IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са трите големи риска пред глобалната икономика?

Brexit без сделка, нова дългова криза в Италия и търговската политика на Тръмп залпашват перспективите

18:02 | 14.07.19 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Във време, в което американските пазари на акции купонясват като за последно, глобалните пазари на облигации, както и действията на водещите централни банки, обрисуват съвсем различна картина. Те изглежда предупреждават, че Европа скоро може да претърпи сериозна криза във Великобритания и Италия, която да предизвика глобална икономическа рецесия.

Ще бъде добре за инвеститорите в акции, ако обърнат внимание на тези предупреждения, пише за MarketWatch Дезмънд Локмън, сътрудник в American Enterprise Institute, бивш служител на МВФ и главен стратег за развиващите се пазари в Salomon Smith Barney.

Ясен знак, че глобалните пазари на облигации са силно разтревожени за европейските икономически перспективи е фактът, че рекордните 5 трлн. долара (половината от европейските държавни ценни книжа) сега имат отрицателна доходност. Видим сигнал за опасенията на пазарите, че европейските проблеми могат да доведат до рецесия в САЩ пък е обърнатата крива на доходността в Америка (дългосрочните ДЦК носят по-малко от краткосрочните – бел. прев.) В миналото тя се е доказала като надежден индикатор за предстояща рецесия и рязък спад на индекса S&P 500.

Ясно е, че облигационните пазари и световните централни банки са чувствителни към икономическите рискове. Това, което ги безпокои толкова сега обаче е големият брой такива рискове, особено в Европа. Ако те се материализират, могат да дестабилизират както американската, така и глобалната икономика.

Най-непосредственият риск е Великобритания (петата икономика в света) да излезе от ЕС без сделка на 31 октомври (когато изтича крайният срок). Английската централна банка и Международният валутен фонд (МВФ) предупреждават, че това би могло да свие британската икономика с 5% в годината след Brexit. Имайки предвид колко важен търговски партньор е Великобритания за Европа, твърд Brexit неминуемо би имал значителни последици за европейската икономика, която вече е на ръба на рецесията.

Шансовете за твърд Brexit се увеличават от ангажимента на Борис Джонсън (който почти сигурно ще е следващият премиер на Обединеното кралство) да изведе страната от ЕС на 31 октомври със или без сделка. Джонсън пое този ангажимент, за да парира смъртното предизвикателство към Консервативната партия от страна на набиращата скорост партия „Brexit“ на Найджъл Фараж.

Както изглежда, единственото нещо, което може да спре твърдия Brexit би бил успешен вот на недоверие на правителството преди 31 октомври. Това обаче включва перспективата премиер да стане лидерът на Лейбъристката партия Джеръми Корбин, който не се приема добре от пазарите. Това може сериозно да подкопае инвеститорското доверие във Великобритания, особено ако той продължава да предлага същите икономически рецепти, които се провалиха гръмко през 60-те.

 

Последна актуализация: 05:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 3 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 4 години
Рекламата ти на северната *** наистина е неуместна. Това което всички вършат с роботи и компютри, ват.ниците вършат ръчно. Наистина жалко за хората. "Как отмечает издание, в отличие от американской лодки специального назначения Джимми Картер, которая использует дистанционно управляемые глубоководные аппараты для тех же целей, экипаж Лошарика действует, что называется, на месте. Схему разработали еще во времена СССР и она предполагает присутствие опытных специалистов максимально близко к заданной точке. То есть ту работу, которую у американцев выполняют роботы, на АС-31 делают люди. А это, как уже было сказано, установка датчиков и гидролокаторов и, возможно, повреждение кабелей американской системы SOSUS, которая следит за российскими подлодками."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 4 години
ценности и приоритети авва :))) ... оръжия с/у медицина :))) ... :https://***.bcm.edu/news/neurosurgery/second-sight-study-brings-sight-to-blind
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
Ето ти още едно безаналогово от редицата:Sina (Китай): Най-ужасното оръжие на Русия, което може да унищожи селище за 7 секундиhttps://bgr.news-front.info/2019/07/15/sina-kitaj-naj-uzhasnoto-orzhie-na-rusiya-koeto-mozhe-da-unishhozhi-selishhe-za-7-sekundi/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
Намери в Нет-а Нигерия със сняг как прай ръката на Люк Скайуокър.Имплант, искуствена ръка и тя се движи барабар с пръстите с мисъл.Аре леко със янките.Само *** би твърдял, че безаналоговите руски оръжия имат аналог!"Турският президент Реджеп Тайип Ердоган нарече в неделя споразумение с Русия за доставката на противовъздушни ракетни системи С-400 най-важното споразумение в съвременната история на страната, предават TACC и БТА."https://dnes.dir.bg/svyat/erdogan-nareche-sporazumenieto-za-c-400-nay-vazhnoto-v-savremennata-istoriya
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
айде пак започна с безаналоговите оръжейни системи :))) ... ходи за риба ден-два , подиша чист въздух и с нови сили на рубежа :))) ... я кажи са какво ново от матушката тия дни освен пожарите и аварийте ... щото чета тука едни изследователи заедно с два университета в уса-то успяли да възвърнат частично зрението на напълно незрящи хора с мозъчни импланти предаващи директно в мозъка видео изображение на околната среда ... и технологията е толкова успешна и резултатите обнадеждаващи , че се надяват в рамките на едно поколение да успеят да възвърнат зрението на функционално ниво ... а от нигерията със сняг , дето пише тука ивайложелязков , върл твой фен :))) , само новини за аварии , пожарища и нови безаналогови оръжия за "изпепеляване на врагът" ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 11
ABBA
преди 4 години
"6-ти американски флот не мое да припари, де има Кинжали, Калибри, C-500, C-400, Посейдони, Авангарди, Буревестници, Оникс-и, Бал-ове, Бастиони, Варшавянки, Бореи и сек'ва зла гадъ! "А най-злата гадъ - доказуемо: ЦИРКОН.Държи на повече от 1000 км. от брега гарантирано, що за минути има флот - неа флот.Не че и другите гадини не са толкоо зли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 6
ABBA
преди 4 години
За коректна методика де :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 6
ABBA
преди 4 години
Като сложиш и влошаване на качеството на храната, то печалба йок!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 10
ABBA
преди 4 години
6-ти американски флот не мое да припари, де има Кинжали, Калибри, C-500, C-400, Посейдони, Авангарди, Буревестници, Оникс-и, Бал-ове, Бастиони, Варшавянки, Бореи и сек'ва зла гадъ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 4
studioaa
преди 4 години
Реалната доходност от топ акциите на борсата в Ню Йорк от 1970 досега като се махне инфлацията е между 0.5 и 1.5%. Това, значи, че 1$ вложен през 1970г е станал малко над 2$ днес след половин век. Има различни псевдо-анализатори и пладжешки крадци и лъжци, които заблуждават, че тази доходност е била към 7-8%, но това е с фалшивите данни за инфлацията от 1-1.5%, който е нереално нисък. Реално цената на Big Mac се е удвоила за под 10 години в САЩ, а това значи инфлация от минимум 7% годишно за храните в този период.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още