Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Китайската икономика може да расте бързо единствено с държавна подкрепа

Това ще е така, докато Пекин не ребалансира търсенето, преразпределяйки богатството от местните елити към домакинствата

Китайската икономика може да расте бързо единствено с държавна подкрепа

Снимка: Getty

Наскоро китайският основен ежедневник обяви важни нови насоки за подобряване на пазарно-базирания механизъм за разпределение в икономиката. Тези мерки сигнализират за решимостта на Пекин да либерализира икономиката и да приложи реформи от страна на предлагането, които ще укрепят частния сектор. Мерките идват след няколко години на забавящ се растеж и нарастващ дълг, които тенденции вероятно ще се задълбочат заради въздействието на пандемията от Covid-19, пише за Financial Times Майкъл Петис, професор по финанси в Пекинския университет.

Още по темата
Икономистите отдавна призовават Пекин да подобри пазарните механизми в Китай, като осъждаха свиването на частния сектор през изминалото десетилетие. Но въпреки годините на предложения за мерки от страна на предлагането и многократните обещания за реформи, имаше малко доказателства за съществено преобръщане на тенденцията за по-голям държавен контрол върху икономиката.

Това не трябва да изненадва никого. В дългосрочен план китайският растеж наистина може да се възползва от по-силен частен сектор и по-пазарно ориентирана икономика, но в близко- и средносрочен план този подход няма да направи почти нищо за справяне с реалните причини за забавянето в Китай или нарастващата му зависимост от дълга. Нито пък би намалил икономическите ефекти от Covid-19.

Това е така, защото Китай няма проблем с предлагането. Той има проблем с търсенето, който коронавирусната пандемия само влоши. Нещо повече, свиването на частния сектор през последните години е следствие, а не причина за основния проблем на Китай с търсенето. 

Докато този проблем не бъде разрешен, за Пекин ще бъде почти невъзможно да промени курса и да обърне тенденцията за по-голямо участие на правителството в икономиката.

Икономистите знаят поне от 2007 г., макар вероятно да са го забравили през последните години, че Китай има изключително небалансирана икономика. В основата на този дисбаланс стои много ниският дял на дохода, който обикновените домакинства имат в брутния вътрешен продукт в сравнение с този на местните власти, бизнеса и много богатите.

На ниво от приблизително 50% от БВП този дял е сред най-ниските в историята на света. В резултат на това устойчивото потребление на домакинствата, обикновено най-големият компонент на цялостното търсене в голяма икономика, води и до много нисък дял на общото търсене в китайската икономика.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
0
 
8
driverf1 до: фиг.1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Забрави една от основните функции на държавата:
да определя поносими данъци с които да се издържа.....
0
 
3
 
7
фиг.1 до: Shadow1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Може да го смяташ за правилно, но това не е работа на държавата. Най-малкото защото когато подкрепя, тя подкрепя избирателно - само определени бизнеси, а другите да се оправят сами.
1
 
3
 
6
Shadow1 до: Бидонойл
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Да кажем че всички държави го правят постоянно и ще се съглася. И така е правилно, така трябва. Не е по-различно от да посееш дърво в двора си но да не се грижиш за него. И да очакваш да ти дава много плод защото е длъжно, все пак е в твоя двор...
2
 
3
 
5
Бидонойл до: Shadow1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Не твърдя, че никоя държава не подкрепя икономиката си, а че това не е правилно. Освен в крайно належащи случаи като сегашния. Но много държави го правят постоянно.
0
 
5
 
4
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Добре, дайте пример тогава коя държава не подкрепя икономиката си. Да започнем от тук и ще се осъзнаваме взаимно. Може и да греша но ми трябват примери за да знам че е така.

Още от Анализи
ЕЦБ няма как да игнорира въпроса за опрощаването на дългове