Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Кой термин е по-правилен - „климатични промени” или „глобално затопляне”?

Вторият намира по-добър отклик сред обществеността, като предполага сериозен проблем и създава полезно чувство за неотложност

Кой термин е по-правилен - „климатични промени” или „глобално затопляне”?

Снимка: Getty

Научният термин "климатични промени" е несъвършен. Той звучи като нещо, създадено от комисия, и е трудно да бъде схванат като криза, когато чуваме учени да говорят за ледникови периоди и други естествени промени в климата, случващи се през цялата земна история. „Глобално затопляне“ обаче е нещо, от което хората се притесняват от години. То е по същество друг термин за същото явление, но изразява планетарна опасност, пише Фей Флем за Bloomberg.

Има достатъчно доказателства, че глобалното затопляне ускорява яростните пожари, бушуващи в Южна Австралия, но когато го наричаме „климатични промени“, неучените може да се зачудят каква е връзката и как би могло да бъде предотвратено. Когато обаче го наречете „глобално затопляне“, е интуитивно лесно да се разбере, че ако светът като цяло се затопля, някои горещи места ще станат още по-горещи и в крайна сметка дадени области, като Южна Австралия, ще се окажат в пламъци.

Още по темата
Въпреки това никой не говори за глобално затопляне в наши дни.

Понякога учените твърдят, че „климатичните промени“ са по-точен термин, обхващащ по-широк спектър от явления. Това е добре за климатолозите, които общуват помежду си, но терминът е твърде широк, за да въздейства на обикновения човек. Това е проблем, защото бъдещето зависи от не-учени, които мобилизират политическата воля, за да направят нещо по въпроса.

През 2014 г. изследователи от университета Джордж Мейсън и този в Йейл анкетират 1 657 американци по отношение на двата термина и установяват, че много хора са загрижени за глобалното затопляне, докато малцина са притеснени от климатичните промени. Последният термин кара хората да се чувстват неангажирани и объркани относно това, което би трябвало изразът да означава. 

Все пак, глобалното затопляне научно правилен термин ли е? Учените признаха преди един век, че на 93 милиона мили от слънцето нашата планета би замръзнала до екватора, ако не са определени компоненти в атмосферата ни, които задържат топлината - особено въглеродния диоксид.

Към началото на 20 век учените прогнозираха, че изгарянето на въглища ще увеличи количеството въглероден диоксид в атмосферата, което от своя страна ще доведе до по-топла планета. Сега тези предвиждания се сбъдват. Както показват все по-чувствителните измервания, общият въглероден диоксид в атмосферата се е увеличил с повече от 45%, като температурите в нашата атмосфера и океани са се повишили, както се очакваше.

Как тогава терминът "климатични промени" доминира над по-описателния си предшественик? Някои новинарски организации посочват тайно мемо от съветника на Джордж Буш-младши Франк Лунц. В него Лунц предлага да се избягва терминът "глобално затопляне", защото той може да изплаши хората.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (23)

   1| 2| 3    
0
 
0
 
23
преди 4 месеца
от глобалното оглупяване няма спасение
4
 
4
 
22
khao до: Hahoto
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
абе така говорехте и за оловото и за фреона ... и там отричахте, и там изкавахте платени учени, историята помни много случаи, добре че никой не ви послуша и сега сме по здрави .... и за това ще е така! Твоето мнение няма значение. Друг тип хора карат света да се върти, ти само се возиш .... и докато се возиш, не говори с водача ! ... Пречиш!
2
 
1
 
21
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Глобално иззпростяване ... но спокойно, природата има механизми да отстранява ненужните видове!
6
 
4
 
20
преди 5 месеца
мамоу тоз nедал преписвача напрао е луд, оня ден ебacи снега не моат излезат от кoтopата там че беше натрупало и е студ до немай къде, тоя невръстеника пак се изcpaл на метеното с "глобално затопляне и климатичните промени" дет е -6 у панелката напрао ако nyкне некой от студ нема се размирише .... :)) Нeщacтници, шо не си спрете парното и после да ceрете с тия бълвoчи ?!? .....
6
 
4
 
19
zelka007 до: Hahoto
преди 5 месеца
хаха ... какво връщане на атомната енергия - 81% от германците НЕ ИСКАТ ядрена енергетика ... и къде го четеш , щото в handelsblatt няма материал с такова заглавие ...

Още от Анализи
„Облагай и харчи” е новата икономическа мантра