IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой ще спечели битката за талантите?

Китай агресивно се бори за най-добрите умове и в бъдеще ще има все повече успехи, прогнозират експерти

11:33 | 07.05.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Компаниите ще се съревновават за все по-малко добре квалифицирани кадри. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Компаниите ще се съревновават за все по-малко добре квалифицирани кадри. Снимка: Ройтерс

Най-скорошната атака се състоя преди няколко дни, една сутрин през април, на втория етаж на Swissôtel в Пекин. В Grand Ballroom, зала с тежки килими и каменни колони. Там среща си дават някои от най-важните компании в страната. Компютърни фирми, производители на автомобили, машиностроители. Икономическите гиганти на Китай.

Зад вратите на Grand Ballroom концерните преследват една обща цел - те възнамеряват да наемат нови служители. Този луксозен хотел в сърцето на китайската столица им се струва може би най-подходящото място за създаване на трудова борса, защото в края на краищата те трябва да впечатлят една много специална аудитория. Управителите на отделите по човешките ресурси търсят висококвалифицирани чужденци. Топ таланти, които искат да „откраднат“ от своите конкуренти от Европа и Америка.

Китай агресивно се бори за най-добрите умове и в бъдеще ще има все повече и повече успехи с това, прогнозират експерти. „Народната република наскоро спомена за тази тема дори в своя план за петилетката", казва Курт Фоглер-Лудвиг, главен изпълнителен директор на компанията за анализи Economix, цитиран от германския Die Welt.

САЩ и ЕС, от друга страна, са заплашени от това да загубят битката за най-добрите сред най-добрите. Не днес, не веднага. Но след две или три десетилетия. Тогава, така предполагат специалистите по пазара на труда, конкуренцията в световен мащаб ще бъде за ресурса „човек“.

„Китай схвана това отдавна и се готви за това време“, признава и Клаус Е. Цимерман, директор на Института за бъдещето на труда в Бон. „Политиката по талантите" на страната, т. нар. Talent-Policy, е майсторска. „Европа, обаче, тепърва трябва да се събуди". Пазарът на труда на бъдещето ще изправи индустриализираните държави пред големи предизвикателства. Но дали те имат стратегия за това? "По-скоро не", казва Цимерман.

Ако липсата на планове и идеи продължи, последствията могат да бъдат фатални. Особено германската федерална статистическа служба чертае мрачна прогноза. Ведомството очаква, че броят на германците в трудоспособна възраст, тоест между 20 и 64 години, ще се свие от 49 млн. души през 2013 г. до 34 млн. през 2060-та.

Така ще се отвори дупка от 15 милиона души. Републиката ще загуби близо една трета от своите служители, работници и самостоятелно заети лица. „Проблемът е двоен", казва експертът по пазара на труда Фоглер-Лудвиг. „Не само ще отпаднат милиони служители, но в същото време и също толкова потребители. Ръстът на брутния вътрешен продукт може да бъде натиснат двояко".

Вина за това има и едно нещастно съвпадение – на две тенденции, които са драматични сами по себе си. Първо, коефициент на раждаемост пада на много ниско ниво, в момента той е 1,4 деца на една жена. Населението продължава да се свива - а с него и броят на заетите лица.

От друга страна – свива се и имиграцията. В момента Германия привлича всяка година около 300 000 чужденци, но през 2050 г. този брой може да се свие до 50 хиляди, изчислява Economix. Броят от 300 000 трябва да се задържи чрез „активна политика за набиране", казва Фоглер-Лудвиг. Това обаче изглежда утопична идея - най-вече заради демографските промени в други части на света, в Азия, например. Резултатът: до 2030 г. светът ще е заплашен от недостиг на глобална работна сила.

Твърде много раждания и твърде малко емигранти. Това е миксът, с който не само Германия, но и Европа, ще се сблъска. В Китай обаче политиката за „едно дете в семейството“ също ще е с негативни последици, казва Цимерман, който е хоноруван професор в Пекинския университет. Вероятно и в Китай, който отдавна вече не е ресурсната банка за работници на света, ще има липса на работна сила.

Борси за работни места, като тази в пекинския Swissôtel, трябва да помогнат на страната в това направление. В допълнение и фирмите се обръщат към местните университети и наблюдават студентския обмен от Европа и Америка, но също и от Африка и от собствените си съседи. „Съвсем целенасочено Китай се стреми да отмъкне таланти от развиващите се страни", казва Цимерман. За Европа той е скептично настроен. „Китай може да изглежда затворен, но в областта на науката има голяма откритост".

В това направление Европа трябва да положи повече усилия, сигурен е Цимерман. „Ние трябва по-активно да привличаме високообразованите имигранти". В допълнение Старият континент следва да образова по-добре нискоквалифицираните служители, за да запълни създадената празнина, когато професионалистите мигрират към Далечния Изток.

Въпреки това ще има не само по-малко работници, но също така и по-малко работни места. Повечето места в промишлените и занаятчийските професии ще отмрат, показва анализ на Economix. Почти 800 000 ще изчезнат до 2030 г. В административните и техническите професии през следващите 15 години ще отпаднат 680 000 места само в Германия.

Въпреки това обаче няма да се стигне до „края на работата“, както прокламира преди 20 години икономистът и социолог Джереми Рифкин.

„Изправени сме не пред края на работата, а пред устойчиво оптимизиране на човешкия капитал, който е решаващ фактор за бъдещия растеж", пояснява Фоглер-Лудвиг. А битката за този фактор вече е започнала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 1
khao
преди 8 години
4 дневна раб седмица е малко проблемно да наредиш смените, но виж 6часов раб ден като за началото е добра стъпка.....по темата... винаги съм се чудел що се води тази битка за таланти от чужбина, вместо да си ги правят сами с добро образование... ама кво разбирам аз
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
продължение на коментар 1 Преди време икон.отдел в ООН предложи 4-дневна раб.седмица което е вярно но е за накрая и очаквах от такава институция нещо по-задълбочено Много мога да обяснявам за финансовите пирамиди(кражби) но Хората трябва да знаят ,че идват 3 планетарни катастрофи и може да се избегнат ако се вземат мерки веднага и правилните - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/09/16/otvoreno-pismo.1148972 Готов съм да застана пред всички академии на науките ,експерти и NASA за да обясня подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231,и съм описал основните стратегии https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558 Идеята ми е да информирам повече хора а те още хора като геометрична прогресия за да има силно гражд.общество за да вземем мерки ,и натискаме държ.власти да действат правилно за да избегнем катастрофите и за финансовата трябва да се обясни подробно- https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Джон Мейнард Кейнс около 1933год. прогнозира ,че 2030год. хората ще работят по 20 часа седмично поради техн.прогрес и т.н. Нещата са прости но ''те'' ги правят сложни за да прикрият кражбите които правеха през банки ,инфлация и т.н. методи описани прекрасно в филма - http://***.dokumentalni.com/?p=985 ,и професора също обяснява добре как Бернарке и Грийнспан като шефове на ФЕД са отказали да контролират и спрат измамата - https://***.youtube.com/watch?v=-FRvpsBL6Vs&feature=youtu.beХубава статия за Вътрешна афера http://e-vestnik.bg/20501/hishtnicheska-natsiya/ Преди време икономически
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още