IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кое си заслужава повече: притежанието на акции или играенето на тото?

Всеки фен на тотото трябва чисто статистически да играе около 14 млн. пъти, за да успее да отгатне веднъж цифрите на „6 от 49“

10:50 | 24.04.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Да играеш на тото трябва да е страхотно нещо. Повече от 21 милиона германци вече са го правили. Според теорията за интелигентността на рояците това означава, че хазартът определено е по-добър от притежаването на акции. В края на краищата акционерите в Германия са два пъти по-малко на брой от хората, пускали тото. 

Ако проследим развитието на цените на фондовия пазар, някой може да си помисли, че това е в реда на нещата -  след бързото рали на акциите през първото тримесечие, поне в Германия, не в България, сега изглежда, че нещата са по-спокойни и по-кротки. Така че защо да не продължим да задраскваме кръстчета във фиша?

Заблудата едва ли може да бъде по-голяма, пише Handelsblatt. Но това може да се изчисли лесно. Американските анализатори от Ned Davis Research представят цифри за Wall Street. Ню Йорк предоставя най-дългата и необезпокоявана серия от ръстове от световните войни насам. Според тях първото тримесечие с печалби в трите месеца от януари до март не е сигнал за тревога, а напротив – за по-добро настроение.

През последните почти сто години е имало 22 такива периода. А в 20 от тях останалите три тримесечия на годината са донесли печалба, средно от 7,2%. Това също трябва да бъде добро предзнаменование и за европейските пазари, които често следват Wall Street. По този начин, чисто статистически, борсовите светофари и за останалата част от годината ще светят в зелено.

А какво ще кажете за хазарта? Каква е вероятността за печелене на джакпота? Тя е нищожна. Всеки фен на тотото трябва чисто статистически да играе около 14 милиона пъти, за да успее да отгатне веднъж цифрите на „6 от 49“. Реално това никога няма да се случи, изчислява още Handelsblatt.

А германският акционер? Как в крайна сметка се е представил той с оглед на резултатите от тримесечието? Той е реализирал средно девет процента печалба всяка година през последните няколко десетилетия, въпреки няколкото големи срива на фондовия пазар. За целта акционерът просто е трябвало само да задържи инвестициите си, а да не ги изтегля.

Въпреки че бъдещите приходи вероятно ще спаднат според експертите, дори и малко по-ниските доходи от инвестиции обаче в дългосрочен план вкарват много пари в джобовете: по този начин акционерът печели, а любителите на лотото пият студена вода. Така че е ясно едно: с прилагателното „интелигентен“ този път да се красят по-малките рояци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 34 rate down comment 3
Императорът
преди 4 години
Ако някой си мисли, че инвестирането е хазарт, по-добре да търка търканици !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 43 rate down comment 0
MZ/X
преди 4 години
Тото е един вид купуване на щастие! Само срещу 1 лев на седмица може да си мечтаете, че ще станете милионери, а позитивните мечти са си реално щастие! Мечтата и щастието не са по големи, ако попълните два или три фиша, затова най-голямата полезност при тотото е ако играем с един фиш на седмица. От такава гледна точка не трябва да смесваме тотото с инвестициите, където колкото повече инвестираме, толкова по голям номинален резултат ще постигнем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 42 rate down comment 0
BigBear
преди 4 години
Тото фишът е като опция извън парите. Оборотът е от порядъка на десетки милиони . Тоест има покупки на такива опции и те гарантирано губят примерно в 75 % от случаите - така са конструирани всички хазартни игри - те са с сигурна печалба за организатора. При акциите обаче нито загубата нито печалбата е гарантирана. Но бюрокрацията е гарантирана. Точно заради гарантираната загуба на потребителя някой гарантира липса на бюрокрация при хазарта...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 44 rate down comment 2
Sakamano
преди 4 години
Единственото общо между тотото и акциите е хазартния елемент, по нищо останало не си приличат. При тотото инвестицията е минимална - пари които всеки може да прежали, падежът е до седмица, а печалбата - много слабо вероятна, но ако се случи, възвръщаемостта е огромна. Инвестицията в акции е голяма и дългосрочна, изисква управление, вероятността за печалба е по-добра, но възвръщаемостта е ниска - не е начин за изкарване на бързи пари. Просто е глупаво и некоректно да се сравнява с тотото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 41 rate down comment 0
Гари
преди 4 години
Всъщност, вероятността да пускаш 14 млн. пъти едни числа, за да улучиш една от 14 млн. комбинации в тотото е само 65%. Далеч не 100%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 45 rate down comment 2
BigBear
преди 4 години
Ако за да пуснеш тото фиш подписваш 5 страници договор и още толкова декларации, и за да се проведе всяко теглене се пише проспект от 100 страници няма да е така, но сега е прието че инвестирането е в много пъти по - опасно от хазарта. Е и капиталовият пазар не връща "ресто"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още