Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Китайската икономика се клати въпреки отчетения растеж

Пекин използва същите стари инструменти, за да съживи удареното от коронавирус стопанство

Китайската икономика се клати въпреки отчетения растеж

Ниското потребление е проблем за Kитай. Снимка: Bloomberg

Икономическите данни от Китай, публикувани в четвъртък, показаха ръст от 3,2% през второто тримесечие, което е силно възстановяване спрямо първите три месеца на годината, когато страната отчете първото си свиване на БВП след края на културната революция в средата на 70-те години, пише Джамил Андерлини за Financial Times.

Още по темата
Така общият спад през първата половина на годината е едва 1,6% - завидно представяне в сравнение с повечето големи икономики, които все още се борят с пандемията, започнала в централния китайски град Ухан.

"Фундаментът на китайския растеж "не се е променил и няма да се промени", заяви президентът Си Дзинпин, цитиран от държавните медии, след като данните бяха публикувани. 

Но в това се крие проблемът.

Сериозният отскок беше постигнат с херкулесови усилия от страна на интервенционистката държава, прибягваща до същите инструменти, на които разчита след финансовата криза през 2008 г.

Още преди да бъдат открити първите случаи на вируса, икономиката се бореше със свръхинвестиции, особено в излишни проекти за недвижими имоти, с нарастващи лоши дългове, увеличаваща се доминация на неефективните държавни предприятия и хроничен недостиг на потребление.

Реакцията на правителството на срива в растежа през първото тримесечие изостри всички тези проблеми.

Финансовите регулатори предупреждават за потоп от нови лоши заеми и скок в нерегулираното сенчесто банкиране, дори когато Пекин отваря кредитните кранове, за да накара икономиката отново да се движи.

Натрупването на дълг в икономиката след кризата през 2008 г. беше най-бързото и най-голямото в историята, като темпът се ускори до рекорден след началото на пандемията.

Въпреки годините на официална реторика относно необходимостта от създаване на потребителска икономика и намаляване разчитането на инвестициите като основен двигател на растежа, потреблението на домакинствата в Китай като процент от брутния вътрешен продукт остава изключително ниско - под 40 на сто, колкото на страни като Габон и Алжир.

Във Великобритания, САЩ и други развити икономики потреблението на домакинствата е около 65-70 на сто от БВП.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
4
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Комунист и отчет, айде стига вицове!
Кво пише в отчета се гласува от партията.
6
 
3
 
1
преди 2 месеца
Китайската икономика се клати въпреки отчетения растеж...

...за разлика от повечето, които си потъват на свободен и устойчив ход!

Още от Анализи
Не може да се разчита, че бизнесът сам ще разбие монополите