IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай продължава престъпно да крие информация за коронавируса

Достъпът до реални данни за това какво се случва в комунистическата държава би могъл да спести на много други страни скъпи грешки

10:32 | 18.04.20 г. 15
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Докато светът се бори да ограничи пандемията от коронавирус без да предизвика нова Голяма депресия, Китай задържа важна информация, която би спасила животи и би смекчила значително икономическата катастрофа, която сега заплашва да вкара в бедност стотици милиони хора по света, пише Уолтър Расъл Миийд за Wall Street Journal.

Не става въпрос за първоначалното потулване от страна на китайската Комунистическа партия, което позволи на местна епидемия да се превърне в най-лошото глобално бедствие от десетилетия. Новата измама е още по-нагла. Китай продължава да подправя в големи мащаби жизненоважна информация за пандемията.

Доказателствата идват от различни източници. В засекретен доклад за Белия дом разузнавателната общност в САЩ заключава, че Китай снижава броя на заразените и смъртните случаи. Британското списание Economist сравни статистиката, която Китай обявява, с тази от други страни и откри, че числата се променят драматично в резултат от политически събития, като уволнение и заместване на местни ръководители. Използвайки консервативни допускания, доклад на Дерек Сизърс от Американския предприемачески институт оценява общия брой на установените случаи на зараза с коронавирус в Китай на 2,9 млн. в сравнение с официално обявените от Пекин 82 хил. Ако Сизърс е прав, броят на случаите, които Китай крие, е по-голям от отчетените в останалия свят.

Тези данни са важни. Без точна информация за броя и местонахождението на случаите, включително такива без симптоми, е много по-трудно за останалия свят да установи основни факти за болестта и разпространението й. При отсъствието на точна информация от Китай е много по-трудно да се прецени кога е безопасно да се вдигнат блокадите на други места.

Почти напълното спиране и последващо постепенно рестартиране на съвременните икономики е нещо, което никога досега не е било правено. Никой не очаква Пекин или което и да било друго правителство да направи всичко, или поне повечето неща, правилно от първия път, но достъпът до реална информация за това какво се случва в Китай би могъл да спести на много други държави скъпи грешки. След като през декември и януари китайската политическа култура на потайност стовари ужасните новини пред света, сега тя осуетява световните усилия за справяне с болестта.

Насърчително е, че сътрудничеството между американските и китайските учени, които изследват коронавируса, е на по-добро ниво. Докторите навсякъде работят, за да разберат и лекуват тази мистериозна зараза като част от безпрецедентни глобални усилия за постигането на една обща цел. В началото на април водещи китайски учени призоваха САЩ и Китай да работят заедно в борбата с пандемията. Група от водещи американски учени и бивши отговорни фактори призоваха за същото.

Въпреки че някои учени работят заедно, Пекин продължава да държи жизненоважна информация в тайна от своя народ и останалия свят. Китайските лекари, учени и независими журналисти печелят световна репутация за своята компетентност, честност и кураж. Действията на правителството ще навредят на глобалното реноме на Китай за години напред.

Това, което тревожи най-много Пекин, е общественото мнение у дома. Двата източника на легитимност на Комунистическата партия - технократските й умения и способността да увеличава китайския престиж в чужбина - са поставени на изпитание както от епидемията, така и от провала на правителствената реакция спрямо нея.

След седем десетилетия на власт партията все още зависи от управленска система, която съчетава произволни правила, брутална репресия, изумителна корупция и огромни измами и злоупотреби. Избухването на коронавируса, прикривано колкото е възможно по-дълго от местните клики, разкри много ярко пропастта между внушителния имидж, който Пекин се стреми да поддържа, и отвратителната реалност на еднопартийното управление.

За да отклонят общественото внимание, китайските ръководители прибегнаха до обичайните инструменти: прикриване на информация, потушаване на дискусиите за бедствието и разпалване на националистическите настроения. Проблемът е, че стъпките, които Пекин смята за необходими, за да заздрави властта си у дома, драматично влошиха китайските икономически перспективи и международна репутация.

Китай, който стана важна световна сила чрез използване на, а понякога и злоупотреба с правилата за свободна търговия и глобалните вериги на доставки, сега сече корените на собствения си бизнес модел. Ако разходите за правене на бизнес в Китай включват излагането на гибелни шокове като коронавируса, „Направено в Китай” вече не се отплаща. Ако Пекин може да лъже толкова гласовито и неправдоподобно за пандемията, могат ли частните инвеститори или чуждите правителства някога да разчитат на неговите обещания?

