Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Китай започна да повтаря грешките на Съветския съюз

Подклаждането на ядрена надпревара, вълчата дипломация и сплотяването на враговете са предпоставки за поражение в Студената война

Китай започна да повтаря грешките на Съветския съюз

Снимка: Bloomberg

Сега е благодатно време за исторически аналогии в американската политика спрямо Китай. Тестването от Пекин на орбитално оръжие беше сравнен от някои с „момента Спутник“. Анализатори спореха дали САЩ и Китай са в „нова Студена война“ и какви уроци може да си извади Америка от старата, пише за Bloomberg Хал Брандс, почетен професор от университета „Джонс Хопкинс“ в Мериленд.

Китай обаче се движи в обратна посока: страната забравя някои от най-важните уроци, които извлече от американско-съветския конфликт. Правейки това, той тества дали все още може да просперира стратегически, докато отхвърля прозренията, които му служиха добре. 

Китайската комунистическа партия се отнася сериозно към историята. Изследвания, спонсорирани от държавата, изследват възхода и падението на великите сили и причините за разпадането на Съветския съюз. Пекин се поучи от това събитие - както и от събитията на площад „Тянанмън“ през 1989 г. - никога да не допуска разцепления в партията, да налага идеологическа лоялност и да следи зорко несъгласието, преди то да излезе извън контрол. Причината за разпадането на СССР, каза президентът Си Дзинпин през 2013 г., е, че „никой не бе достатъчно мъж, за да се изправи и да устои“ на смъртоносната тенденция към демокрация.

Още по темата

Си Дзинпин все още приема този урок сериозно. Но има други уроци от Студената война, които той изглежда решен да забрави.

Първият беше просто да не попада на мушката на Вашингтон. Специалистът по Китай Ръш Доши описа как комунистическата партия идентифицира военно превъзхождащата, идеологически възходяща Америка като свой основен съперник още през 1989 г. Но именно защото силата на САЩ беше толкова плашеща, Пекин положи всички усилия, за да избегне този вид фокусирана американска враждебност, която унищожи съветските амбиции.

Стратегията за изчакване на лидера на партията Дън Сяопин отпреди 40 години се фокусираше върху култивирането на добри отношения със САЩ и други ключови държави, като начин за печелене на време, същевременно получавайки достъп до глобалната търговия и авангардните технологии и натрупвайки сила, която да позволи на Пекин да има дума в глобалните дела. След като Китай достигне „нивото на развитите страни“, казваше Дън, „силата му и неговата роля в света ще бъдат съвсем различни“.

Вторият урок беше да се избегне надпревара във въоръжаването в стил Студената война. Тази конкуренция за стратегически оръжия в крайна сметка изтощи Съветския съюз и разкри икономическите предимства на Америка. Така че Пекин поддържаше в продължение на много години относително минимален възпиращ ядрен арсенал и съсредоточаваше разходите си върху области със сравнително предимство, като например конвенционалните способности, предназначени да дадат на Китай предимство в неговата морска периферия.

Сега и двата урока са забравени. Китайската реторика и политика имат отчетлив вкус на Студена война. Си твърди, че „Изтокът се надига“, а Западът запада; той призова за „нов дълъг марш“ - ехо от борбата на комунистите за оцеляване през 30-те години на миналия век - срещу враждебната Америка. Партийни ръководители отправят военни заплахи срещу САЩ и техните съюзници; дипломатически вълци-единаци атакуват публично американски представители с тон, напомнящ за сблъсъците от Студената война.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (16)

   1| 2    
0
 
2
 
16
evlogi до: kmilchev
преди 2 месеца
Наистина е по- вероятно стагнация като Япония, но в никакъв случай не трябва да се изключва и рухване.Все пак японците нямаха комунисти на власт, нито велик лидер да му четат тезисите ката ден...
0
 
2
 
15
evlogi до: 0pk
преди 2 месеца
Дрън дрън.АКо не беше Горбачов , щеше да е някой друг.Личността не е от значение, проблемът е във фундаментално сгрешената система.Трай коньо за зелена трева, или в случая от комунизъм файда да видиш.Китай имаше шанс, ако беше продължил по пътя на реформите на Дън Сяопин.В момента Си убдително го пропилява.
2
 
4
 
14
Dr. Vatnikov до: michaelis23
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Чудовищно ди т.п, Саше. Честно, не ми се сърди.
2
 
9
 
13
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Китай има 3 избора - или както Хонгконг капитализъм, или както СССР разпад, или както Северна Корея мизерия. С Хонгкнг прецакаха нещата вече, изглежда ще играят по спиралата надолу с другите 2 варианта до жалкия финал :) Държава-затвор, както всеки соц.
1
 
4
 
12
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
И енергията и водата ще ни ..разкажат играта.Скалата нали се къпе по 3 пъти на ден, борците за зелено с яхти и частни самолети хвърчат насам-натам : еми ще му видим края скоро.

Още от Анализи
Америка е по-протекционистка от Европа