IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай трябва да се ангажира с възстановяването на глобалното търсене

Пекин може да покаже лидерство, като влезе в дефицит по текущата си сметка

09:25 | 19.04.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Си Дзинпин трябва да вземе и глобални икономически мерки срещу коронавируса. <em>Снимка: Getty</em></p>

Си Дзинпин трябва да вземе и глобални икономически мерки срещу коронавируса. Снимка: Getty

Икономическите последици на пандемията от коронавирус започват да се усещат като връщане на 2008 г. Цените на акциите спаднаха. Глобалната икономика залита към рецесията, а безработицата набъбва. За пореден път регулаторите, инвеститорите и други задават решителен въпрос: може ли Китай да съживи световната икономика, пише Financial Times в редакционен коментар?

Китай, откъдето тръгна епидемията, изглежда е на път да осъществи първото възстановяване сред водещите икономики. Ключови показатели като продадени недвижими имоти, въглища, използвани в електроцентралите и задръствания на трафика, се увеличават, което предполага поне умерено възстановяване на търсенето. Неприятната реалност е, че Китай и светът днес са в много по-различни позиции, отколкото през 2008 г. Тогава Пекин поведе връщането на света към растеж чрез прилагането на масивен пакет от стимули в размер на 590 милиарда долара, който се равняваше на 13 на сто от тогавашния китайски БВП. За разлика от Китай, САЩ и Япония наляха сравнително скромните съответно 152 млрд. и 100 млрд. долара на по-големите си вътрешни пазари.

Тези, които се надяват това да се повтори, може да бъдат разочаровани. Простата истина е, че Китай натрупа толкова много дълг в 12-те години на кредитен бум след финансовата криза, че не може да си позволи още веднъж да използва "голямата базука". Нито пък Пекин изглежда склонен, както през 2008 г., да приеме проблемите на света за свои. Общите банкови активи в Китай нараснаха 4,5 пъти от 2008 г. насам - до 41,8 трлн. долара в края на 2019 г. - което се равнява на около половината от световния БВП, според консултантската компания Rhodium Group. За сравнение китайският БВП се увеличи три пъти за същия период, което означава, че голяма част от звездното десетилетие на растеж в в страната бе взето назаем, а не купено.

Пекин превърня в свой политически приоритет намаляването на ръста на кредитите. По този начин, ако китайският президент Си Дзинпин сега разпореди голям кредитно базиран стимул, това ще означава скъсване с основен принцип на настоящата икономическа политика. Изявленията на други ръководители също не показват особен апетит за мащабен стимул. Премиерът Ли Къцян бе цитиран от официалните медии през март да казва, че „колебнията в икономическия растеж нямат толкова голямо значение, стига заетостта да се стабилизира през тази година“.

Китай обаче трябва да осъзнае, че съдбата му е свързана с тази на останалия свят. Колкото и рисковани да станаха отношенията му със САЩ и независимо от това колко яростно се съпротивлява на обвиненията за първоначалното избухване на епидемията, собственият интерес на Пекин изисква той да се подготви за ключова роля в икономическото възраждане на света. Може би обещанията за „сътрудничество“, направени в неотдавнашен телефонен разговор между Си и президентът на САЩ Доналд Тръмп, представляват положителен знак.

Дори кредитната базука да не стои на дневен ред, може да се използват други лостове. Пекин може да бюджетира много по-голям фискален дефицит през тази година, което ще му позволи да разшири данъчните съкращения в цялата икономика. Китай може да инструктира банките да отложат събирането на дългове и да възпре държавните предприятия да съкращават работници. Той също така може да ускори инфраструктурните проекти и да стимулира жилищното строителство, финансирано чрез издаване на облигации от местните власти.

