IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко много може да поскъпне петролът?

Банките и трейдърите вече говорят за цена на Брент от 100 долара за барел, но пазарната действителност остава далече от подобни очаквания

22:00 | 26.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Ревизиите на цените на петрола започнаха предпазливо: някои банки споделиха, че очакват цената на бенчмарка Брент да достигне средна годишна стойност от 65 долара за барел, докато други подходиха значително по-смело.

Само преди няколко месеца тези прогнози звучаха доста оптимистично за страничните наблюдатели, като се има предвид бавното разпространение на ваксините срещу Covid-19, продължителното пренасищане на петролните пазари и появата на новите варианти на коронавирус в различни части на света, пише Ирина Слав за Oilprice.

Сега банките и трейдърите говорят за цена на Брент от 100 долара за барел. Разбира се, основна причина за това е спадът в производството на петрол в САЩ, причинен от рязкото застудяване в Тексас по-рано този месец. Свитият добив се оказа по-значителен от спада в производството, предизвикано от пандемията през 2020 г., като ще отнеме време преди сондажната дейност да се възстанови, ако това изобщо се случи. 

И все пак търсенето също се възстановява стабилно на някои ключови пазари, най-вече в Китай. Това възстановяване до голяма степен компенсира по-бавния темп на растеж при търсенето на петрол в САЩ и Европа.

Икономическите стимули също играят важна роля тук. Трилиони долари биват инжектирани в бизнеса и домакинствата с надеждата, че това ще помогне да се върне икономиката по пътя ѝ на растеж по-скоро. Ревизиите на прогнозите за цените на петрола бързо отразиха оптимизма след предложението на президента Джо Байдън за пакета от стимули в размер на 1,9 трилиона долара.

Помощният пакет все още се обсъжда в Конгреса и може да бъде редуциран, но що се отнася до петрола, той вече е свършил своята работа.

Банките, Федералният резерв и Министерството на финансите на САЩ очакват бързо икономическо възстановяване, подкрепено от новите стимули, а бързото възстановяване неизменно включва и възстановяването на търсенето на петрол, тъй като хората започват да пътуват повече.

В този контекст изобщо не е изненадващо, че по-рано тази седмица Bank of America, Socar Trading и Energy Aspects заявиха, че цената на Брент може да нарасне до 100 долара за барел през следващите две години. Според Socar Trading Брент може да поскъпне до лятото до 80 долара за барел. Тъй като предлагането остава ограничено, цената на сорта може да се повиши до 100 долара за барел, заяви главният търговски директор на азербайджанската компания Хаял Ахмадзада пред Bloomberg.

Разбира се, очакванията за възстановяване на търсенето тепърва ще трябва да бъдат потвърдени или опровергани извън Китай, като възниква въпросът за допълнителните барели, които скоро ще дойдат от Саудитска Арабия, може би и от Русия и вероятно Иран. Тъй като производството в САЩ все още се намира в депресия, включването на допълнително предлагане от тези страни може да не повлияе веднага на цените. Но няколко милиона барела дневно повече със сигурност ще окажат известен натиск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още