IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой ще понесе вината за целия този ад?

77 милиона заразени, над 1,7 милиона мъртви, сринати икономики: коронавирусът е опустошителен, а експертите на СЗО искат да установят виновниците

14:16 | 30.12.20 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Едва преди малко повече от година централният китайски мегаполис Ухан вероятно беше известен извън Китай само на експертите по тази страна. Това се промени внезапно с избухването на коронавируса. Името на града завинаги ще бъде свързано с пандемията, както Чернобил и Фукушима са свързавани с ядрени бедствия, а Пърл Харбър - с ключов момент от Втората световна война.

При споменаването на името Ухан следващата мисъл е „вирус“. Това вероятно ще се засили и през следващите седмици, когато Ухан отново ще получи силно медийно отразяване. Тогава, след дълъг период на изчакване, се очаква в града да пристигне екип на Световната здравна организация, за да проучва началото на пандемията, пише WirtschaftsWoche.

Учените се впускат в деликатна мисия, тъй като темата е политически мотивирана.  На фона на повече от 77 милиона заразени хора и над 1,7 милиона смъртни случая по целия свят Пекин не иска да бъде изкупителната жертва, която в крайна сметка може да се наложи да компенсира други държави, както настоя президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Не е чудно, че китайското правителство работи усилено, за да контролира историите за разпространението на вируса, поне в собствената си страна. „Въпреки че Китай беше първата страна, която съобщи за коронавируса, това не означава непременно, че вирусът също произхожда от Китай“, казва говорителят на външното министерство на Китай Джао Лидзин.

Китайските дипломати често развиват друга теза: Ухан е първият град с голямо огнище, но със сигурност не е мястото на произход.

Наблюдателите не очакват бързи резултати от посещението на СЗО. След две седмици в китайска карантина експертите на организацията се надяват да могат да пътуват до мястото, където са налични най-солидните доказателства: до пазара на едро в Ухан, където миналия декември бяха докладвани първите заразени хора.

Вече има много индикации, че пазарът вероятно не е бил мястото на произход на патогена. Тъй като не всички първи случаи на заразата са били проследени до пазара в града. От пазара експертите на СЗО искат да се върнат назад във времето. Но има съмнения, че народната република ще предоставя с охота доказателства за вируса.

Поради леките симптоми ще бъде „трудно, ако не и невъзможно" да се идентифицира първият заразен, т.е. „нулевият пациент", твърдят от СЗО. Трябва да се потвърди, че първоначалният домакин е прилеп. След това трябва да се провери от кой вид е, къде се среща и дали друго месо е участвало като междинен гостоприемник. Ще доведе ли пътеката до южнокитайска пещера или, както се надява Пекин, до чужбина?

Пекин предпочита да не оставя нищо на случайността. Държавните медии от месеци при всяка възможност пишат за съобщения за възможни зарази със Sars-CoV-2 в други страни - преди първите случаи да бъдат открити в Ухан в началото на декември 2019 г.

Следи от вируса са открити и върху внесени дълбокозамразени стоки. Оспорва се дали тези следи са достатъчни за заразяване. Независимо от това  партийният орган People's Daily пише, позовавайки се на „всички налични доказателства“, че вината може да се търси във „веригите замразени храни“. И пише уверено: „Covid-19 не започна в Ухан“.

Китайската машина за пропаганда и цензура работеше на пълни обороти в разгара на кризата през пролетта, както наскоро разкри New York Times. Смъртта на 34-годишния д-р Ли Уънлян, който предупреди за огнището, но беше принуден да не разпространява „слуховете", предизвика ужас по онова време, след като самата тя бе причинена от Covid.

Китайската цензура възприема възмущението от смъртта му като „безпрецедентно предизвикателство", както твърдят вътрешни партийни документи, цитирани от New York Times. В обществото има опасения за „ефекта на пеперудата“. Ето защо цензорите се заеха да потискат неприятните новини. В крайна сметка наративът отново се промени и доктор Ли беше приветстван от държавните медии като герой.

