетилетия по-късно, избавяйки стотици милиони от крайната бедност. Но работната сила в днешен Китай намалява, за разлика от стабилния, движен от имиграцията растеж в САЩ, като се очаква да загуби 174 милиона работници до средата на века. Използвайки фраза на политическия икономист Никълъс Еберщат, това ще „ограничи възможното“ в китайската икономика.   

Междувременно китайското население над 65 години е напът да се удвои до 2050 г. до близо 400 милиона. Мнозина ще се нуждаят от подслон или друга социална помощ. Младият, продуктивен и поемащ рискове досега Китай по същество не бюджетира мрежа за социална сигурност. Няколкото последователни поколения на единствени деца - още през 1990 г. четири пети от децата в Шанхай нямаха братя или сестри - преобърнаха традиционния семеен модел на грижа за възрастните хора. И даването на приоритет на момчетата в ератата на политиката на едно дете доведе до това, че сега в страната има недостиг на жени. Това не представлява политика да не се ражда, но може да доведе до подобен резултат.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

3
 
2
 
7
nobel до: korn
преди 1 година
Няма профилна снимка
Разбира се, че Китай сам си създава част от проблемите. По едно време беше забранено семействата да имат повече от едно дете, което сега им създава демографски проблем. А ние тук нужда от такива закони нямаме. При нас този проблем си го имаме и без специален закон. Но за него няма защо да се говори, защото скоро това ще престане да е проблем. Просто няма да има българи
0
 
6
 
6
korn до: nobel
преди 1 година
Няма профилна снимка
Така е. Аз даже подозирам, че Китай сам си създава проблеми и това се отбелязва от световните медии с цел да се замажат очите на българите. Света трепери да не би българите да прогледнат, че тогава ще стане мазало.
2
 
2
 
5
nobel до: Oбичам България
преди 1 година
Няма профилна снимка
Проблемите на България общо взето могат да бъдат сведени до два. Като единият от тях е Русия
1
 
2
 
4
преди 1 година
5
 
2
 
3
преди 1 година
Няма профилна снимка
Бихте ли ми посочили държава в света, в която ги няма гореизброените проблеми. Повечето ги имат в пълен комплект плюс някои допълнителни. Започне ли да се пише за проблемите на Китай, това обикновено означава, че нашите са още по-големи. За това ме плашат такива статии. Не защото много ми дреме какво се случва или щяло било да се случи в Китай. А защото са поредният неуспешен опит да ни замажат очите за собствените ни проблеми

Още от Анализи
"Мафиотските структури" на Австрия, затънала в блатото от години