Светът не се нуждае от пропагандни доставки на често безполезното китайско медицинско оборудване. Той се нуждае от това Пекин да казва истината. За съжаление, Китай не може да говори честно със света без да го прави със собствения си народ. Това е нещо, което комунистическата партия никога няма да стори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 7 rate down comment 1
george353
преди 3 години
На крива ракета космоса и тесен. Естествено че ще има грешки. Китайците са близо милиард и половина което е повече от цяла Европа, САЩ, Commonwealth, Япония, ЮК, и тн взети заедно. А да ги наречеш престъпни си е чиста проба пропаганда. С толков много епитети се търси емоционална реакция а не диалог. Но инвестора никога не се е славел с безпристрастност. Поредна статия в която липсват данни и доказателства което прави аргумента меко казано съмнителен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
мдаа Китай е виновен , че Бил Гейтс пуска вируси , па после продава ваксини ...Как са се оправили в Китай си е тяхна работа , те помогнаха достатъчно ... американците търсят под вола теле и ше намерят туй което обикновено стои там !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 3
крас
преди 3 години
Искат или не САЩ и ЗАПАДА са длъжни да приемат с ужас, че "МРЪСНИТЕ" КИТАЙСКИ КОМУНИСТИ успяха да ги надхитрят вкарвайки ги в капана на тяхната АЛЧНОСТ ЗА ПЕЧАЛБИ. Точно заради тази АЛЧНОСТ ЗА ПЕЧАЛБИ западните компании изнесоха прозиводствата си в КИТАЙ , а с това и НОУ ХАУТО на много водещи световни производства. Как Тръмп и запада могат да върнат обратно тези производста в САЩ и Европа?! Как биха го направили при положение, че в държавите им липсва ЕВТИНАТА и ОБУЧЕНА КИТАЙСКА РАБОТНА РЪКА работеща за едроцентове на час , а не по 50- 100 долара както е в САЩ ?? Мозъка ми не побира как в САЩ наливаха пари в собствената си икономика, а те ИЗТИЧАХА КАТО В КАЦА БЕЗ ДЪНО В КИТАЙ?!!УЖАСНОТО Е, ЧЕ ТОВА НАЛВАНЕ В СКАЧЕНИЯ СЪД НА АМЕРИКАНСКИТЕ ФИНАНСИ С КИТАЙСКАТА ИКОНОМИКА ПРОДЪЛЖАВА БЕЗПРОБЛЕМНО И КЪМ ДНЕШНА ДАТА!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 8
Solar Power
преди 3 години
Други държави също крият. Но точно в Америка надали :) Идеята на статията е,да знаем истинския брой за да знаем кога да вдигнем мерките без да си докараме втора по ужасна вълна...... но компартията ако каже числата ще се компрометира ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 5
Solar Power
преди 3 години
Ами няма wag1111 ... достатъчно е да отвориш статистиките на починалите .... да ги съпоставиш с населението и сам ще се увериш..... без никой да ти казва нищо. Работи само с подадените числа, номерирай държавите 1,2,3,4,5.... и населението и направи класацията :) Китай винаги са крили. Винаги са слагали бекдори в рутерите си.... виж сканирай някой тплинк/длинк ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 1
ДХДО
преди 3 години
"Използвайки консервативни допускания, доклад на Дерек Сизърс от Американския предприемачески институт оценява ..."===Обвиненията, които се извеждат в заглавие и смислов акцент, на безпристраСния джурналистически матреал по-горе, се опират на (забележете!) "допускания", на слабо известен "предприемачески" (??) институт ... интересно ...... още по-интересно е, защо никакви съмнения (и справедливо негодувание) не будят статистиката от една Япония , да речем или Ю.Корея , където броя на установени случай и загинали са съпоставими (в съответния мащаб) с Китай ? Ами броя на жертвите в ОАЕ и Израел, не повдигат ли въпросителни ? ... ами Индия и т.н и т.н. ... безпристраСен материал, но поневедоми пътища постига пропагандни резултати :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 3 години
Вашата, кремълска пропаганда наистина кърти миФки. Преглеждам руски сайт и чета заглавие от рода " В Испания броя болните от CoVid19 се е увеличил с 5000". Малко по-надолу чета друго заглавие " В русия са установени 4000 нови случая на Covid19". В Испания се "увеличават" а в русия "установяват". Това ми напомня, че навремето американския СПИН беше нелечим, а руския непобедим. Нищо ново не сте научили,нищо старо не сте забравили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 2
stefanstefanov
преди 3 години
Лакомията за власт и надмощие,демократично-чрез така наречения капитализъм,този път кара по-голямата част от човечеството към поредната 3-та война(2-те предишни грешно наречени световни).Думата "просперитет" нагледно показва невъзможността на човека да си даде представа,кое е съществено за бъдещето му усъвършенстване и кое не.Ежечасните безсмислени спорове на животните-95% от споделящите мнение тук,ясно подсказват това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 7
zelka007
преди 3 години
ах този лош , лош ... запад ... :)))ей , дядя вова , на 9 май да не забравите да празнувате , нищо че вовата няма да си търкаля железата пред кремля , да се съберете дрОгарете пред паметника на съвеЦката армия , тъй по-нагъсто и без маски , както проповядват православните ви апостоли ... вирусът си знае работата ... :))) ... и както го изисква традицията --> клик за нагледно ...https://faktor.bg/uploads/Kolagi/komunizam_tceluvka1.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Дреме ти, нали санкциите били полезни?!Значи ще ви правят добро, целувай им ръка, па благодари.Или вече изживяхте "катарзис" и по тоя въпрос?:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още