Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Китай не разполага с икономически оръжия срещу САЩ

Прекаленият натиск на Америка обаче може да накара Пекин да прибегне към твърда сила

Китай не разполага с икономически оръжия срещу САЩ

Снимка: Ройтерс

Китайското правителство отправи неясни, но твърдо звучащи предупреждения, че ще отвърне на законопроекта, приет от Конгреса на САЩ, който ще изисква Белият дом да защитава правата на човека и да гарантира автономията на Хонконг. Но възможностите на Китай за икономически отговор са ограничени. И повечето от тези варианти вече са упражнени по време на търговската война на президента Доналд Тръмп, пише Ноа Смит за Bloomberg.

Още по темата
Най-очевидният метод за ответна реакция на Китай би бил да спре да купува американски стоки. Китай обаче вече наложи мита на стойност 135 милиарда долара. Продажбите в Китай от цяла Америка се понижиха.

Селскостопанската индустрия беше засегната особено тежко. Фалитите на земеделски производители са се увеличили с 24% през тази година, а доклад на Американската фермерска федерация установява, че почти 40% от приходите на фермерите тази година ще дойдат от застрахователни обезщетения или от държавно подпомагане.

Това е икономическа катастрофа за много фермери и главоболие за много други износители. Но щетите вече са нанесени. Малцина очакват износът за Китай да се възстанови, дори ако търговската война приключи утре, защото Китай намери други доставчици. Дори онези американски износители, които все още продават стоките си в Китай, трябва да осъзнаят, че положението им е разклатено. Ако са мъдри, те вече търсят алтернативни пазари. Така че Китай няма с какво повече да заплаши на търговския фронт. 

Другото голямо оръжие в китайския арсенал са инвестициите. Китайското правителство традиционно е основен купувач на държавния дълг на САЩ, като държи втория по големина дял в щатски ДЦК след Япония. През годините мнозина се притесняваха, че едно скарване между САЩ и Китай ще накара Пекин да продаде тази планина от дълг, причинявайки големи проблеми на американската финансовата система и икономика.

Но тази опасност е силно преувеличена по две причини. Първо, както показва последният опит, на САЩ просто не са нужни парите на китайското правителство. През 2015 и 2016 г. Китай преживя един от най-големите отливи на капитал в историята, като около 1 трилион долара напуснаха страната. Това доведе до огромно намаляване на валутните резерви на Китай, повечето от които са в американски облигации.

Ако САЩ бяха силно зависими от финансирането на китайското правителство, лихвите по американския дълг - и като следствие тези в цялата икономика - би трябвало да нараснат. Вместо това те спаднаха.

Ако Китай може да се отърве от една четвърт от своите американски държавни облигации, без да предизвика забележимо движение на разходите по щатските заеми, тогава заплахата, представена от останалите три четвърти, вероятно не е голяма. САЩ, подобно на останалата част от развития свят, са просто наводнени от финансов капитал.

Разтоварването на капиталовите резерви в отговор на американските действията относно Хонконг би поставило Китай в по-голяма опасност от САЩ. Без буфера на резервите, повторението на събитията от 2015-16 г. би могло да доведе до класическа криза в стил  развиващите се пазари в Китай, като изтичането на капитал предизвика внезапна обезценка на валутата, опустошавайки финансовата система и спирайки икономиката.

Едно последно нещо, което Китай би могъл да направи, е да ограничи износа на редкоземни метали, които са от съществено значение за много технологични продукти. Китай сега доминира производството на тези суровини. Но както отбеляза колегата ми Дейвид Фиклинг, тази заплаха също е минимална. Kогато през 2010 г. Китай преустанови износа на тези метали за Япония като част от геополитически спор, Токио просто се обедини с австралийска компания за намиране на нови доставки, като бързо наруши китайския монопол. САЩ биха могли лесно да повторят това постижение.

Така че на Китай са му останали малко икономически оръжия, с които да заплаши САЩ по въпроса с Хонконг. По същия начин Пекин ще бъде безсилен да реагира на други геополитически и хуманитарни конфликти, като например осъждането от САЩ на масовото интерниране на мюсюлмани в китайската провинция Синдзян или териториалните спорове в Южнокитайско море. Поради това способността на Китай да ескалира търговската война изглежда ограничена.

