Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Климатолог: Аномалните застудявания пречат да отглеждаме по-топлолюбиви култури

За разлика от глобалното повишаване на температурата, което е плавно, с малки флуктуации, в България тези флуктуации са по-големи, коментира Симеон Матев

Климатолог: Аномалните застудявания пречат да отглеждаме по-топлолюбиви култури

Снимка: Bloomberg L.P.

Намираме се в етап на глобално затопляне – тенденцията през последните 30 години е температурата да се повишава. По-високите температури обаче няма да позволят в България да се отглеждат по-топлолюбиви сортове култури, защото страната ни не е застрахована от внезапни аномални застудявания, каквито бяха наблюдавани в Гърция и Турция. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в рубриката Made in Green на предаването "В развитие" климатологът Симеон Матев

Още по темата

Той отчете, че миналата година е била с 1,1 градуса по-топла от нормата, а 2020 г. – с малко повече. Според Матев цифрите на температурните стойностите не са от толкова голямо значение, колкото тенденцията.

"Според различни научни разработки на колеги темпът на това затопляне е такъв, какъвто не е наблюдаван през последните 200 години. Това дава повод за аларма сред редица организации, не само сред учените", посочи климатологът.

По думите му в нашата страна също се наблюдава затопляне, но за разлика от глобалното повишаване на температурата, което е плавно, с малки флуктуации, в България тези флуктуации са по-големи.

„През последните 20 години средните температури в България са изключително и само наднормени. Има само една единствена година, 2005, когато средните температури са с 1-2 десети от градуса под нормата“, каза Матев. 

Той съобщи, че в България годината започна с „аномално топло“ с отклонения от нормата, достигащи на места до 10 градуса на дневна база. Има поставени и няколко дневни рекорда в някои точки на страната, но в някои сутрини температурите паднаха до минус 20 - минус 22 градуса. Причините за това, според климатолога, са комплексни – климатът в нашата страна се формира от множество фактори, а най-важните от тях са атмосферната циркулация и релефните особености.

Той напомни, че в началото на януари над Южна и Централна Европа се пренасяше топъл въздух от Северна Африка и това доведе до тези високи температури.

„Тази година ще запази претенцията на по-топла от обичайното година“, прогнозира Симеон Матев. – Нещо повече, най-вероятно ще бъде с по-голямо отклонение на средните температура от предходната 2021 година".

Климатологът обясни, че причината за това е феноменът La Niña. "Той помогна на миналата година да не бъде толкова гореща, вече няма да бъде така развит. През по-голямата част от годината ще сме в неутрална фаза, а ще има периоди и когато ще влияе феноменът El Niño, което ще доведе до по-високи температури. 2022 година ще предложи широк набор от събития, за някои те ще бъдат фатални, за други интересни", коментира Симеон Матев.

Какво ще е отклонението на средните температури спрямо установените норми? Кои години поставиха рекорд в метеорологичните изследвания на България като най-топли?

Целия коментар вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
2
 
4
ing5rov до: Mavi Goz
преди 3 месеца
инвестора е "авторитетна" медия ... : )))
1
 
4
 
3
Mavi Goz до: Mavi Goz
преди 3 месеца
Инвестора, М_анго е тропически плод, не квот вие си мислите... ;) :lol:
1
 
3
 
2
Mavi Goz до: melon
преди 3 месеца
Като не разбираш, не се обаждай! Затоплянето е ГЛОБАЛНО, което води до аномални застудявания... ;) :lol: Така го обЕсняваше един Смарт тука - така твърдяла науката. Играеш и на "ези" и на "тура", чат ли си? Кат спреме кюмура, газа и урана, сичко шсе опрай - ше гледаме само банани и ***... ;) :lol:
1
 
5
 
1
преди 3 месеца
Има затопляне, но застудяванията пречат. Егати мошениците.

Още от Анализи
Защо сме склонни да генерализираме?