Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Кои са актуалните инвестиционни съвети?

Изберете компании, които се придържат към това, в което са добри, и се уверете, че разбирате колко дълг носят

Кои са актуалните инвестиционни съвети?

Снимка: Bloomberg

Твърди се, че Алберт Айнщайн е описал сложната лихва като осмото чудо на света. „Този, който я разбира, я печели; този, който не, я плаща“, се говори, че е казал той. Кой има нужда от единна теория, се пита на страниците на Financial Times Саймън Едилстен, съ-мениджър на Mid Wynd International Investment Trust и на Artemis Global Select Fund?

Днес всички живеем в сянката на натрупването. Сега оценяваме, че епидемията може да се развие бързо, ако всеки човек с вируса заразява поне още един. Такава е силата на натрупването, подобно на сложната лихва.

Повечето (благоразумни) инвестиции нямат същия темп на натрупване както при Covid-19. Те се нуждаят от жизненоважния елемент на времето. А това означава избор на компании, които ще устоят.

Още по темата

Ние сме изправени пред дълбока рецесия и висока безработица. Схемите за запазване на работните места и поддръжката на централните банки чрез евтини заеми няма да са вечни. С вдигането на блокажите ще видим кои компании имат силата отново да се изкачат нагоре и кои не. Ако не сте преглеждали инвестициите си напоследък, струва си да го направите скоро.

Най-старата компания в света, Kongo Gumi, основана в Япония през 578 г., може да даде няколко насоки как да идентифицираме дълготрайния бизнес. Компанията е построила будистки храмове. Кедърът, използван при строежа им, трябва непрекъснато да се подновява. Това е специализиран бизнес с регулярни доходи. Най-накрая той бе погълнат от голяма строителна компания през 2006 г., след като изпадна в несъстоятелност понеже ръководството пое големи дългове. Не бяха от полза и съмнителните инвестиции по време на балона при недвижими имоти през 80-те години.

Урокът? Изберете компании, които се придържат към това, в което са добри, и се уверете, че разбирате колко дълг носят. Това не е толкова лесно, колкото може би си мислите. Счетоводните стандарти са разработени главно, за да позволят на банките и други кредитори да оценят стабилността на дадена компания. Отчетите също помагат на инвеститорите в акции, но те могат да приемат различни интерпретация - особено ако инвестирате глобално, тъй като правилата и практиките се различават във всеки регион - и дългът може да приема различни форми. Ето някои неща, които трябва да вземете предвид в сегашната среда.

Вреди ли ви потокът от дълг?

Не забравяйте, че счетоводството представлява моментна снимка и обстоятелствата може да са се променили драстично. Трябва да направите корекции в отчетите от миналата година, за да прецените всяка слабост. Направете стрес-тестове на фундамента, като разгледате коефициента на оперативен паричен поток (печалбата плюс непаричните разходи, разделена на краткосрочните задължения). Това ви казва колко пъти една компания може да покрие текущите дългове с пари, генерирани в рамките на същия период. Ако е по-малко от един, тогава компанията се нуждае от повече капитал.

Дори ако съотношението е повече от единица, може да не сте в безопасност. Проверете текущото ниво на паричните задължения - лихвени плащания, задължения по лизинг (особено към търговци на дребно) и разходите за персонал (когато приключат схемите за подпомагане на работните места). Сравнете ги с кешовата печалба, която компанията вероятно има.

Помислете, например, дали фирмите, които бяха затворени, ще могат да отворят отново в обичайния си вид или дали социалното дистанциране ще ги направи нерентабилни. Вероятно ли е дългът на компанията да нараства рязко? Това очевидно изисква някои допускания, но става въпрос основно за здрав разум.

Този вид отношение към числата може да задейства алармени сигнали, които да ви предпазят от загуба на пари.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Тръмп се присъединява към Пекин в „демонтирането“ на демокрацията в Хонконг