Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Коронакризата унищожи над 19 трлн. евро на борсите

Само за шест седмици курсовете на акциите се сринаха с до 24 на сто, но има и печеливши

Коронакризата унищожи над 19 трлн. евро на борсите

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

С парите би могло да се погаси целия държавен дълг на Европа и все още ще останат пет трилиона евро: 50 805 публични компании по целия свят загубиха 19,4 трилиона евро само за шест седмици, показват изчисленията на германския всекидневник Handelsblatt. Подобен голям срив за толкова кратко време представлява исторически прецедент.

Курсовете по целия свят се свиха с 24 процента, в Германия 755-те листнати на борсата компании са засегнати още по-силно с понижение от почти 30 процента. Всички местни компании сега заедно струват 1,4 трилиона евро. В САЩ само Apple и Microsoft имат обща пазарна стойност от 1,95 трилиона евро.

От борсовия връх на 19 февруари в Dax всички 30 акции отчетоха спадове в двуцифрени проценти. Beiersdorf все още е в най-добрата позиция със загуба от „само“ 15 процента. Производителят на двигатели MTU е най-губещ, със спад от 50 процента. Експертите остават скептични към следващите седмици.

Още по темата

„Докато броят на инфекциите по света продължава да се увеличава и пикът все още не е достигнат, курсовете ще продължат да намаляват навсякъде", прогнозира главният стратег Ести Дуек от френския управител на активи Natixis.

Когато Dax се покачи до 13 789 пункта на 19 февруари, коронавирусъ се разпространяваше в Китай от два месеца и отдавна беше пристигнал в Европа. Но едва когато броят на заразените започна да се удвоява във все по-кратки и по-кратки интервали и се регистрираха първите жертви, на пазара надделя друга тема - пандемията няма да остави икономиката без последствия.

Оттогава курсовете падат, а икономическите анализатори ревизират прогнозите си почти ежедневно. Федералното министерство на икономиката на Германия обяви в сряда, че очаква икономиката да се срине дори с повече, отколкото през финансовата криза през 2009 г. По това време брутният вътрешен продукт спадна с 5,7 процента - повече от всякога в следвоенната история.

Тъй като производството в световен мащаб е ограничено и има блокада във все повече и повече страни, много от експортните компании страдат особено силно от пандемията. Ето защо това удари особено силно германския фондов пазар. Компаниите в Dax загубиха 31 процента от стойността си в рамките на шест седмици, тези в MDax – 32 на сто, а 35 процента бе спадът в SDax.

Това означава, че германските компании отново губят над средната стойност, както често се е случвало в миналото. Ефектът е, че теглото на германския фондов пазар, измерено спрямо останалия свят, ще продължи да намалява. В лицето на SAP федералната република има само една компания в момента сред ТОП 100 на най-ценните компании в света. Далече назад са дните, в които Bayer, Siemens, BASF, Daimler и Deutsche Telekom също можеха да почувстват, че принадлежат в този елит.

Причината за това е, от една страна, едностранното фокусиране върху традиционните сектори като автомобилната индустрия, химикалите, машиностроенето и търговията на дребно - наричани на финансовите пазари „старата икономика“. Технологичните компании са рядкост. Към това се добавя и силната зависимост от износа. Онова, което стимулираше печалбите в продължение на години, защото компаниите успешно обслужваха процъфтяващите пазари на Азия и Америка и където приходите им се увеличаваха с двуцифрени процентни ръстове година след година, сега, във времена на протекционизъм и свиване на световната икономика, мутира в истинско наказание.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

1
 
6
 
8
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Още може...
Всички деривати и кухи активи сега ще се изчистят. И тогава борсите могат да тръгнат на чисто като хората. Но.. няма да го направят. Ще си започне старата песен на нов глас. Просто корона вируса е удобното извинение да поизчистят нереалните активи, който същите тези натрупват с цел печалба...
3
 
6
 
7
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Всички местни компании сега заедно струват 1,4 трилиона евро. В САЩ само Apple и Microsoft имат обща пазарна стойност от 1,95 трилиона евро.


ЗА ТАКИВА БЕЗУМИЯ ВИ ГОВОРЯ от почти 15 г тук. НЕ НЕ АМИРИКАНСКИТЕ ШИТОВЕ!!! ЗАТВОР И КОНФИСКАЦИЯ ЗА НАБУТВАНЕ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПАРИ ТАМ!!! не е препоръка за инвестиции
0
 
8
 
6
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ахъм...само дето изчезнаха около 19 трлн. очаквания.... Същата причина и поради която се намираме в днешната ситуация. На феновете на т.нар. борси препоръчвам отсега да се научат да ядат цифри. Ще им е от полза.
0
 
8
 
5
be_google до: ivanrog
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ма чакай колега, ма той ПАЗАРА така оценил ШИТА на 1000 милярда....ПАЗАРА туу, ПАЗАРА онуй....ЖИВЕЯТ И МУЛТИПЛИЦИРАТ ЛЪЖА И МАНИПУЛАЦИЯ!!!!

АЙДЕ КАЖЕТЕ как може дистрибутор на електронни джажи от Китай да струва ТРИЛИОН!!!!!???!!!!! Нямам впредвид амазон....тия поне са мегашоп. Нямач фалшиви и и нереално оценени шитове от сащ и смятам , че е непростимч грях да се търгува с такива неща. не е препоръка. печалба и морал често е анатагонизъм...НЕ БИВА НА ОГРОМНИТЕ МАНИПУЛАЦИИ ДА СЕ КАЗВА че били ПАЗАР, тва ми е мисълта. КФН да ги хване такива и да ги пита в кой час и по кой предмет ги учиха, че един шит може да струва колкото България Г ръция и Турция накуп!!!!!
0
 
10
 
4
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Като кажете загубили се тия пари все идно ги е имало.....загубил е продалият на загуба. И при предната криза и сега продоват на загуба с особена охота тия дето управляват чужди пари...няма да изброявам, че тоя форум гъмжи от такива "СПЕЦове".
И нещо много важно! нека се надяваме, че наздроните органи на ЕС ще наложат също многомилардни глобин на всички американски шитове с капитализация над 100 млрд долареску за монополно положение на пазара! ОСвен това мириканските шитове пълнят офшорни сметки и плащат нерално ниски данъци......ПАРИ ИМА ПО СВЕТА....трабва да се съберат солидарно и честно. Стига вече 50 годсини офшорни измами и дававераджийство.

Още от Анализи
Либия е губещият от войната между Турция и Русия