Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Конфликти и насилие са довели до разселване на рекорден брой хора през 2020 г.

Ограниченията заради пандемията и продължаващите конфликти блокират презаселването и завръщането у дома, сочи доклад на ООН

Конфликти и насилие са довели до разселване на рекорден брой хора през 2020 г.

Снимка: Nicolo Filippo Rosso/Bloomberg

През 2020 г. принудително разселените хора по света заради преследване, конфликт, насилие, нарушения на правата на човека и събития, които сериозно нарушават обществения ред, достигат вече 82,4 млн. души, което е рекорден брой въпреки свързаните с COVID ограничения на движението и молбите на международната общност за прекратяване на огъня, което би улеснило реакцията срещу коронавируса.

Това показват данните на агенцията на ООН за бежанците, публикувани днес. В резултат над един процент от световното население - или 1 на 95 души, в момента е принудително разселен в сравнение с 1 на всеки 159 души през 2010 г.

Още по темата

Рекордният брой на разселените хора се дължи най-вече на вътрешната миграция. Въпреки че пълното въздействие на пандемията COVID-19 върху по-широката трансгранична миграция и разселване в световен мащаб все още не е ясно, данните показват, че пристигането на нови бежанци и търсещи убежище намалява в повечето региони - с около 1,5 млн. души по-малко, отколкото би трябвало да се очакват при нормални обстоятелства.

Още не може да се оцени с точност колко от тези, които биха потърсили международна закрила през 2020 г., са останали в безизходица.

„Горещи“ точки

Няколко са кризите през 2020 г., принудили милиони хора да напуснат домовете си. Някои от конфликтите са нови, други са дългогодишни, трети избухват периодично.

Тези конфликти са принудили 11,2 млн. души да избягат от домовете си в сравнение с 11 млн. души през 2019 г. В това число се включват хората, разселени за първи път, както и хората, изселвани многократно както в рамките на собствените си държави, така и извън границите им. От тези хора 9,8 млн. души са разселени в рамките на държавните си граници, а 1,4 млн. са потърсили закрила в друга държава

Още по темата
В региона на Сахел и по-конкретно държавите Мавритания, Мали, Буркина Фасо, Нигер, Чад около 750 хил. души са новоразселените, избягали от насилието и конфликтите в тези страни. В северен Мозамбик също стотици хиляди хора са избягали от смъртоносното насилие в региона. В Етиопия новоразселените са над 1 млн. души, продължават и принудителните разселвания в Сомалия, Йемен, Афганистан, Сирия и други страни от региона.

Избухването на конфликта в Нагорни Карабах също е довело до изселването на десетки хиляди хора и от двете страни.

Когато се разглежда само международното разселване, Сирия оглавява списъка с 6,8 млн. души от началото на конфликта през 2011 г. до края на 2020 г. Следва Венецуела с 4,9 млн. души, потърсили международна закрила, Афганистан и Южен Судан със съответно 2,8 и 2,2 млн. души.

Турция е страната, която приема най-много бежанци, повечето от Сирия. Следва Колумбия, която е домакин на над 1,7 млн. разселени венецуелци. Германия е трета с почти 1,5 млн. души, основно сирийски бежанци. Пакистан и Уганда оформят топ пет на страните, приемащи най-много бежанци, с по около 1,4 млн. души.

Завръщане у дома

Тъй като много правителства затвориха границите си за продължителни периоди от време и ограничаваха вътрешната мобилност, само ограничен брой бежанци и вътрешно разселени хора са се възползвали от решения като доброволно връщане или презаселване в трета държава.

Още по темата

Около 251 хил. бежанци са успели да се завърнат в страната си на произход през 2020 г. – спонтанно или с помощта на агенцията на ООН за бежанците. Това е третото най-ниско число през последното десетилетие.

Пречките за връщането в много страни на произход включват продължаваща несигурност, липса на основни услуги и липса на възможности за препитание.

Възможностите за завръщане са проблем и сред вътрешно разселените лица. В сравнение с 2019 г. 40 процента по-малко от тях – 3,2 млн. души спрямо 5,3 млн. души, са се върнали на обичайното им местоживеене. Почти половината от всички връщания на разселени лица са концентрирани в Демократична република Конго (1,4 млн. души).

В ранната фаза на пандемията агенцията за бежанците и други международни органи са задържали заминаванията за презаселване за няколко месеца на фона на ограниченията и блокираните пътувания. След като тези дейности са възобновени, само 34 400 бежанци са презаселени в трети страни през 2020 г., като две трети от тях са подпомогнати от агенцията на ООН. Това се сравнява със 107 800 година по-рано и отбелязва спад от 69 процента. Същевременно над 1,4 млн. души трябва да бъдат презаселени.

На фона на ситуацията въпросът е кога принудително разселените хора ще надхвърлят 100 млн. души. Необходимостта от предотвратяване на конфликти и осигуряване на достъп на разселените лица до решения никога не е била по-належаща от сега, посочва се в доклада.

Известна надежда дава съобщението на САЩ за приемане на повече презаселени бежанци - до 62 500 през 2021 г. и до 125 хил. през 2022 г. Друга положителна стъпка е съобщението на правителството на Колумбия през февруари 2021 г. за предоставяне на статут на временна закрила на повече от 1 млн. граждани на Венецуела.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Пауъл и Лагард са в една лодка, но на Фед му е по-трудно да балансира на нея