Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Колко близо е Северна Корея до удар по САЩ?

Досега нищо не подсказва, че страната вече е тествала оръжие на принципа на ядрения синтез

Колко близо е Северна Корея до удар по САЩ?

Снимка: Ройтерс

Изстрелването на балистична ракета на 28 юли с обсег до градове на американското западно крайбрежие предостави ново смразяващо доказателство за бързината, с която Северна Корея развива способностите си, които според Доналд Тръмп тя никога нямало да притежава. То последва тест с подобна двустепенна ракета Hwasong-14 на 4 юли.

И двете бяха с праволинейна траектория, изстреляни право нагоре, вместо да следват земната извивка. Въз основа на курса и времето на летене анализатори смятат, че първата ракета би имала нормален обхват на траекторията от 7500 км, докато втората, която летя 47 минути и достигна височина от 3700 км, би имала обхват до 10 000 км, носейки бойна глава с тегло до 650 кг, пише в свой анализ The Economist.

Твърде рано е обаче да се твърди, че Северна Корея е на прага да застраши, да речем, Лос Анджелис с междуконтинентална балистична ракета (МБР). За да го направи, тя трябва да произведе достатъчно компактна и лека бойна глава, за да бъде монтирана на конусовидния нос на ракетата.

Експерти като Джефри Люис от центъра James Martin за проучване на неразпространението на оръжията в Калифорния смятат, че Северна Корея вече може да въоръжи своите ракети с малък и среден обсег с ядрена бойна глава, произведена на принципа на ядрения разпад, с мощ около 20 килотона или колкото хвърлената над Нагасаки атомна бомба. Досега обаче нищо не подсказва, че вече е тествала оръжие на принципа на ядрения синтез (термоядрена бомба), въпреки твърденията на лидера ѝ Ким Чен-ун, че го е направила.

Но вече работи върху технологията. Тя може да го демонстрира или поне да добави термоядрен елемент за увеличаване на мощта, когато извърши 6-ия си ядрен опит, може би преди края на годината.

Термоядрена бойна глава, достатъчно малка, за да бъде носена от Hwasong-14, може с лекота да придобие мощ от 300 килотона, достатъчни да унищожат район над 70 кв. км.

Освен това съществува скептицизъм, че Северна Корея вече е произвела устройство за многократна употреба, което защитава бойната глава при полета ѝ през атмосферата на Земята със скоростта на МБР. При анализа на последния тест Майкъл Елеман от Международния институт за стратегически проучвания е прегледал видео от метеорологична камера в Хокайдо, Япония, която е заснела блестящо устройство при връщането му към Земята. При навлизането в атмосферата то започва да отделя „малки блестящи предмети“ и „гореща пара“, преди да потъмнее и да изчезне.


Последни новини

Коментари (17)

   1| 2    
1
 
0
 
17
nobel до: nobel
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
ВЕДНАГА след войната американците стават първи приятели и на ... Германия. План Маршъл, икономическо възстановяване - нали всички сме чували това. Та въпросът ми е Кой на Кого е враг? И защо.
1
 
1
 
16
nobel до: nobel
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
А най-странното от всичко е, че след войната Япония и Съединените щати стават първи приятели и незаменими икономически партньори. И това ВЪПРЕКИ двете атомни бомби.
1
 
1
 
15
nobel до: nobel
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
След като не успява с Хитлер на Рузвелт му остава само един шанс - Япония. Япония никога не е имала намерение да напада Съединените щати и всъщност тя никога не го прави. Единственият начин нещо да изглежда поне що-годе като нападение е бил Пърл Харбър и военната база на тихоокеанския флот на Щатите в това пристанище. За какво им е трябвало на японците да го атакуват и да харчат хиляди ресурси само за да стигнат до там науката мълчи. Още повече, че те го бомбардират и си тръгват - даже не си правят труда да го превземат.
0
 
0
 
14
nobel до: nobel
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Желанието на Рузвелт да се включи във войната е било толкова силно, че той е провокирал всички наред да го нападнат. С германците не му се получава, защото те имат печалният опит от Първата световна, когато потопяват Лузитания. Лузитания е пътнически кораб, който е плавал между Европа и Америка и е возел пътници. Но едновременно с това е бил използван и като военен транспорт за превоз на оръжие, а пътниците са били просто жив щит. Тази подла стратегия нервира германците и те започват да пишат обяви във всички английски и американски вестнеци, че ще потопят този кораб и пътниците да не се качват на него. Но въпреки всички предупреждения глупаци да си рискуват живота са се намирали. В края на краищата германците все пак потопяват този кораб, но това им струва много скъпо - включването И на Щатите във войната.
0
 
1
 
13
nobel до: nobel
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Доказателство за това е, че филмът на Чарли Чаплин "Великият диктатор" е бил ЗАБРАНЕН за гледане в Америка, а по-късно и самият Чаплин е бил изгонен от Щатите за - познай какво - "антиамериканска дейност". Само защото е искал да се отвори втори фронт срещу Хитлер. Решението за това на чия страна ще се бият американците е било взето по много странен начин, защото никой не е вярвал, че Щатите ще ПОМАГАТ, при това с всички сили не на друг, а на КОМУНИСТИТЕ от СССР.

Още от Анализи
Главоболията на НАТО през 2017 г.: Тръмп и Русия