Тези мерки обаче вероятно ще бъдат насочени главно към подпомагане на местните избиратели и ще имат ограничена полза за глобалното търсене. Ако Китай иска да покаже истинско лидерство, както направи след 2008 г., той трябва да засили вноса, като същевременно запази юана стабилен спрямо щатския долар. Солидният дефицит по текущата сметка, който би трябвало да настъпи в резултат на това, ще бъде доказателство за приноса на Пекин към международната общност и ще помогне за възстановяване на репутацията му след грешните ранни стъпки при разпространението на вируса в Ухан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 1
крас
преди 3 години
Другарю Vatnikov, За какво спиране на вноса на горива за КИТАЙ говориш?!!За да се освободят от горивата които добиват САЩ са готови да ПЛАЩАТ НА КИТАЙ другарю!!!!! Дотам са я докарали с безумията янките. За сметка на това не само премиер БОРИСОВ , но и целият ЦИВИЛИЗОВАН СВЯТ е РЕВНАЛ КАТО ПЕЛЕНАЧЕ С МОЛБИ ДО КИТАЙ ЗА ВНОС НА МЕДИЦИНСКА ТЕХНИКА И КОНСУМАТИВИ НЕОБХОДИМИ ЗА ПРОИЗВОДСТВА НА ЛЕКАРСТВА, за маски , аспиратори и какво ли още не!!!Такива като теб все още не осъзнават, че парите които ОБАМА наливаше в американската икономика отиваха в КИТАЙСКАТА. Как го виждаш това прокламирано от теб ПРЕМЕСТВАНЕ НА ПРОИЗВОДСТВА ОТ КИТАЙ В САЩ ?!!! То не е като да преместиш онази си работа от единия в другия крачол!!!МАЛОУМНИЧЕЩИ КАТО ТЕБ *** ДОРИ НЕ ОСЪЗНАВАТ, ЧЕ НЕ МАШИНИТЕ И ЗАВОДИТЕ СА ПРОБЛЕМА НА АМЕРИКА , А РАБОТНАТА РЪКА И КАДРИТЕ КОИТО ДА ГИ УПРАВЛЯВАТ!!КАДРИТЕ РЕШАВАТ ВСИЧКО - бе казал КОБА!!Ама кой е чел КОБА - ти ли или пък Тръмп, който мислеше като теб налудничево и тъпо!!ДА ЧАТКАТ ПО КЛАВИАТУРИТЕ МАЙМУНИ ИМА МНОГО, НО ДА СЪЗДАВАТ БРУТЕН ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ В САЩ, БЪЛГАРИЯ И "ЦИВИЛИЗОВАНИЯ СВЯТ НЯМА!!!Няма ги КАДРИТЕ защото в основата на скапаната либерална система стоеше, не ТРУДА , а СПЕКУЛАТА и печалбата която тя раждаше. ТАЗИ ПЕЧАЛБА НЯМА НИКАКВИ РЕАЛНИ ИЗМЕРИТЕЛИ !!!ТАЗИ ПЕЧАЛБА Е ВИРТУАЛНА КАКЪВТО Е И СВЕТА КОЙТО БЕ СЪЗДАДЕН ОТ ТОЗИ ОТИВАЩ СИ В ИСТОРИЯТА ЛИБЕРАЛЕН МОДЕЛ!!Борсите на САЩ се превърнаха не в измерители на икономиката , а в зали за залагания и СПЕКУЛА В КОИТО СЕ ИГРАЕШЕ С БЕЛЯЗАНИ КАРТИ. ИГРАТА ПРИКЛЮЧИ !!!! Game Over !!!СЪЖАЛЯВАМ НО НЕ ТЕ ТРЯБВА ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАТ С НАШИЯ СКАПАН МОДЕЛ, А НИЕ ТРЯБВА ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАМЕ С ТЕХНИЯ МОДЕЛ!!ТОВА ФАКТ НЕ СА ГО ОСЪЗНАЛИ МАЛОУМНИЧЕЩИ КАТО ТЕБ ПИШОРКОВЦИ!!Съжалявам, но преди да сте се научили да печелите , трябва да се научите и да губите и най важното - ДА УВАЖАВАТЕ ПРОТИВНИКА БЛАГОДАРЕНИЕ НА КОГОТО ДЪРПАТЕ НАПРЕД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ох, пак ли ти бе, човекът "глава пълна с петолъчки и две педи текст"?И как Китай си е "самодостатъчен" бе, както и Расийка ли беше?!Утре ако спре вносът на петрол, газ, желязна руда, храна, технологии, инвестиции и още и още, знаеш ли, че се връщат за 2 седмици пр Дън Сяо Пин, бе?! А като преместят заводите, тогава такова скимтене ще настане, че и най-големите соц въртиопашки ще се покриете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
