IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай през 2050 г. – глобален играч или отделена икономика?

Ако сегашното отделяне се превърне в масивен разрив, то би създало световна икономика на две скорости

08:13 | 23.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Си Дзинпин, властният лидер на Китай, беше в сърдечно настроение, докато председателстваше празненствата, отбелязващи 70-годишнината на Народната република през октомври, пише Луис Лукас за Financial Times.

Китай, каза Си, с „горда цивилизация, която съществува над пет хилядолетия... ще напише по-блестяща глава в новото ни пътуване към реализирането на двете стогодишни цели и китайската мечта за голямо национално възраждане".

Целите, които трябва да бъдат постигнати до 2049 г., са „обновлението на китайската нация“ както икономически, така и териториално, чрез обединение с Тайван.

Си има основание да бъде бомбастичен. Китайската икономика в размер на 14 трлн. долара отстъпва само на САЩ. Standard Chartered смята, че на база паритет на покупателната способност Китай ще стане номер едно още в началото на следващата година. Дори в номинално изражение - в зависимост от това как се анализират данните - китайската икономика се очаква да надмине САЩ в десетилетието след 2030 г.

Китай е и на първо място по търговия със стоки в света, според консултантската компания McKinsey, а китайските и тайванските фирми представляват повече от една пета от тазгодишната класация Global Fortune 500 за най-големите корпорации. Китай се нарежда сред първите две държави по получаване и правене на преки чуждестранни инвестиции и е вторият по големина инвеститор в изследвания и развитие - на ниво от около 300 млрд. долара миналата година.

Китай също е представен в международните институции. Негови поданици са на висши позиции в глобални органи като Международния съюз по телекомуникации и - преди задържането на Менг Хонгвей заради, както се говори, признания пред китайски съд, че е вземал подкупи - Интерпол.

Някога отхвърлян като имитиращ производител на евтини джаджи, Китай сега съперничи на САЩ в областта на технологиите, разпалвайки нова надпревара в изкуствения интелект и телекомуникационните мрежи от пето поколение.

„Технологиите, може да се каже, са в центъра на променящите се отношения между Китай и света“, пише McKinsey в доклад за глобалните връзки на страната.

Китай се нуждае от достъп до външни пазари, за да подкрепи развитието на технологиите, но също така иска да увеличи пазарния дял за местните технологични играчи. Други страни обръщат "голямо внимание" на това дали Китай пренасочва фокуса си от глобалната търговия към вътрешния пазар, се казва в доклада.

Това внимание отразява неудобната истина, която Си спести в речта си за годишнината: възходът на Китай и начинът му на действие създадоха вълни по целия свят, заплашвайки външните отношения и застрашавайки търговските, технологичните и капиталовите потоци.

Големият въпрос за бъдещето е дали Китай ще стане интегрирана част от световната икономика, или сегашното отделяне от нея ще се превърне в масивен разрив. Това би създало световна икономика на две скорости – до голяма степен както се случи с „разделянето на интернет“, раздвоен между Китай и останалия свят.

Последна актуализация: 22:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още