IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Контролът на страните от Източна Европа върху пандемията започва да се пропуква

Няколко страни в региона отчитат рекордно високи нива на новозаразени и починали

16:24 | 04.04.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Milan Jaros/Bloomberg</em></p>

Снимка: Milan Jaros/Bloomberg

Източна Европа до голяма степен успя да остави най-тежкото от коронавирусната пандемия в 2020 г., но картината се промени драматично, като няколко страни отчитат рекордни нива на новозаразени и смъртни случаи, пише BBC.

Полша

Тестват се лимитите на здравната система

Полша не успява да се справи с най-високите нива на новозаразени след началото на пандемията - 60 пъти по-високи спрямо миналата пролет, заради разпространението на британския вариант на вируса.

Полша избегна високи нива на новозаразени и жертви в началото на пандемията заради стриктните ограничения, затварянето на граници и рестрикциите върху движението на хора. Това обаче не се оказа устойчиво и движението на хора и нормалният икономически живот бяха възстановени. 

Училищата, магазините и компаниите затвориха отново, но църквите остават отворени за ограничен брой посетители на Великден.

Мнозина от жителите на страната са критични по отношение на ваксинационната кампания, което накара правителството да се извини на 1 април и изненадващо да промени стратегията си, позволявайки на всеки между 40 и 60 години да се регистрира за доза. Търсенето беше толкова високо, че здравната система не издържа.

Унгария

Ръст на смъртните случаи, но бързи ваксинации

Унгария има едно от най-високите нива на смъртност в света, като над 21 хиляди са жертвите на заразата, а третата вълна води до увеличението им всеки ден.

Междувременно обаче ваксинационната кампания на страната е сред най-бързите в Европа, като повече от един на всеки петима унгарци вече са получили доза.

Какво тогава не е наред?

Унгария има високи нива на онкологично болни и сърдечно болни и високо ниво на смъртност сред хората, които се нуждаят от командно дишане. Въпреки че правителството купи 16 хиляди респиратори миналото лято, все още няма достатъчно специалисти, които да боравят с тях, заради недостига на лекари и медицински сестри, основно предизвикан от емиграцията. Други 5500 лекари напуснаха миналия месец в знак на протест срещу реформи.

Картината при ваксинациите изглежда по-светла. Премиерът Виктор Орбан изигра успешен ход, купувайки дози от руската ваксина „Спутник V“ и след това от китайската компания Sinopharm, позволявайки на Унгария да напредне в кампанията си, докато много страни от Европейския съюз продължават да се борят с недостиг на доставките.

Украйна

Локдаун и недостиг на ваксини

Втората вълна на Covid-19 в Унгария се оказа по-тежка от първата, взимайки около 400 жертви всеки ден. Все още не е ясно дали рестрикциите ще понижат кривата и дали ще се облекчи натискът върху болниците.

Правилата са различни в страната, но в по-голямата част от западните ѝ райони и в столицата Киев само магазините, продаващи “жизненоважни” продукти са отворени; училищата са затворени; достъпът до обществен транспорт ще бъде ограничен от тази седмица.

Междувременно ваксинационната кампания остава бавна. Последни данни показват, че повече от месец след пристигането на първите ваксини (на AstraZeneca и Оксфордския университет) по-малко от 250 хиляди души са получили първа доза, а само двама имат двете.

С население от над 40 милиона души това е едно от най-ниските нива на ваксинирани в Европа.

За да разберете каква е ситуацията в Словакия и Чехия, прочетете цялата статия на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
гевендиева , справките си ги натикай в увисналите части над седалката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 8
zelka007
преди 2 години
хех ... колко работят спутника и хомеопатичният китайски препарат > справка смъртността в унгария ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
още един повод да усукват източна Европа като прани *** ... едно време преди да влезем в ЕС , не вдъхвахме доверие щото сме били екс комунисти , сега пък вирусоносители ... като че ли в Европа всичко им е наред и мирише на рози в тоалетната бслед тях ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още