Китай обаче разполага с други оръжия. От този вид, който експлодира. Притискайки Китай за всичко - от търговията през правата на човека до автономията на Хонконг - САЩ трябва да помнят собствената си история. Именно безмилостният икономически и дипломатически натиск на САЩ заради нахлуването на Япония в Китай тласна тази страна към вероломната атака срещу Пърл Харбър през 1941 г. С изчерпването на икономическия си арсенал Китай в един момент може да реши, че е дошло време за по-твърди действия. В този смисъл ескалиращото напрежение между САЩ и Китай превръща света в по-опасно място.

По статията работиха: Петър Нейков, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
3
 
6
 
12
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Е, коментарът е на Блумбърг... естествено е да се опитва да омаловажава последствията за САЩ... Само че дългът е вече 22 трилиона, продължава да расте, а това е дълг, не имагинерна цифра само... Дългът трябва да се обслужва. Тръсванеот на големичка порция от тоя дълг на пазара / а Япония и Китай май точно това правят напоследък / ще постави длъжника в доста сложна ситуация и не zадължително веднага. Историята, като учителка на народите , очевидно не се справя добре с работата си, или учениците са тъпи, защото пордължават да повтарят едни и същи грешки. Преди сериозна криза, всички се надпреварват да обясняват как няма никакви индикации за предстоящи проблеми, пазарите и борсите растат, банките раздават кредити, а инвеститорите ловят заблудени риби... След което идва сривът, а ужилените започват да късат дрехи и да си посипват косите с пепел. Банките ни лук яли, ни лук мирисали, мениджмънтът им си раздава бонуси, а населението - да д.ух@ супата.. Ако Китай не си е диверсифицирал валутните резерви, няма шанс драматично да започне да се освобождава от американски дълг , защото това ще е катастрофа. Но ако е.... Е, не завиждам на америкосите тогава....китайците ще се справят, щото са милиард и половина..Ама амерото, с 35% чер.ни.лки на социални...
7
 
4
 
11
преди 10 месеца
Не знам дали осъзнават някли но, няма такова нещо като едностранна зависимост. Една фактическа гореща война с Китай, за щатите е гибел. И икономическата ги тегли надолу. Китай не е Иран, а 15 пъти по толкова.

И няма нужда да разтопи до остъкляване целите щати три пъти по ред. И един стига. Дори половин. Колкото, да станат непригодни за живеене а останалите живи, да проклинат деня, в който са се родили.
Или другото, да им окупират пазарите и да им изпоизмъкнат икономическите партньори, пък да ги оставят да се чудят, на кого и какво такова, дето не го прави и Китай, да продават.
Стига глупости. Дори „само” икономически, Китай е по-жизнен.
6
 
9
 
10
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Колкото и да ритат бившите соц бостани, истината е една и е проста - цялото им богатство идва от Запада!
На всичкото отгоре всички корупмирани управници от бившите соц инвестират краденото на Запад.
В крайна сметка са зависими по всякакъв начин от Запада и го знаят. И на война да тръгнат, пак ще загубят.
Цугцванг!
10
 
24
 
9
Боян до: tonykostadinov
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Е естествено, че Китай има какво да губи понеже изнася за САЩ няколко пъти повече отколкото внася. Въпроса е че САЩ с арогантното си държание вече се изолират от останалия свят и явно си мислят, че заедно с двете си колонии Мексико и Канада ще продължат да се развиват с темпото на останалия свят, но това е една огромна заблуда, това е както СССР заедно с Източния блок срещу САЩ и останалия свят, нещо такова ми изглежда.
7
 
21
 
8
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Сложиха по-високи мита на американски аграрни стоки и американските фермери на соя бяха заменени от аржентински и бразилски. Китай наложиха високи мита на стоки, които идват от региони, гласували за Тръмп. Не знам дали имат икономически оръжия, но нещо правят.

Още от Анализи
Как една застрахователна криза причинява климатична миграция в САЩ