IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компаниите трябва да поставят обществения интерес на първо място

Те трябва да допринасят с това, което могат, излизайки от кризата със солидна обществена репутация, доверие на служителите и силна финансова основа

19:30 | 17.04.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Във време на криза какво дължи бизнесът на обществото? И какво може правителството да изиска от компаниите да направят? Ако кризата е достатъчно дълбока, отговорът на втория въпрос е: почти всичко, пише Робърт Армстронг за Financial Times.

В своето обръщение за състоянието на съюза през 1942 г. президентът на САЩ Франклин Рузвелт обяви, че „първостепенното значение на въоръжаването“ е нужно за победата във Втората световна война. През нея година той нареди произвеждането на 60 000 самолета, 45 000 танка, 20 000 зенитни оръдия и 6 милиона тона товарен корабен капацитет. За да постигне на тези цели, Службата за управление на производството забрани сглобяването на леки автомобили, отклонявайки целия капацитет на Детройт за военни нужди.

При пандемията от коронавирус исканията на американското правителство са по-леки, но по-малко предвидими. Миналия месец президентът Доналд Тръмп подписа меморандум, с който нарежда на General Motors да „приеме, изпълнява и дава приоритет на федералните договори за обдишватели". В меморандума се казва, че GM е „губила време“, а Тръмп туитна, че „винаги е било сложно“ с изпълнителния директор Мери Бара. Подобно мемо инструктира секретаря по вътрешната сигурност да „използва каквато и да е власт“, ​​за да осигури маски за лице от производителя 3M. То дойде, след като Тръмп каза, че 3M „ще плати адска цена", ако не даде приоритет на американските потребители.

И двете компании бързо постигнаха споразумения с администрацията. Завод на GM скоро ще започне да пуска обдишватели, а 3M се съгласи да изпрати около 166 милиона маски в САЩ от фабриките си в чужбина. Не винаги може да е толкова лесно обаче.

Намираме се в момент на предпазлив оптимизъм относно траекторията на вируса. Но най-лошият сценарий, при който неколкократни вълни парализират американската икономика за още шест месеца или повече, все още може да се реализира. В този случай федералното правителство ще поиска още повече от много компании.

Тогава най-големият риск ще дойде не от избухванията на Тръмп в Twitter, а от липсата на институционални структури. Рузвелт въведе системи, които филтрираха изпълнителната воля чрез агенции, бордове и Конгреса. Бизнес ръководителите не бяха просто консултирани. Те поведоха усилията. Първият председател на Службата за управление на производството беше бившият президент на GM Уилиъм Кнудсен.

Бързото развитие на коронавируса направи трудно изграждането на такъв тип структура. Това може да се промени с времето, но засега Тръмп държи здраво властта. Неговата работна група относно веригата за доставки се управлява от адмирал от ВМС, а не от бизнес лидер, като дава и ключова роля на зетя на президента, Джаред Къшнър.

Последна актуализация: 11:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
Petar2015
преди 3 години
Е в крайна сметка стигнаха до извода - че капитализмът и демокрацията имат курусри не вършат работа. Плановата икономика и едноличните решения обаче вършат.Може би ще станем свидетели на нова система - "командно-изолационен-национализъм"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Че Атила, вандалите и османлиите не са затворили църквите, това се знае добре. Приск Тракийски минавайки през Ниш (древния Наисос, Naisos) описва местните църкви, в които имало болни. Ах, как хуните не били ги докосвали, явно от щаба им съобщили, че са заразно преносими. Челите блажени Августин с риск да обидя някого, защото не са много, също така знаят , че готите не са докоснали никой, който е пребивавал в църквата по време на превземането на Рим. Е, да кажа не са докоснали никой, наистина е може би прекалено, отнели са някои златни съсъди и скъпоценности. Същото е станало и 45г. по-късно , при превземането на Рим от вандалите през 455г. Но е факт, че никой християнин не е пострадал физически. Но, че покрай всички развихрящи се вакханалии в нашата бедна Родина - поредните свински истории и т.н. и т.,н. проблемът български да е в Църквата, ей това вече не мога да го разбера !? Да се повдига досъдебно производство на свещеник , че разнасял зараза ! Всъщност на църквата е най-лесно да си го изкараш , 2000 години поема удари. Удряйте по-силно! Нищо не се чува и усеща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
КороноБесие.Незаконно веведено.За носенето на нещо покриващо лицето 200 лв. глоба си стои.....Ама то от щаб коремен хирург, специалист по гъбични болести и тикви - толкова!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още