IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко струват новите 5 акции в европейския топ борсов индекс?

Ребалансирането на Euro Stoxx 50 следва възхода на технологичните компании

16:49 | 11.09.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Christophe Morin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Това си беше едно малко земетресение на капиталовия пазар: В лицето на BBVA и Société Générale две големи банки изчезват от Euro Stoxx 50, индексът на най-важните акции, деноминирани в евро. Освен това и големи телекомуникационни компании, Orange и Telefónica, трябва да се сбогуват на 21 септември с индекса. Елиминирана е и германската Fresenius. Решаващият фактор за смяната е пазарната стойност на фрий флоут акциите.

В лицето на Adyen и Prosus в бенчмарка влизат две нови нидерландски технологични компании. Adyen е специализирана в платежните операции, а Prosus е холдингова компания, която има международни дялове в други технологични компании.

Друго интересно допълнение е финландската Kone. Тя е специализирана в производството на асансьори, ескалатори и подобни продукти, като автоматични врати - което я прави класическа индустриална група. Освен това в топ индекса влизат производителят на спиртни напитки Pernod Ricard и германската жилищна група Vonoviа.

Изводът е, че преструктурирането отразява основните тенденции, които се очертават от дълго време. Финансовият сектор, който се разширяваше все повече и повече от началото на хилядолетието, изглежда губи значение. Може би не случайно големият инвеститор Уорън Бъфет също намалява значителното си участие във финансовата индустрия на САЩ.

Оставащите в Euro Stoxx 50 банки са Intesa, ING, BNP и Santander. Германия е представена в индекса със застрахователните групи Allianz и Münchener Rück, както и с Deutsche Börse, но с нито една банка.

Както и в САЩ, от друга страна, технологичните стойности придобиват все по-голямо значениеи в Европа. Ернст Конрад, управляващ директор в Eyb & Wallwitz Vermögensmanagement, казва: „Това означава, че Euro Stoxx 50 се движи малко в посока на американския S&P 500”. В по-широкия американски индекс технологичните акции имат тежест от 28%, а финансовите книжа - само 10%. При Euro Stoxx 50, от друга страна, досега технологичните и финансовите акции си делят по 14%.

Конрад намира възхода на Adyen за особено вълнуващ. „Ние казахме още преди да рухне Wirecard, че Adyen е прозрачен и уважаван вариант на Wirecard. Wirecard отчиташе три пъти по-висок марж от този на Adyen, нещо не беше наред”.

Промоцията на Vonovia също е сигнал: недвижимите имоти придобиват все по-голямо значение. В Германия къщите все още не са поскъпнали толкова, колкото в някои други страни, но са увеличили значително цените си. В същото време с фокуса си върху наемите Vonovia е много германска компания - в други държави хората са склонни да живеят в собствения си дом. Конрад казва: „Много частни инвеститори откриха акциите на компаниите за недвижими имоти като алтернатива на фондовете за недвижими имоти, които някога бяха толкова популярни. Разбира се, това е свързано с по-висок риск за курса”.

В Stoxx Europe 50, който включва и европейски гиганти извън еврозоната, Adyen измества Santander. Това също потвърждава тенденцията: Fintech вместо чисто банкиране.

Последна актуализация: 03:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
Не знаех, че 2.4% дивидентна доходност е "солидна" - и то 2.4%, преди смазващият френски данък от 30%. Р/Е 40 си е бая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още