IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай може да отиде много по-далеч, за да спечели търговската война

Целта на Пекин е да действа така, че Тръмп да не спечели президентските избори през 2020 г.

22:18 | 07.08.19 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китай може да отиде много по-далеч, отколкото мнозина очакват, за да спечели търговската война, а по този начин да увеличи шансовете Доналд Тръмп да изкара само един президентски мандат, твърдят инвеститори, цитирани от CNBC.

От спирането на покупки на селскостопански продукти от САЩ до изпозлването на юана като оръжие, тези мерки представляват голям залог, който би могъл да изложи на риск китайския бизнес, но са предварителен поглед към това докъде е готов да отиде Китай в икономически план, за да получи дългосрочна сделка в своя полза.

“Много инвеститори изразиха мнението, че Китай е подготвен да приеме икономически спад (а по този начин и глобален икономически спад), за да предотврати преизбирането на президента Тръмп”, коментира след среща с азиатски клиенти Нака Мацузава, главен стратег в Nomura в Токио.

За да отмъсти на Тръмп за  изненадата със заплахите с мита от миналата седмица, Китай отговори бързо, като спря покупките на американски селскостопански продукти, което особено вреди на земеделските производители в Средния Запад - щати, които са ключови за избора на Тръмп за президент през 2020 г.

“Китай също така би могъл да ограничи допълнително покупките на земеделски стоки, вероятно като средство за подкопаване на подкрепата на Тръмп от избирателите в селските райони преди президентските избори през ноември 2020 г.”, коментира Марк Хефеле, главен глобален инвестиционен директор в UBS.

Използвайки юана като оръжие, Китай поема голям риск, тъй като обезценяването на валутата може да доведе до изтичане на капитал, но това също така е слабо място на Тръмп, тъй като той многократно е протестирал срещу силния долар.

“Китай може да се изкуши да изчака смяна на ръководството във Вашингтон”, коментира Дейвид Бианко, главен известиционен директор в DWS Group. “Ако е необходимо, Китай може да реагира чрез насочени мерки, които имат за цел да застрашат преизбирането на Тръмп, дори и с риск от нанасянето на щети на световната икономика и финансовите пазари”.

Тръмп много добре знае, че това са намеренията на Китай. Наскоро той предупреди, че Китай може да получи доста по-неблагоприятна сделка, ако той бъде преизбран.

Стратегията на Китай може да има обратна реакция. Тъй като твърдите мерки срещу азиатската страна могат да спечелят подкрепа и от двете страни, следващият президент може да заеме подобна позиция, твърди Мацузава.

Освен това по-нататъшното влошаване на растежа на Китай може да бъде опасно, като дестабилизира страната, която вече се бори с протестите в Хонконг. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 3
Pyramid
преди 4 години
Китай да се занимава персонално с Тръмп? Шегувате се. Пък и това, което аега се разиграва, не е Войната, а някаква битка от средно за президента Си ниво. Той може да си позволи много повече от Перчем Дедо. Предвид много по-дълбоките си резерви, както и мирогледно-концептуални, също. Щатите да мумислят. Вече не са 1.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 1
Achtung
преди 4 години
Хахахах значи ако изберат демократ 2020, тогава ще има заглавия в пресата, че това е избора на Пекин и ще настояваме за импийчмънт?!? Всъщност ако си преизберът Тръмп, ще е отново избора на Москва, така че нямат полезен ход хахахаххах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 28
SPART
преди 4 години
Статията е супер-слаба,но да кажем че за това са виновни източниците на CNBC.Иначе в гугъл има "Изкуството на войната" и който си направи труда да я прочете по-задълбочено ще вдене,че хоризонта на Победата не е следващия мандат на поредния задокеански назначен (пардон - избран ***)президент,а много по Поднебесен(Дългосрочен).Дъното на китайците на теория може и до Мао да стигне,но на практика едва ли....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 16
pipbel
преди 4 години
Добра статия, споделям до голяма степен изказаните мнения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още