IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко голямо е влиянието на Русия в Босна и Херцеговина?

Москва иска на всяка цена да предотврати присъединяването на страната към НАТО и ЕС

09:07 | 07.02.21 г.
<p>
	Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров. Снимка: архив Ройтерс

През декември 2020 г. руският външен министър Сергей Лавров беше публично унизен от двама членове на тристранното председателство на Босна и Херцеговина - представителя на Босна и Херцеговина Шефик Джаферович и неговия хърватски колега Желко Комшич.

Това е жест, който за пореден път разкрива неприятните отношения между бошняшко-хърватската федерация и Република Сръбска - двете образувания, съставляващи Босна и Херцеговина, и отново поставя под въпрос руското влияние в региона, пише онлайн изданието Emerging Europe.

Официалната причина, поради която двамата членове на председателството са се отказали от планирана среща с Лавров, e защото преди това той се е срещнал със сръбския член и председател Милорад Додик. По време на срещата им не е имало отличителни знаци на държавата Босна и Херцеговина.

Ройф Байрович, съпредседател на Алианса между САЩ и Европа и бивш министър на енергетиката на Федерация Босна и Херцеговина, казва пред Emerging Europe, че това е унизително за страната. „Господин Лавров очевидно е преценил мощта на Русия в политиката на Босна и Херцеговина. Господин Комшич и господин Джаферович щяха да претърпят политическо поражение, ако не бяха отговорили по някакъв начин“, коментира той

Русия със сигурност не остана доволна от ситуацията. Случайно или не, руският държавен енергиен гигант „Газпром“ намали доставките си на природен газ за Босна и Херцеговина с 50 процента. Нормалното снабдяване беше възобновено ден по-късно, оставяйки някои коментатори да се чудят дали всичко е било недоразумение или Русия наистина е изпратила послание.

„Това беше представено като технически проблем, но знаем, че Русия често използва газа като политическо оръжие“, казва Адмир Чавалич, икономически анализатор, базиран в Босна.

По-дълбоки проблеми

Д-р Зияд Бечирович, директор на Международния институт за близкоизточни и балкански изследвания (IFIMES), казва, че има по-дълбоки проблеми. Един от тях е Русия, която блокира подкрепяната от ООН резолюция, която би признала избиването на 8000 мъже и момчета в Сребреница като геноцид.

„Русия не проявява интерес към изграждане на отношения с Босна и Херцеговина и вместо това се фокусира върху Република Сръбска“, казва Бечирович.

Връзка или не, Русия въпреки това е инвестирала значителна сума пари в Босна и Херцеговина. Според данни на Агенцията за насърчаване на чуждестранните инвестиции в страната най-големият приток на преки чуждестранни инвеститори идва от Русия през 2018 и 2019 г. Тези инвестиции обаче са със специфична структура и са концентрирани до голяма степен в енергийния сектор.

Последна актуализация: 07:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още