Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Кой е виновен за намаляващия дял на трудовите доходи в БВП?

Това не са толкова глобализацията и слабите профсъюзи, колкото цикличността в икономиката и високотехнологичните продукти

Кой е виновен за намаляващия дял на трудовите доходи в БВП?

Снимка: gettyimages

Намаляващата сила на синдикатите и глобализацията често бяха обвинявани за снижаването на жизнения стандарт на милиони американци, но в крайна сметка те може да не са причинили толкова вреди, пише Джефри Барташ за MarketWatch.

Според ново изследване на McKinsey Global Institute най-големите виновници са цикличността в икономиката и приоритетът в инвестициите към високотехнологични активи като софтуера и роботите.

Делът на работниците в целия доход, създаден от икономиката на САЩ, се свива от десетилетия. От 65,4% от БВП малко след Втората световна война до дъно от 56,7% в края на 2016 г.

Спадът е особено остър от началото на века и се отразява сериозно на тези, които работят, за да си изкарват прехраната. Средният американски работник би печелил с 3 хил. долара повече годишно, ако делът на трудовите доходи в икономиката се бе запазил на нивото от 1998 г., показва изследването.

Тенденцията не е валидна само за САЩ. По-егалитарната Европа изпитва същия феномен. Делът на работниците в националния доход в Германия и Франция спадна до половинвековно дъно точно преди финансовата криза от 2008 г. Същата тенденция се наблюдава и в развиващите се икономики, макар и с по-нисък темп.

В масмедиите вината се стоварва върху глобализацията. Аргументът е, че компаниите изнасят производства в страни с по-ниски заплати като Китай, което оказват натиск върху американските работници да приемат по-ниски надници, за да задържат фирмите

Изследването на McKinsey открива, че глобализацията и упадъкът на профсъюзите играят само малка роля – едва една десета от намалението в дела на работниците от националния доход в САЩ се дължи на тях.

Повечето отрасли в съвременната щатска икономика – като търговията на дребно, здравеопазването и развлеченията – не са много изложени на конкуренцията от държави с по-ниски заплати. Човек, който се нуждае от финансов съвет или медицинска помощ няма да отиде при китайски брокер или бразилски доктор.

Тежко засегнати обаче бяха няколко важни индустрии, особено промишлеността, признават от McKinsey. Голяма част от производството се насочи към заводи без синдикати в южните щати или към Мексико.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Човечеството може да се приспособи към повишените морски нива