След като първоначално Ли бе представен като „лъжец и подбудител на безпокойство", след смъртта му настъпи пълен обрат: националистическият всекидневник Global Times похвали проявените от д-р Ли Уънлян „професионализъм и внимание по отношение на една застрашителна епидемия". А Националната надзорна комисия (нова антикорупционна служба) разпореди „независимо проучване на всички въпроси, свързани с доктор Ли, поставени от населението". В лицето на д-р Ли Уънлян потребителите в мрежата виждат смел национален герой, който не се оставя да бъде сплашен от ръководството и казва истината. Някои започнаха и кампания под мотото „Искаме свобода на мненията". Този вид форуми обаче набързо бяха закрити.

Германският вирусолог Александър Кекуле вече усети колко важно е за Китай да представи на хората своя собствена версия на това, което се е случило. Преди няколко седмици той бе цитиран от китайските държавни медии, че „Ухан не е отправна точка за пандемията". При това експертът посочи, че произходът е от Китай и че мутацията на вируса, открит в Италия, се е разпространила по целия свят. В Twitter Кекуле даде да се разбере: „Пандемията на коронавируса започна в Китай, а в началото властите дори може са пробвали да прикриват огнището“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
"совите не са това което са "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 0
serafima
преди 3 години
Вина обикновено се търси, когато някаква беда свърши. Тук не се вижда края на този ад. Как ще се "калкулира" вината тогава? А имам чувството, че нещата не са както ни ги натрапват и внушават. Тепърва ще разбираме още факти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 2
julian12
преди 3 години
Крадеца вика дръжте крадеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
Много удачно сравнение с Пърл Харбър ... браво , господин Попов ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
Grosss
преди 3 години
Странно е защото епидемията избухва март в края на сезона а тези двамата бармани най-вероятно през целият сезон са бачкали там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
Grosss
преди 3 години
В Европа това нещо започна в два ски курорта в Австрия Ишгъл и Зьолден.Стигнали са до първоизточниците и те не са китайци а двама германскибармани.Странно а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
evlogi
преди 3 години
Аз съм готов да понеса вината срещу разумна компенсация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
cyclop
преди 3 години
ОСНОВЕН, ПЪРВОСТЕПЕНЕН ВИНОВНИК е СЗО. Бих казал, в ролята, която имат, над2/3 от вината за всички негативни последствия. Помните ли: Не затваряйте границите с Китай; Не спирайте полетите от Китай; вирусът не се предава на хора; не носете маски; не е пандемия; и тн... Нещата бяха десетки. НАСТОЙЧИВИ, ПОГРЕШНИ СЪВЕТИ, които ДИРЕКТНО ДОНЕСОХА ДО МАКСИМАЛНО РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА ВИРУСА ПО ЦЯЛАТА ПЛАНЕТА. Готово, СЗО, свърших ви работата, открих виновника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 6
penman
преди 3 години
***, по-***, най-***! Не са малко за съжаление подобните на теб в България, затова никога няма да стигнем примерно германците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
studioaa
преди 3 години
За какъв ад говорите? 1.7 милиона жертви е нищожна бройка на фона на световно население от 8 милиарда души... Дори най-обикновеният грип взема между 300 хил. и 1 милион жертви годишно... Жертвите на коронавируса са абсолютно нищожен брой в сравнени с тези на ракови и сърдечно-съдови заболявания и дори мога смело да твърдя, че жертвите на мерките срещу коронавируса са поне 5 пъти повече от тези на самия "страшен" вирус... Коронакризата е една колосална фалшива тревога, създадена умишено със съвсем друга цел, която няма нищо общо с спасяване на кой да е живот... И да не говорим, че даже лекарите от CDC признават, че едва 5-6% от приписаните жертви на коронавируса действително са убити от него,а не са убити от друго след като са дали положителен тест...За мен е нужно създаването на специален военен трибунал подобен на този на Нюрнбергския процес, пред който да се изправят престъпните правителства и представителите на НОЩ, за безумните им действия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още