Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Клеменс Фюст: Блокирането на Великобритания е символично

Ръководителят на Мюнхенския институт Ifo призовава за повече европейско единство в борбата срещу коронавируса

Клеменс Фюст: Блокирането на Великобритания е символично

Снимка: EPA/FELIPE TRUEBA

Ръководителят на Мюнхенския институт Ifo Клеменс Фюст призовава за повече европейско единство в борбата срещу коронавируса и разкритикува блокирането на Великобритания.

„Символичният ефект на блокадата в момента не може да бъде по-ясен, дори ако е причинен от пандемията“, казва Фюст пред Handelsblatt. „За пореден път е ясно, че управлението на кризи се формира от решения, взети от националните държави“, заяви той. 

Още по темата

Ако например Франция спре движението на влакове и камиони от и до Великобритания, това ще има последици за пътуващите, бизнеса и потребителите не само във Франция, но и в други страни. „Но френското правителство ще вземе предвид преди всичко интересите на собствения си народ. Това разбира се важи и за други правителства. Тук се нуждаем от повече европейско сътрудничество”, казва Фюст.

Промишлеността в Обединеното кралство е силно зависима от междинните продукти, внесени от ЕС. Поради тази причина по-продължителната възбрана може да доведе до спиране на производството, което ще задълбочи икономическата криза. Може да има и проблеми при продоволственото снабдяване на населението, пояснява икономистът. Според него обаче много компании вече са очаквали проблеми с доставките заради Brexit и са увеличили запасите си.

Той самият има специални отношения с Великобритания. Ръководителят на Ifo преподава икономика в Оксфорд в продължение на пет години. След референдума за Brexit през 2016 г. 52-годишният икономист води кампания за възможно най-тесни отношения на ЕС с Великобритания - икономически и политически. Дори мъчително дългите преговори не са променили нищо във възгледите му. 

Що се отнася до преговорите, Фюст счита, че има опасност британската общественост да погледне на пълната изолация като на некооперативно поведение, което ще затрудни Борис Джонсън да направи отстъпки.

Икономистът не смята, че Брюксел действа по политически причини. „ЕС няма интерес британската позиция да се втвърди в преговорите. По-скоро това са нежелани странични ефекти от решенията. Фокусът е върху факта, че мутиралият коронавирус, който се появи в Англия, предизвиква опасения и никое национално правителство не иска да бъде обвинено в твърде късна реакция. Интересите на други държави са на заден план“ пояснява още Фюст.
 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Европа няма да се превърне във военна сила. Не й и трябва!