Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Кои са прави за световния растеж през 2020 г. – пазарите или икономистите?

За тази година икономистите изглеждат очаквано мрачни, но ако тя донесе стабилност, може да се превърне в основа за по-добри времена занапред

Кои са прави за световния растеж през 2020 г. – пазарите или икономистите?

Снимка: Getty

Световната икономика започна 2020 г. с положителна нагласа вследствие на туита на Доналд Тръмп от края на миналата година, който сигнализираше, че американският президент е на път да подпише „първа фаза” на ограничена търговска сделка с Китай, пише Крис Джайлс за Financial Times.

Споразумението предполагаше, че годината може да избегне проклятието на 2019 г. за непрекъснато нарастващо търговско напрежение. Ако това стане, на 2020 г. ще й бъдат спестени нарастващите политически рискове и несигурност, което ще облагодетелства инвестициите и търговията на всички континенти.

Тази гледна точка подкрепяше финансовите пазари от началото на годината. Индексът MSCI за световните акции нарасна с около 3% през януари.

Цените на облигациите отразяват дори още по-оптимистично мислене. За разлика от миналата есен, безрисковите лихвени проценти по държавните облигации в САЩ вече не сигнализират за предстояща рецесия.

Този пазарен оптимизъм обаче все още не е убедил икономистите, които са специализирани в разглеждането на основните данни: те не очакват глобална рецесия през тази година, но и не са много по-позитивни по отношение на перспективите. Икономическите прогнози за 2020 г. сочат още една слаба година с малко или никакво подобрение спрямо предвижданията през есента.

Световната банка очаква, на базата на преобладаващите валутни курсове, ръстът на световния БВП да се ускори леко от десетгодишния минимум от 2,4% през 2019 г. до 2,5% през 2020 г.

Нещо по-добро би изисквало „трайно намаляване на несигурността в политиката“, според Джейла Пазарбашиоглу, вицепрезидент в Световната банка, отговарящ за устойчивия растеж.

По подобен начин в консултантската компания Oxford Economics глобалното очакване за 2020 г. е за „стабилно и невпечатляващо“ подобрение.

„Ограниченият свободен капацитет, нарастващият обем на световния дълг и повишените цени на активите вероятно ще намалят положителния импулс от действията на регулаторите“, смята Бен Мей, директор за глобалните макроикономически изследвания.

Джанет Хенри, главен глобален икономист на HSBC, заявява: „Въпреки че САЩ и Китай договориха първа фаза на търговската сделка ... несигурността относно техните взаимоотношения и нарастващото напрежение в Близкия Изток означава, че е малко вероятност световните инвестиции да скочат значително.“

Друг неудобен факт е, че тази година повечето от заглавията за глобалната икономика и нейните основни играчи вероятно ще са песимистични.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
5
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
След излагацията с предишната криза, дълго още няма да видим икономист-оптимист.

Още от Анализи
Остарелите счетоводни правила заблуждават инвеститорите