IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои бяха най-добре представилите се суровини през 2013 г.

Тенденциите в трите основни двигателя на глобалната икономиката - САЩ, Европа и Китай, ще продължат да движат стоковите борси

14:55 | 01.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кои бяха най-добре представилите се суровини през 2013 г.

2013 година вече е история. Вижте какво се случи през последните 12 месеца в специалната селекция на Investor.bg Бизнесът 2013. Предлагаме Ви поглед върху най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот на България и света.

С оглед на постепенния цялостен спад в цените на суровините, който започна още в началото на 2013 г., инвеститорите останаха със смесени чувства за бъдещо на сектора. Стоковият пазар често е критикуван за своята нестабилност и ширещи се спекулации. Въпреки това тези две пазарни характеристики често създават възможност за инвеститорите да заложат с голяма доза риск на бичи тренд, което обаче да се материализира впоследствие в щедра отплата.

Европейската и американската икономики показаха признаци на съживяване през предходната година. До голяма степен в тази графа може да попадне и Япония, макар че дългосрочният успех на кабинета на Шиндзо Абе продължава да бъде доста спорен. И въпреки че Китай забави растежа си, комбинацията от всички като цяло позитивни макроданни ще открива пред инвеститорите все по-добри перспективи за стоковите пазари.

Wall Street отчете силна 2013 г., което според мнозина постави основите на едно положително развитие в по-дългосрочен план. Американският капиталов пазар най-накрая се измъкна от спиралата на колебливостта, в която бе изпаднал след кризата от 2008 г. Това повлия позитивно и на цялата икономика, като инфлацията се ускори до 1,2%, а безработицата спадна до 5-годишно дъно от 7 на сто.

На Стария континент пазарът до голяма степен продължи да бъде в застой, въпреки че бе отчетен известен напредък в икономиката. Прогнозите са, че в течение на следващите 3 до 5 години еврозоната ще се радва на слаб, но стабилен растеж. Това ще върне в релси цялата европейска икономика, която запазва позициите си като вторият по големина пазар в света.

Не така обаче стояха нещата за Китай, който за поредна година забави растежа си до равнище около правителствената цел от 7,5 на сто. Въпреки впечатляващото покачване в сравнение със САЩ и Европа темпът бе драстично по-нисък в сравнение с постигнатите година по-рано 9,7%.

Важно уточнение, разбира се, е, че данните за разширяването на китайската икономика са предоставени от местното правителство. Управляващите в Пекин често са упреквани за неточността на статистическите си показания.

На фона на тенденциите в трите основни двигателя на глобалната икономиката бъдещето на световния стоков пазар продължава да бъде несигурно. Очакваното забавяне на Китай през следващите години ще доведе до спад в световното потребление на стоки. Същевременно обаче европейската и американската икономики, които в момента се развиват на сравнително бавни обороти, ще изискват повече стоки, за да стимулират разширяването си в течение на следващите няколко години.

Последна актуализация: 06:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още