ledosvetlenie
преди 3 години
И как точно да стане тази работа ?Китайски туристи не искате и визи не им давате Китайски инвеститори не искате щели да изкупят европейската икономика, а кога европейците изкупуваха ревеха че трябва да има свободен пазар И какво остана Ферарита и Ф16-ки да купуват та да ви угодят Е сори ама чичко Си хич не ги обича тия работи все да е рода на булката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
novata_ikonomika
преди 3 години
Аз също се чудя как може изобщж някой в САЩ от Блумбърг да пише на статии в които да предполага/предлага Китай да натрупали още дълг, че да спасявали западния свят. Нали либералното учение казва "никой не помага по добре от това да помогнеш на самия себе си". Ще трябва голяма промяна в САЩ и Западна Европа. Със статии и печатане на пари тоя път няма да стане. Ще трябва да се научат пак да работят по полетата, в старчески домове, в заводи - свикналште да бъдат само банкери, чиновници и инстаграм кукли лигльовци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
крас
преди 3 години
ПЕТЬО, За разлика от далечната 2008 година, КИТАЙ е напълно САМОДОСТАТЪЧЕН за да съществува без чуждестранния внос. ПРОБЛЕМЪТ Е, ЧЕ КИТАЙ МОЖЕ БЕЗ СВЕТА , НО СВЕТА НЕ МОЖЕ БЕЗ КИТАЙ. Ли Къцян не е ПОЖАРНИКАР , или чок тарикат от УОЛСТРИЙТ , а ДОКТОР ПО ИКОНОМИЧЕСКИ НАУКИ отличена с наградата Sun Yefang най-високата награда на Китай в областта на икономиката !!!!НЕ ОЧАКВАЙТЕ ДА СЕ ПОВТОРИ СИТУАЦИЯТА ОТ 2008 ГОДИНА И КИТАЙ ОТНОВА ДА СПАСЯВА ЛИБЕРАЛНИЯ СВЯТ НА ЕДНО КОНСУМАТОРСКО ОБЩЕСТВО, В КОЙТО НЕ ТРУДА А ИЗМАМАТА Е ИЗДИГНАТА В КУЛТ. Не те , а НИЕ ще се наложи да се променяме. Американците са на път да осъзнаят, че КИТАЙ не желае да ползва печатаните ТРИЛЬОНИ долара като средство за оценка на неговия труд. ЦЕЛИЯТ СВЯТ ПЕТЬО , В МОМЕНТА СА НУЖДАЕ ОТ ОТ КИТАЙСКИТЕ ПРОДУКТИ, БЕЗ КОИТО НЕ МОЖЕ ДА ФУНКЦИОНИРА НИТО ЕДНА ЗДРАВНА СИСТЕМА. УЖАСА ПЕТЬО Е В ТОВА, ЧЕ НЕ ТЕ КИТАЙЦИТЕ, А НИЕ ЛИБЕРАЛНИТЕ ЗАПАДНИ ОБЩЕСТВА ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНЯМЕ. Промяната в мисленето в манталитета и начина на приемане на живота не става за ден за два. За това са необходими ДИСИТИЛЕТИЯ и поколения които ще се наложи да осъзнаят, че ПАРАЗИТСТВАНЕТО не може да осмисли живота им. ЕДВА ПО ВРЕМЕТО НА ТРЪМП, АМЕРИКАНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ ОСЪЗНА, каква пагубна политика е водена от предшествениците им които наливаха огромни средства на АМЕРИКАНСКИЯ ФИНАНСОВ ПАЗАР , за да ГРАДЯТ с тях КИТАЙСКАТА ИКОНОМИКА. Не пожелавам на никого в момента да е на местото на Тръмп. Съмнявам се, че ще съумее да изнесе тежестите на предизвикателствата свързани с ПРОМЯНА НА МИСЛЕНЕТО НЕ САМО НА АМЕРИКАНЦИТЕ , но и на заспалата стара Европа, която живее в един нереален паралелен на нашият виртуален свят. НИЕ СМЕ ВЪВ ВОЙНА , НО НЕ С КИТАЙ , А СЪС СЕБЕ СИ , С НАШИЯТ НАЧИН НА МИСЛЕНЕ И ВЪЗПРИЕМАНЕ НА РЕАЛНОСТТА. ЩЕ УСПЕЕМ ЛИ ДА СЕ ПРЕБОРИМ СЪС СЕБЕ СИ?!!МИСЛЯ, ЧЕ НЕ СМЕ ПОДГОТВЕНИ ЗА ТОВА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още